Σε δημοπρασία βγαίνει σκελετός δεινοσαύρου: Έζησε πριν από 76 εκατ. χρόνια και θα πουληθεί έως 8 εκατομμύρια δολάρια

Ο σκελετός ενός δεινοσαύρου Gorgosaurus, ο οποίος έζησε πριν από 76 εκατομμύρια χρόνια, θα δημοπρατηθεί στις 28 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Με ύψος σχεδόν 3 μέτρα και μήκος 7 μέτρα, το καλοδιατηρημένο δείγμα είναι μικρότερος συγγενής του Tyrannosaurus rex. Ανακαλύφθηκε στον ποταμό Judith κοντά στη Χάβρη της Μοντάνα των ΗΠΑ το 2018.

Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι ο δεινόσαυρος θα πουληθεί για 5 έως 8 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί εάν οι δημοπρασίες σκελετών δεινοσαύρων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων έχουν γίνει πιο συνηθισμένες, αλλά έχουν σημειωθεί αρκετές μεγάλες πωλήσεις τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το Science Alert.

Ένας σκελετός τυραννόσαυρου rex με το όνομα “Stan” πωλήθηκε για ένα ρεκόρ 31,8 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Ακόμη και διασημότητες όπως ο Nicolas Cage και ο Leonardo DiCaprio συμμετείχαν στις δημοπρασίες απολιθωμάτων δεινοσαύρων. Αλλά για τους παλαιοντολόγους, αυτή η δημοπρασία υψηλού προφίλ είναι μέρος μιας ανησυχητικής τάσης, στην οποία σπάνια απολιθώματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να χαθούν εις βάρος της επιστήμης.

Οι ειδικοί στον τομέα λένε ότι τα απολιθώματα που συλλέγονται από ιδιώτες συλλέκτες μπορούν να αποτρέψουν την προβολή τους στο κοινό και τη μελέτη τους από ερευνητές. «Αυτή η δημοπρασία είναι αηδιαστική», είπε ο Thomas Carr, παλαιοντολόγος στο Carthage College στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

Ο Carr πρόσθεσε ότι το απολίθωμα είναι ένας από τους λίγους σκελετούς Gorgosaurus που έχουν βρεθεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα περισσότερα από τα υπολείμματα να ανακαλύφθηκαν στον Καναδά.

«Στην καριέρα μου, είχα το προνόμιο να μεταχειριστώ και να πουλάω πολλά εξαιρετικά και μοναδικά αντικείμενα, αλλά λίγοι έχουν την ικανότητα να καταπλήξουν και να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία ακριβώς όπως αυτός ο απίστευτος σκελετός του Gorgosaurus», δήλωσε η Cassandra Hatton, διευθύντρια του τμήματος επιστήμης και δημοφιλής πολιτισμός στον οίκο Sotheby’s.

Σημαντικές δημοπρασίες, όπως η επικείμενη πώληση του Gorgosaurus, τροφοδοτούν την αντίληψη ότι η αξία των απολιθωμάτων δεινοσαύρων είναι νομισματική και όχι επιστημονική, πρόσθεσε ο Carr. «Η αξία των απολιθωμάτων δεινοσαύρων είναι οι πληροφορίες που περιέχουν στα οστά τους. Το μέγεθος του δείγματος είναι επιστημονικό και η δημοπρασία ενός σκελετού σε έναν ιδιώτη αγοραστή ισοδυναμεί με την απώλεια ενός βουνού δεδομένων για έναν επιστήμονα», είπε.

Εάν ένα απολίθωμα είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας, παλαιοντολόγοι όπως ο Carr φοβούνται ότι οι ιδιοκτήτες μπορεί να αρνηθούν την πρόσβαση του κοινού στο δείγμα ή να το μεταπωλήσουν, δυσκολεύοντας έτσι τους ερευνητές να πραγματοποιήσουν μακροπρόθεσμες αναλύσεις, να επαληθεύσουν προηγούμενη έρευνα και να θέσουν νέες επιστημονικές ερωτήσεις.

Χώρες όπως ο Καναδάς, η Μογγολία, η Βραζιλία και η Κίνα έχουν νόμους που προστατεύουν σημαντικά απολιθώματα όπου κι αν βρίσκονται, σύμφωνα με τη Victoria Arbor, επιμελήτρια παλαιοντολογίας στο Royal BC Museum στον Καναδά. Αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άδειες συλλογής οστών δεινοσαύρων απαιτούνται μόνο εάν τα οστά δεινοσαύρων βρεθούν σε ομοσπονδιακή γη. Τα απολιθώματα σπάνια δημοπρατούνται νόμιμα σε άλλες χώρες, είπε ο Arbor.

Εάν ένας ιδιώτης αγοράσει ένα απολίθωμα, το κοινό και οι ερευνητές δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πού βρίσκεται, σύμφωνα με την Arbor. «Δεν ξέρουμε πάντα πού καταλήγουν αυτά τα απολιθώματα», είπε ο Άρμπορ. «Είναι πραγματικά ατυχές, γιατί αυτά τα πραγματικά ενδιαφέροντα δείγματα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από την επιστημονική προσβασιμότητα».

Όταν το “Stan” πουλήθηκε σε έναν ανώνυμο αγοραστή το 2020, ο σκελετός του δεινοσαύρου εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας. Εμφανίστηκε ξανά σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, όταν οι δημοσιογράφοι του National Geographic ανέφεραν για πρώτη φορά ότι ήταν καθ’ οδόν για ένα μελλοντικό μουσείο φυσικής ιστορίας στο Άμπου Ντάμπι. Η ταυτότητα του ανώνυμου αγοραστή παραμένει άγνωστη.

Αν και ορισμένα απολιθώματα που αγοράστηκαν σε δημοπρασία δωρίζονται σε μουσεία και ερευνητικά ιδρύματα, παλαιοντολόγοι όπως η Polly επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ως προς αυτό.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος