Στέφανος Κασσελάκης: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ναυτιλία ως κόρη οφθαλμού

Στη Φωνής της Ελλάδας, το Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους Έλληνες της Διασποράς, καισ την εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” βρέθηκε τη Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 καλεσμένος στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» ο Στέφανος Κασσελάκης, ομογενής επιχειρηματίας στις ΗΠΑ και Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνομίλησε με τους δημοσιογράφους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη τόσο για τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου, όσο για την προσωπική του ιστορία, διαδρομή και την ενασχόλησή του με την ναυτιλία.

Αρχικά, αναφορικά με τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου τόνισε ότι έγινε μια αρχή με την ψήφο των ομογενών ενω για τον ελλαδικό χώρο δήλωσε τα εξής: «…το γενικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό όπως είπε και ο Πρόεδρος (Τσίπρας) για το ΣΥΡΙΖΑ…Εγώ κοιτάω δύο πράγματα στο αποτέλεσμα: πρώτον, τι ψήφισαν αυτοί που αποφάσισαν την ημέρα των εκλογών, δηλαδή 24 ώρες πριν τις εκλογές, με το 51% να έχει ψηφίσει  Νέα Δημοκρατία, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε καλά τις τελευταίες μέρες και δεύτερον και σημαντικότερο, το ότι η μεγάλη πλειοψηφία της αποσυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο κέντρο…ένα κομμάτι στη ΝΔ και ένα άλλο κομμάτι στο ΠΑΣΟΚ…”.

Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι για τον ίδιο, το επόμενο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει τους ψηφοφόρους στο κέντρο του πολιτικού φάσματος ότι η πολιτική του θα είναι καλή τόσο για αυτούς όσο και για τα άλλα κοινωνικά στρώματα στα οποία παραδοσιακά απευθύνεται.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς σχετικά με την προσωπική του ιστορία και διαδρομή υπογράμμισε: «Η καταγωγή μου είναι από τα Χανιά της Κρήτης από την πλευρά του πατέρα μου ενώ η μητέρα μου είχε καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη…επειδή όμως μεγαλώνοντας είχα περισσότερη τριβή με τη Κρήτη, τα ξαδέρφια μου και γενικότερα το μέρος εκεί, θεωρώ ότι αυτή είναι η καταγωγή μου. Μεγάλωσα λοιπόν, στην Αθήνα μέχρι την ηλικία των 14 χρονών, όπου φοίτησα στο Κολλέγιο Αθηνών, ώσπου μετά πήρα μια πλήρη υποτροφία για να γίνω οικότροφος σε ένα λύκειο βόρεια της Βοστώνη-είχα επαφή με τη πόλη και την επισκεπτόμουν συχνά, λόγω του μεγαλύτερου αδερφού μου, ο οποίος φοιτούσε τότε στο MIT-το οποίο λέγεται Phillips Academy ή αλλιώς Andover στην Αμερική. Ένα πολύ παλιό λύκειο το οποίο ιδρύθηκε το 1778, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της χώρας».  

Τέλος, αναφορικά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, η οποία εμπεριέχει τον τομέα της ναυτιλίας και προμήθειας προϊόντων, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στις πολλές και μεγάλες απαιτήσεις, τις 18 ώρες δουλειάς την ημέρα καθώς και την ιδιαίτερη πίεση της αγοράς. «Πέρασα πέντε χρόνια και έτσι κατάλαβα το πώς δουλεύουν τα κεφάλαια, ο καπιταλισμός, το σύστημα των τραπεζών και άλλα…Όλο αυτό λοιπόν, έπαιξε ρόλο στο να μπορέσω να σχηματίσω μια άποψη για το τι πιστεύω πολιτικά, οικονομικά, για τον ρόλο του κράτους, των αγορών και πολλών άλλων πραγμάτων…Τα χρηματοοικονομικά παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, μην τα υποτιμάμε…το ρίσκο έχει την αξία του και ο τομέας των χρηματοοικονομικών είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερος από τον πραγματικό τομέα της οικονομίας».

Ερωτηθείς για την ναυτιλία, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Πριν από 70 χρόνια ήταν άλλη η ναυτιλία. Μπορεί να υπήρχε αξιοκρατία αλλά όχι διαφάνεια. Τώρα υπάρχουν και τα δύο στη ναυτιλία και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει αυτό τον τομέα σαν κόρη οφθαλμού, διότι πρόκειται για έναν τομέα εξωγενή, εξωστρεφή-όπου έχουμε μεγάλη πρωτιά-ένα τομέα ο οποίος δεν έχει στοιχείο αντικατάστασης και προσφέρει στην Ελλάδα χωρίς να της παίρνει τίποτα».

Σύνταξη κειμένου: Νικόλ Παπαδοπούλου

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος