Ζάκυνθος: Εντυπωσιακή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης Λιμενικού και Frontex (εικόνες – βίντεο)

Στη Ζάκυνθο διεξάγεται στις 24 και 25 Οκτωβρίου διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης (SAR Workshop), η οποία γίνεται στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» από το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής/FRONTEX.

Η διενέργεια της άσκησης πραγματοποιείται στην παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Λ.Σ. Γιώργου Αλεξανδράκη,  επιτελών στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στελεχών των Οργανισμών FRONTEX, EFCA,  Αξιωματούχων από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Η.Π.Α, Κύπρο, Εσθονία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Τουρκία και εκπροσώπων του Ασύλου Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και τέλος εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

Σκοπός της άσκησης

Σκοπός είναι η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων σε συναφούς είδους περιστατικά, η ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών, καθώς και ο εντοπισμός και επίλυση τυχόν δυσλειτουργιών.
Κατά τα προηγούμενα έτη, διεξήχθησαν με επιτυχία και απέσπασαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά σχόλια όμοιες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα το 2017 στη Λέσβο (21-22/09) και στη Χίο (26-27/10), το 2018 στη Σάμο (24-25/09) και στη Λέσβο (23-24/10), το 2019 στην Κώ (11-12/6) και στη Χίο (24-25/9), καθώς και το 2022 στη Ρόδο (25-26/10/2022).

Η σημερινή πρώτη ημέρα περιλαμβάνει διαλέξεις και παρουσιάσεις γενικού περιεχομένου επί θεμάτων Έρευνας και Διάσωσης από στελέχη του Οργανισμού, στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚT., μέλη πληρωμάτων των συμμετεχόντων κοινοτικών μέσων, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας και εθελοντικών οργανισμών καθώς και στελέχη αλλοδαπών ακτοφυλακών.

Αύριο, δεύτερη μέρα της διημερίδας, θα πραγματοποιηθεί πρακτική άσκηση, το σενάριο της οποίας αφορά τη διαχείριση ενός περιστατικού έρευνας και διάσωσης, υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ.

Το σενάριο της άσκησης αφορά στη διάσωση μεγάλου αριθμού μεταναστών που επιβαίνουν σε πλοίο που κινδυνεύει νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, το οποίο υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Αναλυτικά το σενάριο:

Περί ώρα 10.00 στις 25/10/2023 η Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης (112) δέχεται τηλεφωνική κλήση από άγνωστο άτομο, που δηλώνει ότι βρίσκεται σε σκάφος και ζητάει άμεση βοήθεια.

Ο επιβαίνων υποθέτει ότι βρίσκεται κάπου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ιταλίας και δεν γνωρίζει την ακριβή θέση του σκάφους.

Δηλώνει ότι υπάρχουν διακόσια (200) άτομα επί του σκάφους, το οποίο ονομάζεται «ΚΑΤΡΙΝΑ» και πρόσθεσε ότι κατά την πλεύση, σήμερα νυχτερινές ώρες, το σκάφος προσέκρουσε σε άγνωστο αντικείμενο με αποτέλεσμα να παρατηρείτε ελαφρά εισροή υδάτων, όμως το σκάφος εξακολουθεί να κινείται και έχει κλίση από τη δεξιά πλευρά. Επίσης υπάρχουν τραυματίες και κάποιοι από τους επιβάτες προσπαθούν να βγουν στη στεριά κολυμπώντας. Έκτοτε, έχουν χάσει την οπτική επαφή μαζί τους. Ο καπετάνιος του σκάφους αρνείται κάθε είδους βοήθειας και συνεχίζει να πλέει με πορεία προς τις Ιταλικές ακτές. Όλοι οι επιβάτες φορούν σωσίβια. Αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές γύρω στις 22:00 24/10/23 (δεν είναι σε θέση να θυμάται το ακριβές όνομα της περιοχής από την οποία αναχώρησαν) προκειμένου να κατευθυνθούν προς την Ιταλία.

Σύμφωνα με ΥΚΕΑ/112 η περιοχή της κεραίας ενεργοποίησης της τηλεφωνικής κλήσης απεικονίζεται στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Ζακύνθου.

Το ΕΚΣΕΔ/Πειραιά (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Πειραιά) αναλαμβάνει διαχείριση του περιστατικού και αποστέλλει το Περιπολικό σκάφος Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΠΠΛΣ 920) και το σκάφος Ιταλικής Ακτοφυλακής (DE GRAZIA), τα οποία βρίσκονται ήδη σε περιπολία, να σπεύσουν άμεσα για  έρευνες προς εντοπισμό – παροχή συνδρομής σε τυχόν κινδυνεύοντα άτομα στη θαλάσσια περιοχή ΝΑ ν. Ζακύνθου. 

Επίσης το  ΕΚΣΕΔ / Πειραιά δίνει εντολή απογείωσης στο Ε/Π Ιταλικής Ακτοφυλακής το οποίο απογειώνεται από το αεροδρόμιο Ανδραβίδας.

Εκπέμπεται άμεσα σήμα κινδύνου «MAYDAY RELAY» προς όλα τα παραπλέοντα πλοία στη θαλάσσια περιοχή ΝΑ ν. Ζακύνθου. Ενημερώνεται άμεσα η Λιμενική Αρχή Ζακύνθου για αποστολή πλωτών χερσαίων μέσων και κάθε πρόσφορων μέσων προς εντοπισμό- παροχή συνδρομής σε ανωτέρω σκάφος, ενεργοποιώντας παράλληλα το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης.

Σε εκ νέου συνομιλία με τον ίδιο επιβαίνοντα στο σκάφος «KATRINA» δηλώθηκε ότι ήδη τέσσερα (04) άτομα έχουν πέσει στη θάλασσα, προσπαθώντας να φτάσουν στην ακτή της Ζακύνθου κολυμπώντας και έχασε την οπτική επαφή μαζί τους.

Λιμενική Αρχή Ζακύνθου στέλνει για συνδρομή στις έρευνες το περιπολικό σκάφος Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής ΠΛΣ 139 και το σκάφος εθελοντικής ομάδας Ε.Ο.Δ.

Το  ελικόπτερο Ιταλικής ακτοφυλακής εντοπίζει το σκάφος «KATRINA» στη θαλάσσια περιοχή ΝΑ ν. Ζακύνθου το οποίο εξακολουθεί να κινείται και ο κυβερνήτης του αρνείται να σταματήσει. Το  ελικόπτερο Ιταλικής ακτοφυλακής πραγματοποιεί ελιγμούς και καταφέρνει 2 ναυτικά μίλια από τις ακτές να ακινητοποιήσει το σκάφος «KATRINA», με σκοπό την παροχή βοήθειας στους επιβαίνοντες.

Κατά την ακινητοποίηση του σκάφους «KATRINA», το προσεγγίζει άγνωστο ταχύπλοο, φουσκωτό σκάφος, το οποίο επιβιβάζει δύο (02) άτομα από το σκάφος «KATRINA» και ξεκινάει να πλέει προς τις ακτές της Ζακύνθου με μεγάλη ταχύτητα. Το  ελικόπτερο Ιταλικής ακτοφυλακής το συνοδεύει, για ασφάλεια των επιβαινόντων του.

Το περιπολικό σκάφος Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΠΠΛΣ 920) και το σκάφος Ιταλικής Ακτοφυλακής (DE GRAZIA) εντοπίζουν το σκάφος «KATRINA» και ξεκινούν την περισυλλογή-διάσωση των επιβαινόντων του. Πραγματοποιείτε διάσωση ατόμων τόσο πάνω από το σκάφος όσο και από την θάλασσα. Ανάμεσά τους υπάρχουν και τραυματίες.

Οι τραυματίες και μέρος των υπολοίπων διασωθέντων επιβιβάζονται στο σκάφος Ιταλικής Ακτοφυλακής (DE GRAZIA), το οποίο αναχωρεί για λιμένα Ζακύνθου.

Το σκάφος της εθελοντικής ομάδας Ε.Ο.Δ. εντοπίζει ένα (01) άτομο στη θάλασσα και προβαίνει σε επιχείρηση διάσωσης. Διασωθέντας δηλώνει ότι επέβαινε στο σκάφος «KATRINA» και είναι καλά στην υγεία του. Το σκάφος της εθελοντικής ομάδας Ε.Ο.Δ. συνεχίζει έρευνα για τον εντοπισμό των τριών ακόμα αγνοουμένων.

Το  ελικόπτερο Ιταλικής ακτοφυλακής επιστρέφει στην περιοχή ερευνών και εντοπίζει ένα (01) ακόμη άτομο στη θάλασσα. Προβαίνει σε επιχείρηση διάσωσης. Διασωθέντας δηλώνει ότι επέβαινε στο σκάφος «KATRINA» και το ελικόπτερο αναχωρεί για το αεροδρόμιο Ζακύνθου, όπου ο διασωθέντας θα αποβιβαστεί και θα μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

To ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας (S/P) προσεγγίζει την περιοχή ερευνών και εντοπίζει ένα (01) ακόμη άτομο στη θάλασσα. Προβαίνει σε επιχείρηση διάσωσης. Διασωθέντας δηλώνει ότι επέβαινε στο σκάφος «KATRINA» και είναι καλά στην υγεία του. Το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας (S/P) συνεχίζει έρευνα για τον εντοπισμό του ενός ακόμη αγνοούμενου.

Το περιπολικό σκάφος Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΠΛΣ 139) εντοπίζει ένα (01) ακόμη άτομο στη θάλασσα και προβαίνει σε επιχείρηση διάσωσης. Διασωθέντας πάσχει από υποθερμία και κρίνεται απαραίτητη η φροντίδα του από υγειονομικό προσωπικό. Πλησιέστερο σημείο για παροχή πρώτων βοηθειών στον ασθενή κρίνεται το παραπλέον πλοίο M/V «GAVDOS» στο οποίο υπάρχει ιατρός. Το περιπολικό σκάφος Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΠΛΣ 139) προσεγγίζει το M/V «GAVDOS» και αποβιβάζει τον ασθενή. Παράλληλα δίνεται εντολή στο ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας (S/P) όπως προβεί σε επιχείρηση MEDEVAC από το M/V «GAVDOS» προκειμένου να μεταφερθεί ο ασθενής σε κατάλληλη υγειονομική μονάδα.

Πάνω στο M/V «GAVDOS» ο ιατρός παρέχει πρώτες βοήθειες στον ασθενή έως την παραλαβή του από το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας (S/P). Έπειτα ο ασθενής μεταφέρετε στο αεροδρόμιο Ζακύνθου και θα μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Εφόσον επιβεβαιώνεται από τον «διοικητή επι σκηνής» ότι έχουν διασωθεί όλοι οι επιβαίνοντες του σκάφους «KATRINA» και δεν υπάρχει άλλος αγνοούμενος, δίνεται εντολή αποδέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων μέσων και επιστροφή τους στον λιμένα Ζακύνθου για αποβίβαση των διασωθέντων.

Λιμενική Αρχή Ζακύνθου μαζί με στελέχη του Νοσοκομείου Ζακύνθου βρίσκονται ήδη στον λιμένα για να συνδράμουν στην υποδοχή – φροντίδα των διασωθέντων και των τραυματιών, οι οποίοι θα μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Για τους σκοπούς της εξομοίωσης θα χρησιμοποιηθεί ένα τουριστικό πλοίο με επιβαίνοντες τοπικούς εθελοντές.
Για τη διάσωσή τους θα χρησιμοποιηθούν ένα ΠΑΘ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., που θα βρίσκεται στην περιοχή επιτελώντας τον ρόλο του ΕΚΣΕΔ, καθώς και ένα σκάφος της τοπικής Λιμενικής Αρχής, ένα επιπρόσθετο παράκτιο περιπολικό σκάφος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πορτογαλικό περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, που θα μετασταθμεύσουν στο νησί για αυτόν τον λόγο.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που θα περισυλλέξει ανθρώπους από τη θάλασσα, καθώς και εθελοντικό μέσο και προσωπικό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος