ertnews.gr

Ζάκυνθος: Απάντηση διοίκησης ΓΝΖ στο Επιστημονικό Συμβούλιο

11/12 12:51
Ζάκυνθος: Απάντηση διοίκησης ΓΝΖ στο Επιστημονικό Συμβούλιο

Σε ανακοίνωση-απάντηση, στην επιστολή παραίτησης (με ημερομηνία 6-12-2018) ολόκληρου του Επιστημονικό Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου (ΓΝΖ), που επικαλέστηκε μια σειρά από λόγους, με αποκορύφωμα, την αδικαιολόγητη και καταχρηστική, όπως, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται, πειθαρχική δίωξη, σε βάρος του προέδρου του συμβουλίου, τακτικού μέλους του δ.σ. του νοσοκομείου, ως εκπροσώπου των γιατρών και συντονιστή διευθυντή της χειρουργικής κλινικής , Παύλου Καψαμπέλη, προχώρησε εχθές η Διοικήτρια του ΓΝΖ Δέσποινα Τσαρίδου.

Πιο συγκεκριμένα:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 6ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-ΗΠΕΙΡΟΥ &ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ “ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ”
Ζάκυνθος:10.12.18
Γραφείο Διοικητή

ΠΡΟΣ: – Μέλη Επιστημονικού Γ.Ν.Ζακύνθου
ΘΕΜΑ:Η από 07.12.18 επιστολή παραίτησης των μελών του Ε.Σ. του Γ.Ν.Ζακύνθου.

Σε συνέχεια της εν θέματι επιστολής σας, σας επισημαίνουμε τα εξής:

1)Παραιτήσεις ιατρών
Όσον αφορά στις «τέσσερις » παραιτήσεις των παιδιάτρων, οι τρεις μόνιμοι παιδίατροι εργάζονταν υπό τις ίδιες συνθήκες τα τελευταία 10-12 χρόνια, ενώ ο τέταρτος ήταν επικουρικός που έληξε η θητεία του πριν 1,5 έτος και αν και ήταν διοριστέος στη 4η μόνιμη θέση δεν απεδέχθη τον διορισμό του, χωρίς να αναφέρει το οιοδήποτε πρόβλημα στη Διοίκηση. Για την κάλυψη δε της 4ης θέσης η Διοίκηση προέβη στη σύναψη σύμβασης με δελτίο παροχής υπηρεσιών και ήδη προκήρυξε τη μόνιμη θέση. Ο δε Διευθυντής της κλινικής για τους ως άνω λόγους ανακάλεσε την αίτηση παραίτησής του, που είχε υποβάλει στις 23.04.18.
Ξαφνικά με την, προκήρυξη να βρίσκεται σε εξέλιξη , τον Σεπτέμβρη , παραιτείται η μία επιμελήτρια παιδίατρος και ακολουθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Διευθυντής της κλινικής.
Ο ένας καρδιολόγος από τους δύο , που αναφέρεται στην επιστολή σας , προσλήφθηκε με σύμβαση παροχής υπηρεσιών μετά από επίμονες προσπάθειες της Διοίκησης και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας , για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της κλινικής και μάλιστα με κίνητρο τον μισθό του επιμελητή Β΄, ήτοι ουδέποτε είχε μόνιμη σχέση με το φορέα μας,, εμφανίστηκε για λίγες ημέρες μόνο, όπου και αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους .
Ο χειρουργός που παραιτήθηκε ,κατείχε θέση ΜΕΘ, και ο ίδιος δεν γνωστοποίησε τους λόγους αυτής στη Διοίκηση, καθώς δεν εξέφρασε καμία αιτίαση ή παράπονο για τις συνθήκες εργασίας του.
Ο Δερματολόγος παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης και όπως γνωρίζετε κατείχε προσωποπαγή θέση ,δεν υφίσταται δηλαδή στον οργανισμό του νοσοκομείου Δερματολογικό Τμήμα ή κλινική.. Περαιτέρω αναμένεται με το νέο έτος ιατρός με ειδικότητα δερματολογίας να αναλάβει καθήκοντα.
Η απόσπαση της οφθαλμίατρου εκκίνησε με τις προηγούμενες διοικήσεις (04.08.14) , ενώ η τωρινή ποτέ δεν συναίνεσε στην απόσπαση αυτή παρόλες τις πιέσεις που ασκούνταν.
Το κενό των αναισθησιολόγων , οφείλεται στην άδεια κυήσεως και λοχείας της τρίτης αναισθησιολόγου, καθώς και των αναρρωτικών των ήδη υπηρετούντων, έχει ήδη προκηρυχθεί η τέταρτη θέση και είναι σε εξέλιξη , ενώ μετακινούνται αναισθησιολόγοι από νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ , (τουλάχιστον πέντε φορές ) για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου.
Όσον αφορά στον Φαρμακείο για πρώτη φορά ενισχύθηκε με επικουρικό φαρμακοποιό , ενώ καλύφθηκαν και οι ανάγκες σε πιστώσεις.

2)Επίκληση «προσβολής» της επιστημονικής αξιοπρέπειας του Επιστημονικού Συμβουλίου
Η επιβληθείσα ποινή στον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής προκύπτει από απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν εμπίπτει η αξιολόγησή της ή η κριτική της στις αρμοδιότητες του Επιστημονικού Συμβουλίου. Παράλληλα δεν μπορείτε να «επικαλείσθε προσβολή της επιστημονικής σας αξιοπρέπειας» και να προβαίνετε σε προσβλητικές κρίσεις για το πειθαρχικό συμβούλιο , χωρίς μάλιστα να γνωρίζετε το περιεχόμενο της απόφασης.
Γνωρίζετε ή οφείλατε να γνωρίζετε ότι το εν λόγω πειθαρχικό όργανο συνίσταται κατά το ήμισυ σχεδόν από δικαστικούς λειτουργούς ,ενώ ο πρόεδρός του είναι ανώτατος Δικαστικός λειτουργός.
Και έρχεται ένα επιστημονικό όργανο ιατρών να ισχυριστεί ότι κάποιος εξ αυτών πρέπει να είναι υπεράνω των Νόμων.
Προβληματίζει το γεγονός ότι δε θίγεται αυτή η αξιοπρέπεια όταν εκφεύγει των καθηκόντων της, αυτών του επιστημονικού γνωμοδοτικού προς τη Διοίκηση οργάνου, και μετατρέπεται σε συνδικαλιστικό όργανο.

3)Εργαλειοποίηση» γνωμοδοτήσεων του Επ. Συμβουλίου
Όσον αφορά στην γνωμοδότηση του οργάνου σας στην οποία αναφέρεσθε (απόσπασμα της 15ης συνεδρίασης) , οι ίδιοι διαβιβάσατε αυτήν στον Ιατρικό Σύλλογο (αρ. πρωτ. 85/11.10.18) και όταν ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου κάνει αίτηση να λάβει γνώση αυτής , έχοντας έννομο συμφέρον, κατηγορείται η Διοίκηση για διαστρέβλωση, συκοφάντηση και εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, ενώ ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος έπρεπε να γνωστοποιεί στα μέλη του τα έγγραφα που τα αφορούν.

Για όλους τους ανωτέρω εκτιθέμενους λόγους δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η παραίτησή σας από τη Διοίκηση και καλείσθε να εκτελείτε τα καθήκοντά σας με βάση τις κείμενες διατάξεις ανταποκρινόμενοι στον ύψιστο ρόλο του λειτουργού, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
Εκ της Διοίκησης
Δέσποινα Κ. Τσαρίδου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Υπ. Υγείας
2. 6η ΥΠΕ
3. Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας
4. Εισαγγελέα Ζακύνθου
5. Π.Ι.Σ
6. Ι.Σ.Ζακύνθου
7. Μ.Μ.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version