Μια ζωή μαζί με τον παππού στα κοπάδια και στις βοσκές χάραξαν την ζωή του νεαρού κτηνοτρόφου που επιμένει ότι δεν αλλάζει την τυροκομία με κανένα επάγγελμα..
Ανωγιανό τυρί, μυζήθρα και ανθότυρο είναι τα τρία προϊόντα, για τα οποία δηλώνει υπερήφανος ο Γιάννης Σταυρακάκης από τα Ανώγεια της Κρήτης. Οι συντοπίτες του γνωρίζουν την ποιότητα των προϊόντων του και η αγορά τον τιμά δεόντως.
Με δυο παιδιά τεσσάρων και δυο ετών, η ζωή ασφυκτιά σε ένα 24ωρο. Η ημέρα του κ. Σταυρακάκη ξεκινά από τις πέντε το πρωί, όταν ανηφορίζει στο οροπέδιο, κοντά στην σπηλιά του Δία, για να βοσκήσει τα ζώα του.
Η δουλειά ποτέ δεν τελειώνει και τα ζώα χρειάζονται φροντίδα καθημερινά, δεν ξέρουν από γιορτές και σχόλες. Για να τα προλαβαίνει έχει εγκαταστήσει το τυροκομείο του κάτω από το σπίτι του, όπου έχει την συντροφιά των παιδιών του. Πάντα τον ακολουθούν και σχεδόν καθημερινά βρίσκονται στο τυροκομείο, μαθαίνοντας την τέχνη. Είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση.
Τα γνήσια προϊόντα που παράγει ο κ. Σταυρακάκης έχουν υψηλές προδιαγραφές. «Ένα κιλό τυρί χρειάζεται γύρω στα έξι κιλά γάλα», και η παραγωγή του γάλακτος είναι μια απαιτητική εργασία με αυστηρούς κανόνες υγιεινής.
Μια επίσκεψη στα ανηφορικά δρομάκια των Ανωγείων αναδύει τις μυρωδιές των τοπικών προϊόντων, τα οποία οι βιαστικοί τα δοκιμάζουν κάτω από την σκιά των δέντρων στην πλατεία.
Τίποτε δεν προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση στον 28χρονο κτηνοτρόφο και τυροκόμο από «Την φύση που δεν την αλλάζει με τίποτα». Κατανοητό για όποιον μεγάλωσε μέσα σε ένα τόσο ανοικτό και ελεύθερο περιβάλλον, χωρίς τα τείχη του εφήμερου που επιλέγουν οι περισσότεροι να κλείσουν τα όνειρά τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος