Ο Νικόλας Βαγιονάκης με το “Μεφίστο” ταξιδεύει στο Λονδίνο

Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Κλάους Μαν με τίτλο «Μεφίστο» μετά την επιτυχημένη πορεία του στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζεται στο Etcetera Theatre του Λονδίνου για 4 μόνο παραστάσεις, αύριο Σάββατο 1η Απριλίου και την Κυριακή 2 Απριλίου. Την παράσταση προσκάλεσε στη βρετανική πρωτεύουσα η σκηνοθέτρια Αναστασία Ρεβή, καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre Lab Company που εδρεύει στο Λονδίνο για περισσότερο από 20 χρόνια.

Ο Νικόλας Βαγιονάκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, βρέθηκε καλεσμένος στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Κουβέντες Μακρινές», όπου συνομίλησε με τις Νατάσα Βησσαρίωνος και Νικόλ Παπαδοπούλου με αφορμή τη συγκεκριμένη παράσταση.

Ο Νικόλας Βαγιονάκης με το “Μεφίστο” ταξιδεύει στο Λονδίνο
Ο Νικόλας Βαγιονάκης στο “Μεφίστο”

Πρόκειται για την ιστορία του ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν-ένα ιδιαίτερο ήρωα που ενσαρκώνει και που εύκολα συναντάμε στην δική μας εποχή-που ξεκινά την καριέρα του στο θέατρο τέχνης του Αμβούργου το 1926, οραματιζόμενος ένα επαναστατικό ισοδύναμο θέατρο μέχρι το 1936, που αναδείχθηκε το νέο αστέρι του τρίτου Ράιχ. Η μετάβασή του στο Βερολίνο προκειμένου να καθιερωθεί σαν πρωταγωνιστής στο Θέατρο συμπίπτει με την άνοδο του φασισμού, που εξευτελίζει και χειραγωγεί την ανθρώπινη υπόσταση. Συνάπτοντας λοιπόν συμφωνία με τον διάβολο, προδίδει όλα τα ιδανικά και τις αξίες του, και στο τέλος μεταμορφώνεται σε μαϊμού της εξουσίας. Ένας παλιάτσος που διασκεδάζει δολοφόνους, με τις συνέπειες να είναι δραματικές.

Όπως τόνισε ο κ. Βαγιονάκης, το έργο αυτό αποτελεί μια πρόκληση λόγω του ιδιαίτερου ύφους του αλλά και των πολιτικών, ιδεολογικών και υπαρξιακών μηνυμάτων που θέλει να προβάλει σήμερα. Το κοινό λοιπόν, έχει την ευκαιρία να γίνει για ακόμα μια φορά μαθητής συλλέγοντας γνώσεις από αυτόν τον ιδιαίτερα αφυπνιστικό και διδακτικό μονόλογο. Τέλος, ο κ. Βαγιονάκης, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «Το Θέατρο δεν κάνει ποτέ διάλεξη. Κάνει πρόταση» αναδεικνύοντας έτσι για ακόμα μια φορά τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου αλλά και την αξία του θεάτρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος