Ηράκλειο: Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας από ΑΔΕΔΥ και φορείς για τα Τέμπη και τους μισθούς

Στη σκιά της συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη, όπου έχασαν τις ζωές τους 57 άνθρωποι, πραγματοποιείται σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή πολλών φορέων του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ υλοποιείται στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Τα σωματεία που συμμετέχουν ζητούν την τιμωρία των υπευθύνων για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις, ώστε να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, κόντρα στην ακρίβεια.

Ηράκλειο: Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας από ΑΔΕΔΥ και φορείς για τα Τέμπη και τους μισθούς

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ: «Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση». Σύμφωνα με τα όσα χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ν.Τ. Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Δερμιτζάκης, ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα, ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά, ενώ το  ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων, που συχνά καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλά ενοίκια και πρέπει να παίρνουν χρήματα από τους γονείς τους για να τα βγάλουν πέρα.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά:

1.            Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

2.            Επαναφορά εδώ και τώρα των Δώρων

3.            Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας

4.            Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17

5.            Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

6.            Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

7.            Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

8.            Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Στάση Εργασίας από τους δημοσιογράφους

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι – μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ με 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων: «Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

·Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις

· Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

·Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια»

Επίσης, οι δημοσιογράφοι συμπαραστέκονται στο, δίκαιο, όπως τον χαρακτηρίζουν, αγώνα των αγροτών και στηρίζουν» τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των Τεμπών

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη θα τελεστεί στις 11 σήμερα το πρωί (28/2) στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας στον Μασταμπά, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

«Συμπληρώνεται ένας  χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα ΤΕΜΠΗ και οι 57 ψυχές  ‘’ΦΩΝΑΖΟΥΝ’’ για δικαιοσύνη» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚΗ, στην οποία, επίσης, τονίζεται πως οι «εικόνες εκείνης της   ‘’μαύρης’’ ημέρας  είναι ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό μας για όλους εκείνους του συνανθρώπους μας που έκαναν το τελευταίο τους ταξίδι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος