To πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στον Καναδά, μετά τις ομοσπονδιακές κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Σεπτεμβρίου, ανέλυσε η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Καλεσμένος ήταν ο Χρήστος Σύρρος, βουλευτής για έξη θητείες στο κοινοβούλιο του Κεμπέκ, δύο φορές υπουργός στην τοπική κυβέρνηση και διπλωματικός αντιπρόσωπος της εν λόγω καναδικής Επαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εκλογές ανέδειξαν για 3η συνεχή φορά νικητή τον Τζάστιν Τριντό, αλλά με αριθμό εδρών (159/338) που διαμορφώνει και πάλι κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως το 2019. Και τα δύο αυτά εκλογικά αποτελέσματα απέχουν από το σαρωτική νίκη που είχε πετύχει ο Τριντό το 2015, ηγούμενος για πρώτη φορά του Κόμματος των Φιλελευθέρων και υποσχόμενος πλήρη πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανανέωση της χώρας του.
«Ο Τριντό συνεχίζει, αλλά η Τριντομανία πέρασε» αναφέρουν τα περισσότερα ΜΜΕ και τώρα θα πρέπει να κυβερνήσει κάνοντας και πάλι συνεννοήσεις και συμβιβασμούς με την αντιπολίτευση και κυρίως με το αριστερό “Νέο Δημοκρατικό Κόμμα” (25 έδρες). Από την άλλη, το Συντηρητικό Κόμμα (119 έδρες) παρέμεινε αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο νέος αρχηγός του Εριν Ο’Τουλ αύξησε ελάχιστα το ποσοστό του, αλλά όχι τις έδρες του. Οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί που θα εκπροσωπηθούν στο νέο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά είναι το αυτονομιστικό “Mπλοκ Κεμπεκουά» (33 έδρες) και οι Καναδοί Πράσινοι (2 έδρες).
Στην εκπομπή έγινε επίσης αναφορά στην κατάσταση της καναδικής οικονομίας, μετά την πανδημία, η οποία εμφανίζει ικανοποιητική ανάκαμψη, αλλά και σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους, λόγω των ενισχύσεων που δόθηκαν. Επίσης, ο Χ. Σύρρος ρωτήθηκε για το ποιός είναι ο διεθνής ρόλος του Καναδά, ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα κλπ., με αφορμή και την πρόσφατη ίδρυση της AUCUS, στην οποία δεν μετέχει η Οττάβα, τον βασικό ρόλο που παίζει στην συνεργασία χωρών του Ειρηνικού και την Αμερικής CPTPP (στην οποία θέλει τώρα να μπει και το Πεκίνο), καθώς και την εμπορική συμφωνία CETA που διαθέτει με την ΕΕ και η οποία είναι η πιο προχωρημένη του είδους ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τρίτη χώρα.
Τέλος, εξετάστηκε η οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της ομογένειας, αλλά πλέον και η πολιτική παρουσία της, καθώς 4 μέλη της νέας ομοσπονδιακής βουλής του Καναδά θα έχουν ελληνική καταγωγή, ενώ και αρκετοί άλλοι ομογενείς μετέχουν σε τοπικά κοινοβούλια και όργανα.
Να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Σύρρος είναι, μεταξύ άλλων, ιδρυτής της κίνησης «Φιλική Εταιρεία», που φιλοδοξεί να δώσει μια νέα πνοή στην Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ, η επίσημη ίδρυση της οποίας χρονολογείται από το 1906.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος