Ανάλυση: Η Ινδία απέναντι στην πανδημία και στον κόσμο

Η Ινδία είναι τα τελευταία χρόνια μια ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική και πολιτική δύναμη. Ωστόσο, οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας που την πλήττουν και οι συγκλονιστικοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων που παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι ο γίγαντας αυτός παραμένει να έχει πήλινα πόδια, κυρίως λόγω δυσμενών κοινωνικών και πληθυσμιακών δεδομένων.

Η εκπομπή ‘Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο’ εξέτασε, αφενός, τη σημερινή θέση της Ινδίας στον κόσμο και αφετέρου τα κοινωνικοπολιτικά αίτια και τις δομές που επιδείνωσαν την πανδημία στο εσωτερικό της το τελευταίο διάστημα.

Αστέρης Χουλιάρας, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Αστέρης Χουλιάρας, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Εκτός από την επιδημιολογική κατάσταση, μια πρόσθετη αφορμή για την ασχολία με τα θέματα αυτά ήταν η διεξαγωγή το Σάββατο 8/5 της φετινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ινδίας. Καλεσμένος του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου για τη συζήτηση των προαναφερόμενων  ζητημάτων ήταν ο Αστέρης Χουλιάρας, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με ακαδημαϊκό έργο πάνω στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και συντονιστής/επιμελητής του συλλογικού τόμου «Η Ινδία και η Άλλοι-Οι σχέσεις της Ινδίας με την Ευρώπη και τον Κόσμο», Εκδόσεις Παπαζήση. Το εν λόγω έργο είναι το μόνο που έχει εκδοθεί στην Ελλάδα και αφορά αυτή την ανερχόμενη χώρα της Ασίας.  

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ