Ζάκυνθος: Έψαχναν αντλιοστάσια με νερό για να σβήσουν τις φωτιές σε Ορθωνιές και Έξω Χώρα

Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν χθες τη νύχτα στη Ζάκυνθο, την ώρα που έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 9 και 10 μποφόρ, συνθήκη η οποία δυσκόλεψε πολύ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που κατάφεραν να σβήσουν τις τελευταίες εστίες τα ξημερώματα.

Δεν ήταν όμως μόνο οι καιρικές συνθήκες που δυσχέραναν το έργο των πυροσβεστών, των εθελοντών, των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και των κατοίκων, που συμμετείχαν στην κατάσβεση, αλλά και το ότι τα αντλιοστάσια της περιοχής δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα οι υδροφόρες να αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα πηγαίνοντας σε γεωτρήσεις του Καλλιπάδου και του Κατασταρίου, ώστε να γεμίσουν νερό και να επιστρέψουν για να ξαναριχτούν στη μάχη με τις φλόγες.

Προκειμένου να λυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα, παρενέβησαν ο βουλευτής Ζακύνθου, Δ. Ακτύπης και η Πολιτική Προστασία της Αντιπεριφέρειας, ώστε να ηλεκτροδοτηθούν τα αντλιοστάσια σε ολόκληρη την περιοχή και να πάει το νερό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μην κινδυνεύσουν κάτοικοι.

Ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, καθώς έπρεπε να γεμίσει πρώτα με νερό ο αγωγός που φτάνει στα αντλιοστάσια, αφού λόγω της διακοπής ήταν άδειος τον τελευταίο μήνα και μετά να λειτουργήσουν να υδροδοτηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα και τα βυτία.

Οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής στερούνται το νερό εδώ και εβδομάδες, αφού ο Δήμους, δεν έχει καταφέρει να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 700.000 ευρώ ή να κάνει διακανονισμό με την εταιρεία που ηλεκτροδοτεί τις 48 αντλίες του, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Η δημοτική αρχή, απευθύνει εκκλήσεις και προειδοποιήσεις σε όσους χρωστούν για οφειλές άνω των 10 εκ. προς την ΔΕΥΑΖ, χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

Όπως καταγγέλεται, ορατός είναι και ο κίνδυνος να μείνει χωρίς νερό όλο το νησί στην τουριστική περίοδο που ξεκινά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος