26 Απριλίου 1986: Ο πυρηνικός εφιάλτης του Τσέρνομπιλ

Ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986. Οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, ξεκινούν ένα πείραμα. Κλείνουν όλα τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα της τέταρτης μονάδας του σταθμού, να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του.

Στη 1:23 το πρωί, αρχίζουν διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τινάζουν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Έχει μόλις προκληθεί, το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία.

Η Ραδιενεργός σκόνη απλώνεται πάνω από την Ευρώπη. Επισήμως, 31 άνθρωποι πεθαίνουν μετά την έκρηξη, ενώ πάνω από 25.000 στρατιώτες και πολίτες χάνουν τη ζωή τους κατά τις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού. Πολλοί οργανισμοί ωστόσο αμφισβητούν αυτά τα στοιχεία, κάνουν λόγο για μέχρι και 100.000 θανάτους λόγω της έκρηξης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια, η οποία μόλυνε έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ σφραγίζεται οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000, ενώ με κόστος που ξεπέρασε τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα, μια νέα σαρκοφάγος εξασφαλίζει την ασφάλεια της εγκατάστασης για τα επόμενα 100 χρόνια.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ, αλλά αποχωρεί 1 εβδομάδα μετά.

Σήμερα, ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφέλ Μαριάνο Γκρόσι, επισκέφτηκε τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ και αναφέρθηκε σε μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας.

Έχουν περάσει 36 χρόνια από την έκρηξη. Οι άνθρωποι δεν έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε πλήρως την τραγωδία στο Τσέρνομπιλ. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή δε θα μπορέσει να κατοικηθεί με ασφάλεια, πριν περάσουν τουλάχιστον 24.000 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος