21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου: Ανθρώπινη δημιουργικότητα, τεχνητή νοημοσύνη και πολιτικά μηνύματα- Η παρουσία του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3

Με πάνω από 400 εκθέτες, 1.000 ομιλητές και 450 εκδηλώσεις, και τιμώμενη χώρα την Ιταλία, άνοιξε τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη, η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, με στόχο να αναδείξει έννοιες, όπως η ανθρώπινη δημιουργικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη και η λογοτεχνία υπό το πρίσμα των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας.

Μεταξύ των διάσημων συγγραφέων, που φιλοξενούνται, είναι οι Andrea Marcolongo, Andrea Frazoso, Μateo Nucci, Antonio Manzini και Luigi Guarnieri, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει αφιερώσεις σε σημαίνουσες προσωπικότητες, όπως ο Andrea Camilleri, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Θα συζητηθούν επίσης η ιταλική ποίηση, τα κόμικς, οι αρχαίες γλώσσες, η Βενετία, αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη, με το πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους και το φεστιβάλ νέων συγγραφέων να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, στο επαγγελματικό πρόγραμμα συναντιούνται εκδότες, μεταφραστές και επαγγελματίες του βιβλίου από Ελλάδα και Ιταλία, με στόχο την ενίσχυση τω δεσμών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Κάπο, Αντιπρόεδρο ΕΛΙΒΙΠ, η φετινή γιορτή του βιβλίου θέτει επί τάπητος ένα μείζον θέμα, αυτό της Τεχνητής Νοημοσύνης, που έχει πολλές παραμέτρους, από τον βοηθητικό ρόλο που μπορεί να έχει η τεχνολογία στον άνθρωπο και στην καθημερινότητά του, τα fake news, μέχρι το ότι μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και απειλή για το βιβλίο. Όπως είπε ακόμη ο κ. Κάπος, δεν υπάρχει σχολή για σπουδές στις εκδόσεις που να βγάζουν “λογοτεχνικούς πράκτορες”, όπως συμβαίνει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο κ. Κάπος αναφέρθηκε ακόμη στο νέο μοντέλο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου που, από του χρόνου, όπως τόνισε, θα περιλαμβάνει έναν νέο τρόπο παρουσίασης των εκδηλώσεων.

Η κα Ελένη Παπαγεωργίου, Εκδότρια, μίλησε για τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης αλλά και τις καινοτομίες που περιλαμβάνει φέτος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους αξιόλογους νέους συγγραφείς από τις βαλκανικές χώρες.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση αλλά και στην καρδιά των αναγνωστών, έχει η παιδική γωνιά, εδώ και 20 χρόνια.

Ο κ. Γιώργος Χατζηβασιλείου, Συγγραφέας, δρ. Φιλοσοφίας, μίλησε για το βιβλίο του “Η Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης“, στο οποίο, όπως είπε, χρησιμοποιώντας μία γλαφυρή αλλά παράλληλα προσιτή σε όλους γλώσσα, αναλύονται φιλοσοφικά οι μεγάλες προκλήσεις που επωάζει η τεχνητή νοημοσύνη για το μέλλον του ανθρώπου, αποδίδοντας τη μεγάλη εικόνα τους.
«H TΝ» επισημαίνει ο συγγραφέας “τρέχει πολύ γρήγορα, είναι η κορυφαία αποκρυστάλλωση του τεχνολογικού ρεύματος των τελευταίων αιώνων και θα γίνει περίπου ο εγκέφαλος της ανθρωπότητας”.

Ο κ. Θανάσης Τριαρίδης, συγγραφέας, μίλησε για τη μεταφορά του διηγήματος- μυθιστορήματος και της λογοτεχνίας στο θεατρικό σανίδι.

Με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, το οποίο ο κ. Τριαρίδης χαρακτήρισε ” ένα φρικαλέο ρατσιστικό έγκλημα σε βάρος απελπισμένων ανθρώπων”, έγραψε το “Να ξέρετε αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου”, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο In Situ στις 17 και 18 Μαΐου. “Τα κείμενά μου είναι και λίγο μόδα, το θέμα είναι, εκτός από μόδα, να προκαλέσουν και ενεργοποίηση”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαρίδης.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, ο κ. Τριαρίδης θα μιλήσει απόψε Παρασκευή 9 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα, σε εκδήλωση με θέμα “Το Πολιτικό Θέατρο του Θανάση Τριαρίδη”, στο περίπτερο 14.

Στο στούντιο του 958fm στην Έκθεση

Αισθητή κάνει την παρουσία του στη 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου ο 958fm της ΕΡΤ3. Ο κ. Θανάσης Γωγάδης, Υπεύθυνος προγραμμάτων ραδιοφωνίας ΕΡΤ3, μίλησε για την προβολή του βιβλίου μέσα από τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ αλλά και για την συνέντευξη με τον γιο του Ένιο Μορικόνε, Μάρκο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος