Ζάκυνθος: Αναβιώνει και φέτος η μοναδική μεσαιωνική «Γκιόστρα» (video)

Αναβιώνει και φέτος, η φαντασμαγορική Γκιόστρα της Ζακύνθου, μια μεγάλη, μοναδική στην Ελλάδα Πανευρωπαϊκή γιορτή μεσαιωνικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γκιόστρα είναι ένα εντυπωσιακό δρώμενο έφιππων αγώνων δεξιοτεχνίας αλόγων και αναβατών όπου, μεταξύ άλλων, ο ιππότης πρέπει να αποσπάσει με το κοντάρι του, έναν κρίκο ο οποίος είναι κρεμασμένος σε μια ξύλινη κατασκευή. Ιστορικά ξεκίνησε γύρω στο 1500 από την Ιταλία. Εν συνεχεία μεταφέρθηκε στα Ιόνια Νησιά, όπου οι αριστοκράτες της εποχής επεδείκνυαν τις ικανότητές τους, ενώ μετείχαν και λαϊκοί σε υποστηρικτικούς ρόλους. Μάλιστα, ήταν η μόνη μέρα, που επιτρεπόταν στις γυναίκες να εμφανίζονται στα παράθυρα των σπιτιών τους.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων ξεκινά απόψε, με την παρέλαση των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν, φορώντας τις μεσαιωνικές, αλλά και παραδοσιακές στολές. Θα γίνει έπαρση σημαιών στο Δημαρχείο Ζακύνθου, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων όλων των κρατών που μετέχουν. Στην πλατεία Σολωμού, πάνω σε μία μεγάλη εξέδρα, τα μέλη των αντιπροσωπειών θα παρουσιάσουν από ένα δρώμενο, όπως μεσαιωνικούς χορούς, μουσικές, ακροβατικές και δεξιοτεχνικές επιδείξεις. Όλα αυτά μπροστά σε ένα τεράστιο τραπέζι, που θα στηθεί για να παρατεθεί ένα μεσαιωνικό δείπνο για όλους τους επισήμους.

Ζάκυνθος: Αναβιώνει και φέτος η μοναδική μεσαιωνική «Γκιόστρα» (video)

Το απόγευμα του Σαββάτου, θα γίνει η παρέλαση των ομάδων της παιδικής Γκιόστρας. Η πομπή θα διασχίσει την Αλεξάνδρου Ρώμα και θα καταλήξει στη πλατεία Σολωμού, όπου θα διεξαχθεί το αγώνισμα των ιπποτών. Εκεί οι μικροί ιππότες θα προσπαθήσουν να περάσουν και να αποσπάσουν με το κοντάρι τους έναν κρίκο που κρέμεται από μία «κρεμάλα». Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί.

Την Κυριακή, θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των ομάδων και στις 8 στην πλατεία Σολωμού θα διεξαχθεί το αγώνισμα της Γκιόστρας και οι επιδείξεις δεξιοτεχνίας με άλογα. Θα ακολουθήσουν δρώμενα από τις συμμετέχουσες ομάδες και η λήξη των τριήμερων, μοναδικού μεσαιωνικού χρώματος, εκδηλώσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος