Για τα χιλιάδες Ελληνόπουλα τα οποία υιοθετήθηκαν απο οικογένειες στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και άλλες χώρες τις δεκαετίες του 1950, του 1960 και μέχρι τα μισά του 1970 μίλησε η Gonda Van Steen κάτοχος της έδρας Κοραή στη νεοελληνική και Βυζαντινή ιστορία, γλώσσα και λογοτεχνία, και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.
Η καθηγήτρια ανέφερε πως κάπου 4000 Ελληνόπουλα υιοθετήθηκαν απο οικογένειες στις ΗΠΑ, 600 στην Ολλανδία, 50 στη Σουηδία και διάφορα σε άλλες χώρες για διαφορετικούς λόγους, π.χ. φτώχεια, κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών, το στίγμα για μια μητέρα με τέκνο εκτός γάμου, απο το 1950 μέχρι το 1975. Η ίδια κατέγραψε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στο βιβλίο της που εκδόθηκε αρχικά στα αγγλικά το 2019 και εν συνεχεία στα ελληνικά το 2021 με τίτλο “ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ”, εκδόσεις Ποταμός, 2021. Μάλιστα, μερικές φορές, τα παιδιά, τα οποία είναι ενήλικες ηλικίας 60 μέχρι 73 ετών πλέον, κατάφεραν να βρουν τους βιολογικούς γονείς τους στην Ελλάδα και έχουν αποκαταστήσει επαφή.
Η κ. Van Steen επισήμανε πως θα πρέπει το ελληνικό κράτος να επιτρέψει και να διευκολύνει την πρόσβαση των υιοθετημένων παιδιών στα αρχεία που τους αφορούν και να δώσει την ελληνική ιθαγένεια σ’ αυτά που το επιθυμούν. Η ίδια διευκρίνησε ότι υπάρχουν παιδιά τα οποία έφυγαν απο την Ελλάδα με ελληνικό διαβατήριο (το οποίο έχει λήξει) και χαρτιά υιοθεσίας αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να πάρουν πίσω την ελληνική ιθαγένεια για γραφειοκρατικούς λόγους π.χ. δεν ξέρουν ποιά είναι η μητέρα τους. Πολλά απο αυτά θέλουν την ελληνική ιθεγένεια για να μπορούν να μένουν πάνω απο 3 μήνες στην Ελλάδα με την βιολογική οικογένειά τους, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: O Παρατηρητής της Θράκης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος