Στην Κύπρο το Μεγάλο Βραβείο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Prague Quadrennial 2023

To Μεγάλο Βραβείο GOLDEN TRIGA της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής 2023 της Πράγας δόθηκε στην Εθνική Συμμετοχή της Κύπρου από τον ΘΟΚ  με  επιμελήτρια τη Μαρίνα Μαλένη, τη Μελίτα Κούτα στην καλλιτεχνική έρευνα και εικαστική εγκατάσταση και με τη συνεργασία του Χάρη Καυκαρίδη. Πρόκειται για τη σημαντικότερη διάκριση στον χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών.

Η Μαρίνα Μαλένη και η Μελίτα Κούτα φιλοξενήθηκαν στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για την εγκατάσταση SPECTATORS IN A GHOST CITY – ΘΕΑΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο και για το σκεπτικό της έκθεσης.

Στην Κύπρο το Μεγάλο Βραβείο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Prague Quadrennial 2023
Η εικαστική εγκατάσταση “Spectators in a ghost city” όπως παρουσιάστηκε στην Πράγα

Πρόκειται για μία εγκατάσταση εμπνευσμένη από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Μακέτες Ερειπωμένων κτήριών, σαν τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Αμμοχώστου, που εντός τους προβάλλονται βίντεο από την πόλη, στην κοσμοπολίτικη μορφή της, πριν το 1974 και βίντεο από την παρούσα εικόνα της Αμμοχώστου. Στόχος της έκθεσης, όπως ανέφερε η κα. Μαλένη, είναι να μεταφέρει τη σύγκρουση και το τραύμα της Αμμοχώστου, που εγκαταλείφθηκε και περιφράχθηκε για σαράντα έξι χρόνια. Η ομάδα της Μελίτας Κούτα χρησιμοποίησε τη μέθοδο της αντίστροφης σκηνογραφίας, όπου η δραματουργία αναδεικνύεται μέσα από ένα πραγματικό χώρο. Το έκθεμα, χρησιμοποιώντας πραγματικά υλικά, αναφορές σε ερείπια από το παρελθόν της πόλης τα οποία εγκαθίστανται με διαθεματικό τρόπο, συγχωνεύει το πραγματικό και το φανταστικό, την αγωνία και – ίσως – την ελπίδα.

Στην Κύπρο το Μεγάλο Βραβείο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Prague Quadrennial 2023
H Mελίτα Κούτα με τον Πασκάλ Καρόν “κουβαλούν” τα σπίτια τους

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η καλλιτεχνική ερευνήτρια και σχεδιάστρια της χειροποίητης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators In A Ghost City», Μελίτα Κούτα «κουβάλησε» το σπίτι της, τον Ιούλιο του 2022, μαζί με τον Πασκάλ Καρόν και έκαναν ένα περιπατητικό ταξίδι στην Κύπρο με τις συγκεκριμένες συσκευές στην πλάτη προσπαθώντας να κατανοήσουν τι σημαίνει να κουβαλάς το «σπίτι» σου στην πλάτη… Ένα σπίτι γεμάτο αναμνήσεις. Περπάτησαν για πρώτη φορά μετά το άνοιγμά της, το 2020 στην περίκλειστη πόλη – φάντασμα της Αμμοχώστου, προσπαθώντας να φανταστούν τη ζωή των κατοίκων πριν το ΄74.

Το Βραβείο Golden Triga, απονέμεται σε κάθε διοργάνωση σε μία επιλεγμένη εγκατάσταση στο πλαίσιο Εθνικών συμμετοχών. Τα βραβεία ταξιδεύουν σε πολλές ηπείρους του κόσμου, Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ υποδέχθηκε σχεδόν εκατό δημιουργικές και επιμελητικές ομάδες από 59 χώρες και περιοχές στο πλαίσιο των δύο κύριων εκθέσεων- φιλοξενώντας περίπου 2.000 καλλιτέχνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος