O Δημήτρης Μανθεάκης, ομογενής επιχειρηματίας 2ης γενιάς στην Τανζανία, ανέφερε ότι οι ‘Ελληνες έχουν καλό όνομα στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής καθώς αναγνώριζαν πάντοτε την αξία της ελευθερίας και δεν συμπεριφέρθηκαν ως αποικιοκράτες στους ντόπιους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ‘Ελληνες φρόντιζαν να μάθουν την τοπική γλώσσα μετά τα ελληνικά και πριν από τα αγγλικά ή κάποια άλλη, τόνισε, μιλώντας στο Ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μανθεάκης ξεκίνησε με αναφορές στην ιστορία της οικογένειάς του και πως έφθασε εκεί ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες που κάνουν οι λιγοστοί πλέον ομογενείς για να ενισχύσουν τις πολιτισμικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τανζανία. Κυρίως, με επίκεντρο το σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου στην πόλη της Αρούσα που χαίρει εκτίμησης στη χώρα. Ο ίδιος επισήμανε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ίδρυση τμημάτων αγγλικής γλώσσας στα ελληνικά πανεπιστήμια, π.χ. ιατρικές σχολές, ώστε να έλθουν να σπουδάσουν απόφοιτοι από τον Αγ. Κωνσταντίνο και άλλα σχολεία της Τανζανίας καθώς τα δίδακτρα είναι πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες Δυτικές χώρες.
Ο παππούς του κ. Μανθεάκη έφυγε από την Κρήτη με καρβουνιάρικο στις αρχές του 20ου αιώνα για να πάει να βρεί χρήματα ώστε να γυρίσει και να παντρέψει την αδελφή του όπως είπε. ‘Ετσι, έφτασε στο Πόρτ Σάιντ της Αιγύπτου και κατόπιν έβαλε πλώρη για την Ανατολική Αφρική. Δούλεψε στους σιδηρόδρομους που έφτιαχναν οι Γερμανοί, καθώς ο μηχανικός ήταν ‘Ελληνας με σπουδές στη Γερμανία, και παντρεύτηκε την γιαγιά του με καταγωγή από το Τσεσμέ της Μ. Ασίας. Γύρω στο 1919 αποφάσισαν να γυρίσουν στο Τσεσμέ αλλά λίγο αργότερα έπεσαν πάνω στη Μικρασιατική Καταστροφή. Σώθηκαν γιατί ο παππούς του ήταν φίλος με Τούρκο αστυνομικό με καταγωγή από την Κρήτη ο οποίος τον προειδοποίησε ότι αυτή την φορά θα σκότωναν τους ¨Ελληνες. Πέρασε λοιπόν στη Χίο με την γυναίκα του και από εκεί επέστρεψαν στην σημερινή Τανζανία αλλά τα βάσανά τους δεν τελείωσαν.
Η ανεξαρτησία της χώρας και η συμπερίληψή της στη σφαίρα επιρροής της τότε Σοβιετικής ‘Ενωσης οδήγησε σε εθνικοποιήσεις με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να χάσουν τις περιουσίες τους και να φύγουν για την Νότιο Αφρική, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και πολλοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ο Τανζανός πρόεδρος αντιλήφθηκε την δεκαετία του 1990 το λάθος του και επέτρεψε σε όποιους ‘Ελληνες ήθελαν να επιστρέψουν καθώς τα κτήματα είχαν γίνει δάση και δεν παρήγαγαν τίποτα πλέον.
Η ιστορία της οικογένειας του κ. Μανθεάκη αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία των Ελλήνων της Τανζανίας αν και η δική του οικογένεια έμεινε στη χώρα. Σήμερα, έχει ορυχείο και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην εξόρυξη πολύχρωμων λίθων, την κατασκευή κοσμημάτων και την πώλησή τους μέσω καταστημάτων ενώ τα εξάγει επίσης σε άλλες χώρες. ‘Εχει επίσης αγροκτήματα. Ο κ. Μανθεάκης είναι μέλος του ΔΣ του σχολείου ‘Αγιος Κωνσταντίνος, ένα από τα καλύτερα της χώρας, στο οποίο φοιτούν πλέον μόνο 5 ελληνόπουλα. ¨Ομως, προσπαθεί μαζί με τους λίγους ομογενείς που έχουν απομείνει στην Τανζανία να διατηρήσει τους δεσμούς με την Ελλάδα. Αναζητούν μάλιστα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ¨Ελληνα δάσκαλο για να πάει και να διδάξει στο σχολείο στην Αρούσα με έξοδα της Κοινότητας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος