24 Απριλίου 1915: Ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων

106 χρόνια θρηνεί η παγκόσμια Αρμενική κοινότητα από την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, είτε κάποιοι τους αποκαλούν Οθωμανούς είτε Νεότουρκους. Τιμώντας την μνήμη 1,5 εκατομμυρίων θυμάτων ο Ελληνο-Αρμένιος  καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγάρου μουσικής Χρήστος Γαλιλαίας, θα παρουσιάσει μια ξεχωριστή συναυλία, που θα προβληθεί από την ΕΡΤ3 το Σάββατο 24 Απριλίου στις δέκα το βράδυ. Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι ιδιαίτερο, όπως η ημέρα. Θα ακουστούν αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Χατζή “Φως εκ του Σταυρού” βασισμένο σε αρμενικούς εκκλησιαστικούς ύμνους και έργα των Mirozyan και Khachaturian.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωρισθεί από την Ελληνική Βουλή το 1996, και στην Γαλλία χαρακτηρίζεται έγκλημα η άρνηση της γενοκτονίας από το 2016. Η αναγνώριση της γενοκτονίας ψηφίστηκε από την αμερικανική γερουσία το 2019, αλλά δεν την υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος Τράμπ. Όπως έγινε γνωστό ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου Τζό Μπάϊντεν αναμένεται να προβεί στην σχετική ανακοίνωση το Σάββατο. «Πρόκειται για ένα γεγονός καταλυτικό, κάτι που το περιμένει ο αρμενικός λαός επί πολλά χρόνια» τονίζει ο κ. Γαλιλαίας.

Στις 24 Απριλίου του 1915 τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο των νεότουρκων για την γενοκτονία των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, με τις υποδείξεις του Γερμανού στρατηγού Liman von Sanders, ο οποίος ήταν στρατιωτικός σύμβουλος και αρχιστράτηγος του τουρκικού στρατού. Ήταν η πολιτική της αναγκαστικής αφομοίωσης δια της εξολοθρεύσεως: “ένας λαός, ένα έθνος”, όπου δεν χωρούσαν οι μειονότητες. Αν και οι πρώτες σφαγές έγιναν από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ, οι διάδοχοί του επαναστάτες, κοσμικοί νεότουρκοι και ο θεωρούμενος από ορισμένους προοδευτικός Μουσταφά Κεμάλ απεδείχθησαν βιρτουόζοι στην εξόντωση των ανεπιθύμητων λαών, στο πλαίσιο της ομογενοποίησης- τουρκοκοποίησης. Σημειώνεται ότι την επομένη της ενάρξεως των σφαγών, στις 25 Απριλίου, κατ’ εντολή  του Ουίνστον Τσώρτσιλ έγινε η απόβαση των δυνάμεων της Αντάντ, στην Καλλίπολη.

Ο επίσης Γερμανός Armin T. Wegner, γιατρός και μάρτυρας της γενοκτονίας, προσέφερε το φωτογραφικό υλικό που πιστοποιεί το έγκλημα, σε συνεργασία όπως έγραψε με τους Γερμανούς: «Ο Wegner διηγήθηκε φρικτές λεπτομέρειες για τη δολοφονία: τα θύματα τα έριχναν από τα βουνά, με τα άκρα δεμένα μεταξύ τους, και “Κούρδες” γυναίκες περίμεναν στους πρόποδες του βουνού με τα μαχαίρια τους να μαχαιρώσουν τα δεμένα [θύματα] μέχρι να πνιγούν στο αίμα τους. Έδειξε ατελείωτες φωτογραφίες Αρμενίων θυμάτων, πτώματα σκορπισμένα στην πόλη και στην εξοχή… Παρουσίασε όλους τους τρόπους με τους οποίους οι Αρμένιοι υπέφεραν και πέθαναν, από ασθένειες, τύφο, δυσεντερία, βιασμούς, δολοφονίες, πείνα κ.ο.κ.».[1] Μετά την σύλληψή του από τους Βρετανούς στην Κωνσταντινούπολη το 1918, ο Liman von Sanders οδηγήθηκε στην Μάλτα μαζί με 145 Οθωμανούς αξιωματούχους, προκειμένου να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου. Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη και η αλήθεια υποχώρησαν μπροστά στα πολιτικά συμφέροντα. Κάθε μεγάλο έγκλημα απαιτεί και ένα μεγάλο ψέμα για να καλυφθεί. Η Τουρκία μονίμως αρνείται την γενοκτονία και μιλά για εκτοπισμό του Αρμενικού πληθυσμού.

[1]Armin T. Wegner, Die Austreibung des armenischen Volkes in die Wüste, σσ. 11–89  & Stefan Ihrig, Justifying Genocide- Germany and the Armenians from Bismarck to Hitler, σσ. 199- 201

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος