Ζάκυνθος: Τροποποίηση της απόφασης για την απαγόρευση πρόσβασης στο Ναυάγιο

Η Λιμενική αρχή, μετά από νέα επικαιροποιημένη εισήγηση του ΟΑΣΠ και του κ. Ε. Λέκκα, καλείται πλέον να αποφασίσει αν, πως και σε ποιο σημείο του όρμου του Ναυαγίου, θα μπορούν να προσεγγίζουν οι επισκέπτες, σύμφωνα με τροποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 13 Απριλίου, υπό το βάρος των αντιδράσεων της πρώτης απόφασης, που κατόπιν της εισήγησης Λέκκα, έβαζε “λουκέτο” στο πασίγνωστο αξιοθέατο της Ζακύνθου.

Στην τροποποιητική ΚΥΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 7851/2023

ΦΕΚ 2477/Β/13-4-2023

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 7190/2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου» (Β’ 2290).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ –

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

Της παρ. 8 του άρθρου 68 περί μέτρων προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου του ν. 4875/2021 (Α’ 250) «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

Των άρθρων 9, 14, 188, 295 και 296 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Ζακύνθου (Β’ 330).

Την με υπ’ αρ. 550/09.03.2023 γνώμη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Το με υπ’ αρ. 413/30.03.2023 αίτημα του Υπουργού Τουρισμού προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Την υπ’ αρ. 196/03.04.2023 εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Την υπ’ αρ. 7190/06.04.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Τουρισμού-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290).

Την εξακολουθούσα ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη της τάξης-ασφάλειας και κατ’ επέκταση του εν γένει δημοσίου συμφέροντος κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στον όρμο Ναυάγιο Ζακύνθου. Αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο

Η παρ. 2 της υπ’ αρ. 7190/2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Τουρισμού-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2α. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης – αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόριο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

β. Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, κατόπιν επικαιροποιημένης γνώμης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δύναται να καθορίζονται τα ακριβή όρια ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης εντός της οποίας επιτρέπεται αποκλειστικά η προσέγγιση κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου.

γ. Η σήμανση της θαλάσσιας περιοχής της περ. β διενεργείται υποχρεωτικά με ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αρ. 7190/06.04.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Τουρισμού-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290)”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος