Για την μουσειοπαιδαγωγική δράση της Greek Children’s Library of London με τίτλο “Let the Artefacts Talk: Second World War History as a story”, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου (IWML), μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, η Ελληνίδα εκπαιδευτικός σε παροικιακά σχολεία του Λονδίνου, κ. Γεωργία Καραντώνα.
Στη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν σε ένα treasure hunt εκθεμάτων στον χώρο της έκθεσης.
Όπως είπε η κα Καραντώνα, “μας ενδιαφέρει να γίνει η ξενάγηση αποκλειστικά στα ελληνικά γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από τους γονείς της ομογένειας αλλά και από τα παροικιακά σχολεία γι΄αυτό”.
Στη συνέχεια, η ομάδα με μαθητές A Level συζήτησαν για τα κρυμμένα παιδιά της Κατοχής στην Ελλάδα και τη βοήθεια που παρείχαν Έλληνες χριστιανοί σε Εβραίους συμπολίτες τους, με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου γνώσεων για το Ολοκαύτωμα “Οι δικοί μου άνθρωποι” της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) και τη διασκευή του βιβλίου “Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου” σε graphic novel των Αγγελικής Δαρλάση και Δημήτρη Μαστώρου (εκδόσεις Μεταίχμιο).
Η ομάδα GCSE συζήτησε για τα δεινά του πολέμου και το κάψιμο των βιβλίων με αφορμή το σουρεαλιστικό βιβλίο “Ο Πόλεμος των Ζ. Ζ. Λετρία και Α. Λετρία” σε μετάφραση-επιμέλεια Ελένης Βλάχου και Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη (εκδόσεις Πουά). Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γίνουν δημοσιογράφοι και να παρουσιάσουν ένα έκθεμα που τους έκανε εντύπωση, να ζωγραφίσουν αντιπολεμικά μηνύματα και να αναπτύξουν κείμενα δημιουργικής γραφής.
Στο τέλος, με αφορμή έκθεμα του μουσείου για τη Λωρίδα της Γάζας αναρωτήθηκαν για τις δυσκολίες του επαγγέλματος ενός πολεμικού ανταποκριτή.
Η κα Καραντώνα αναφέρθηκε και στη δράση με τίτλο “Go Green and Hug a Tree” που διοργανώθηκε το προηγούμενο διάστημα από την Greek Children’s Library of London, κατά την οποία, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς συμμετείχαν με ενθουσιασμό, στέλνοντας παράλληλα το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.
H Greek Children’s Library of London εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και στόχος της είναι η συγκέντρωση, η καταλογοποίηση και ο δανεισμός ελληνικών παιδικών και εφηβικών βιβλίων στα 105 παροικιακά σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου και στο καθημερινό Ελληνικό Νηπιαγωγείο-Δημοτικό και Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο του Λονδίνου.
Φώτο: facebook/ Greek Childrens Library of London
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος