ΕΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς συμπεράσματα για τη Μ. Ανατολή

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επί αρκετές ώρες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα γι’ αυτό το θέμα. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια συζήτηση στρατηγικής φύσεως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή – ένα ζήτημα που θα συνεχίσει να τους απασχολεί και στο μέλλον. Δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα, ούτε προβλεπόταν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Οι ηγέτες, έχοντας πετύχει, ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, επέστρεψαν σήμερα στο τραπέζι, θέτοντας επί τάπητος το Μεταναστευτικό και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Για ισχυρό μήνυμα της Ευρώπης προς την Ρωσία κάνει λόγο η ελληνική πλευρά η οποία τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας, η οποία και έλαβε το πράσινο φως από τους 26 ηγέτες, λόγω απουσίας του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιτζή, στο δελτίο των 15:00, μετά το μπλόκο από πλευράς της Ουγγαρίας τα θέματα τα οποία συζητούνται σήμερα είναι κυρίως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συμπλήρωσε ότι «ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει στη χθεσινή παρέμβασή του μία λύση από την πλευρά της Ελλάδας “πακέτο” σε σχέση με την παράλληλη εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, αλλά και το πολύ σημαντικό κομμάτι των φυσικών καταστροφών. Αυτό το θέμα, όπως φαίνεται, παραπέμπεται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεξαχθεί αν δεν αλλάξει κάτι τον Ιανουάριο. Και σήμερα στο επίκεντρο είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση να τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοάμυνας στο Ισραήλ, ωστόσο εστιάζεται και στο πολύ σημαντικό κομμάτι της προστασίας των αμάχων. Στο κομμάτι της ενταξιακής προοπτικής και το πράσινο φως που δόθηκε για την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας, δηλαδή «ναι» στην ενταξιακή προοπτική, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα για την Ουκρανία, αυτό που είπε και εδώ χθες προσερχόμενος είναι ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας. Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι «η ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για θέμα της Μέσης Ανατολής προέκυψαν κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ακόμη μια φορά βλέπουμε ότι οι ηγέτες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Πάλι υπάρχουν διαφωνίες, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για το εάν θα υπάρχουν ανθρωπιστικές παύσεις, παύση ή εκεχειρία και πάλι υπάρχει ένας πόλεμος των λέξεων για το πού θα καταλήξουν και αυτό είναι μια πολύ άσχημη εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανιστεί και πάλι κατακερματισμένη, όπως εμφανίστηκε στην έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή και αυτό που δεν ήθελαν είναι να μην υπάρχουν συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤΑποστολή Γεωργία Σκιτζή, Βάνα Κουτρουλού, Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος