Ο χρόνος λιγοστεύει για επιζώντες – Συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες (video)

Αματρίτσε, Ακούμολι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο… Αυτά τα τρία χωριά, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, σχεδόν σβήστηκαν από τον χάρτη. Ο φονικός σεισμός, τα ξημερώματα της Τρίτης, έχει αφήσει πίσω του 268 νεκρούς και απροσδιόριστο αριθμό αγνοουμένων λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στην περιοχή.
Τις τελευταίες ώρες οι διασώστες δεν κατάφεραν να βγάλουν κανέναν ζωντανό από τα συντρίμια. Το δράμα είναι ανείπωτο.

Στην επιφάνεια έρχονται συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες από ανθρώπους που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί μέσα από τα χαλάσματα. Μια καλόγρια περιγράφει με δραματικό τρόπο τα όσα έζησε. Μια μητέρα εξηγεί πως κατάφερε να απεγκλωβίσει το μωρό της.

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τους διασώστες που συνεχίζουν τις προσπάθειές τους μέρα και νύχτα προκειμένου να βρουν σημάδια ζωής κάτω από τα συντρίμμια. Το έργο τους δεν βοηθούν οι μετασεισμικές δονήσεις, που αγγίζουν τις 500 τις τελευταίες δύο μέρες. Όμως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν: Υπάρχει ακόμη ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί, ακόμη και τώρα. Το είδαμε στο σεισμό της Λ’ Άκουιλα το 2009, όπου άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από 72 ώρες.

Ο σεισμός της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία, άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους, αλλά και τεράστιες καταστροφές κυρίως σε τρεις πόλεις όπου κάποια από τα κτήρια χρονολογούνται από το 15ο αιώνα.

Οι ζημιές στο Αματρίτσε είναι ανυπολόγιστες καθώς το 75% της πόλης έχει καταστραφεί… ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 200. Σοβαρότατες ζημιές λόγω των εκατοντάδων μετασεισμών που έχουν γίνει μέσα σε 48 ώρες, έχουν υποστεί οι δύο γέφυρες που οδηγούν στην πόλη που πλέον κινδυνεύει να αποκλειστεί.

Εξαιτίας των μετασεισμών και κυρίως των πρωινών, η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Λόγω της έκτακτης ανάγκης, πρέπει να διασφαλίσουμε πως το Αματρίτσε δεν θα απομονωθεί, ειδάλλως θα σταματήσουν οι προσπάθειες διάσωσης.

Ανάλογες και οι εικόνες από την Πεσκάρα Ντελ Τρόντο που έχει ισοπεδωθεί κατά το ήμισι…με το δήμαρχο να μιλά για βομβαρδισμένο τοπίο. Όλο το ιστορικό κέντρο, αλλά και πολλά άλλα κτήρια είναι κατεστραμμένα. Ελάχιστοι ήταν οι κάτοικοι που έμεναν στην περιοχή όπου έχουν σταματήσει οι έρευνες καθώς όλοι οι αγνοούμενοι έχουν βρεθεί. Αντίθετα στους 49 ανέρχονται οι νεκροί στην διπλανή πόλη Αρκάτα Ντελ Τρόντο, κοντά στα σύνορα με το Λάτσιο.

Στο Ακούμολι, την τρίτη από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όλο το κέντρο έχει διαλυθεί. Πολλά ιστορικά κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς… Οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται στους 11.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού συνολικά έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές 293 κτήρια ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.

Μεταξύ των νεκρών από το σεισμό είναι και αρκετοί ξένοι, είτε τουρίστες, είτε πολίτες που εργάζονταν στην Ιταλία.

Το Σάββατο έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους καθώς θα διεξαχθούν κηδείες αρκετών από τα θύματα παρουσία του προέδρου Ματαρέλα και του Ματέο Ρέντσι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός κήρυξε τις περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε την αποδέσμευση αρχικά 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ανακοινώθηκε πως θα τεθεί σε εφαρμογή η πρωτοβουλία με το όνομα «Ιταλικά Σπίτια», για την ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας.
Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε: Τα δάκρυά μας μπορεί να μην στεγνώσουν ποτέ, σίγουρα όχι για τις οικογένειές που έχασαν αγαπημένους ανθρώπους. Όταν όμως οι μνήμες από το γεγονός, απομακρυνθούν, τότε πρέπει να μπούμε μπροστά και να τονίσουμε ότι η ανοικοδόμηση αυτών των πόλεων είναι προτεραιότητα της Ιταλίας.

Δεν λείπουν οι πράξεις αλληλεγγύης, είτε με δωρεές αίματος ή χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ως ένδειξη συμπαράστασης 700 σεφ από την Ιταλία και από το εξωτερικό, μεταξύ τους και ο Τζέιμι Όλιβερ, προσθέτουν στο μενού τους και πάλι τη συνταγή των ζυμαρικών «α λ’ αματριτσάνα» καταθέτοντας δύο ευρώ από κάθε παραγγελία στον Ερυθρό Σταυρό.

Σχετική είδηση: Ιταλία: Συνεχίζονται οι έρευνες στις ισοπεδωμένες περιοχές – «Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν» (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος