Στη Φωνή της Ελλάδας, το Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους Έλληνες ομογενείς, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας», ο Παύλος Λάσκαρις, δισέγγονος του Ελευθέριου Βενιζέλου και ειδικός στην αυτοκίνηση αφού από πολύ νέος εργάστηκε σε διοικητικές θέσεις αντιπροσωπειών αυτοκινήτων ενώ γράφει επί πολλά χρόνια το ‘βαρόμετρο’ στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’. ο Παύλος Λάσκαρις συνομίλησε με τους δημοσιογράφους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη, τόσο για την άγνωστη σε πολλούς ιστορία της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας-με το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο στον κόσμο το 1970 -όσο και για τον ρόλο των φόρων αλλά και των νέων τάσεων στα αυτοκίνητα με την ηλεκτροκίνηση. Στον Παύλο Λάσκαρι επίσης οφείλεται η μεγάλη μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα στην Ελλάδα στις αρχές της 10ετιας του ’90, επειδή κατόρθωσε να πείσει την τότε κυβέρνηση ότι μειώνοντας τη φορολογία όχι μόνο δεν θα έχανε το κράτος έσοδα αλλά αντίθετα θα τα αύξανε!
“Το αυτοκίνητο περνά από την μεγαλύτερη αλλαγή που έχει ζήσει ποτέ…”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πέτρος Λάσκαρις, ένας άνθρωπος που για 32 ολόκληρα χρόνια- από τη δεκαετία του ’80 έως το 2012-διετέλεσε ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων-ξετυλίγοντας έτσι βήμα-βήμα την ιστορία της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Στη δεκαετία του ’80 η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που παρήγαγε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield στη Σύρο, κάτι τελείως ξένο και διαφορετικό για τα σημερινά δεδομένα…Μάλιστα, ήταν η πρώτη κιόλας χρονιά που άρχισε να δουλεύει το εργοστάσιο και η αγορά έφτανε τον αριθμό 120.000…».
Συνεχίζοντας την διήγηση του για την πολύπαθη ιστορία της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο κ. Λάσκαρις αναφέρθηκε επίσης στο καλοκαίρι της 2 Ιουλίου του ’79, ημέρα των γενεθλίων του, όταν ο υπουργός Θανάσης Κανελλόπουλος ανακοίνωσε ότι πήρε εντολή από τον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, να διπλασιάσει όλους τους φόρους στα αυτοκίνητα έτσι ώστε να μειωθεί το ισοζύγιο πληρωμών…λόγια που όπως αποδείχθηκε έγιναν πράξη, χωρίς δυστυχώς το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Η αγορά από 120.000 μειώθηκε στο 35.000 και ανέβηκαν τα φορτηγάκια πιο ψηλά από τα αυτοκίνητα…με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πάει πάρα πολύ πίσω ως προς την ηλικία των αυτοκινήτων, διότι το αυτοκίνητο είχε φτάσει να είναι πάνω από 16, 17 ετών δίχως να μπορεί να αγοραστεί» ήταν η απάντησή του. Ερωτηθείς σχετικά με τους φόρους, εντύπωση προκαλεί η θύμηση της εξής φράσης «Σ’ ένα 1.100 κυβικών αυτοκίνητο η φορολογία έφτανε το 80% και σε ένα 1,400 κυβικών 140%». Με άλλα λόγια, είναι λάθος να κοστολογείται διαφορετικά ένα αυτοκίνητο των 1.400 ή 1.500 κυβικών σε σχέση με εκείνο των 1.100, διότι έτσι διαστρεβλώνονται οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς είτε σε συνολικό μέγεθος είτε σε επίπεδο ποιότητας, και αυτό προσπαθούσε να αλλάξει μέχρι που το κατάφερε.
Τέλος, αναφορικά με το κόστος και τις νέες τάσεις στα αυτοκίνητα καταλήγει στο εξής συμπέρασμα «Αυτό που ανεβάζει το κόστος του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι το κόστος των μπαταριών. Διότι, η μπαταρία, η τεχνολογία προοδεύει και αυτή σταδιακά αλλά δεν έχει για παράδειγμα τα χρόνια του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Τώρα όσο για το μέλλον οι μπαταρίες και θα φθηνύνουν και θα μικρύνουν ενώ παράλληλα θα είναι και ελαφρότερες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μετά από 2 χρόνια, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μια φόρτωση θα κάνει τουλάχιστον 1.000 και…Άρα, η ύπαρξη των υβριδικών αυτοκινήτων παύει να έχει και πολύ νόημα, με το κόστος να είναι ολοένα και μεγαλύτερο…Για σήμερα όμως, τουλάχιστον, αποτελούν την καλύτερη δυνατή λύση».
Σύνταξη κειμένου: Νικόλ Παπαδοπούλου
Φωτογραφία: Newmoney
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος