Ποιo είναι το μέλλον για την Ευρώπη; Διάλογος Κώστα Δουζίνα – Γιώργου Παγουλάτου (audio)

Στην Ημέρα της Ευρώπης ήταν αφιερωμένη την Κυριακή 9 Μαΐου 2021, η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», επιχειρώντας να απαντήσει ποιο είναι το μέλλον σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της.

Στη συζήτηση έλαβαν ταυτόχρονα μέρος: Ο Κώστας Δουζίνας, ομότιμος καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής και σημερινός πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς -ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, στη Μπριζ του Βελγίου, γεν. διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και μέλος του ΔΣ του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες.

Οι προσκεκλημένοι του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και του κοινωνικού μοντέλου που ίσχυε μέχρι τώρα, το ρόλο της ΕΕ στον κόσμο και τους διεθνείς ανταγωνιστές και αντιπάλους της, καθώς και για το αν υπάρχει ισχυρό αίτημα για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση και τι είδους. Nα σημειωθεί ότι η φετινή 9η Μαΐου, εκτός από Ημέρα της Ευρώπης, είναι η ημερομηνία που έχουν ορίσει συμβολικά τα όργανα της ΕΕ για την έναρξη της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», με την συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη μέσω της χρήσης ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας. Επίσης, την Παρασκευή και το Σάββατο 7-8 Μαΐου 2021, έλαβε χώρα στο Πόρτο της Πορτογαλίας Σύνοδος των 27, αφιερωμένη στον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ