Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού- Ποιότητα ζωής στη χρόνια νεφρική νόσο

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, γιορτάζεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα από το 2006 όπως κάθε χρόνο την δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση που αφορά στην επιδημική πλέον, έλευση της χρόνιας νεφροπάθειας.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς μέχρι και 10% των συνανθρώπων μας έχουν νεφρική νόσο και ίσως κάποιου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια, με απώλεια αίματος ή και πρωτεΐνης στα ούρα, υψηλή κρεατινίνη στο αίμα ή υπέρταση.

Για την ποιότητα ζωής στη χρόνια νεφρική νόσο μίλησε στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” Δημήτρης Πέτρας, Πρ. Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και δ/ντής νεφρολογικού τμήματος Ιπποκρατείου Αθήνας λέγοντας πως νοσεί περίπου το 9-10% του πληθυσμού. Η χρόνια νεφρική νόσος αποτελεί “μια σιωπηλή, ύπουλη νόσο που δε δίνει συμπτώματα” σημείωσε ο κ. Πέτρας, ενώ ο Βασίλης Λιακόπουλος, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ημέρας Νεφρού, καθηγητής νεφρολογίας και Δ/ντής Νεφρολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ υπογράμμισε τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρόληψης, μέσω της εξέτασης της κρεατινίνης ορού και μίας γενικής εξέτασης ούρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος