Ζάκυνθος: Πρόστιμο 1,4 εκατ. ευρώ στον Δήμο για απουσία ναυαγοσωστών – Εισαγγελική έρευνα για 3 πνιγμούς

1.400.000 ευρώ κόστισε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ertnews, η απόφαση της δημοτικής αρχής της Ζακύνθου, να μην τοποθετήσει ναυαγοσώστες στις παραλίες του νησιού, το καλοκαίρι που μας πέρασε, καθώς τόσο είναι το πρόστιμο που βεβαιώθηκε από το Λιμενικό και που θα κληθεί να πληρώσει.

Εκτός αυτού είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τρεις, από τους πέντε διαπιστωμένους, πνιγμούς σε παραλίες της Ζακύνθου, επειδή συνέβησαν σε παραλίες που αν και υπήρχαν ναυαγοσωστικά δεν είχαν και ναυαγοσώστες, οι οποίοι, κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορούσαν να έχουν διασώσει τα θύματα.

Ο Δήμος Ζακύνθου αν και υποχρεούτο να έχει ορίσει στις παραλίες του νησιού 35 ναυαγοσώστες, με τους οκτώ εξ αυτών να είναι και επόπτες, είχε προσλάβει μόνο έναν και αυτόν για διάστημα από τις 23-7 έως τις 13-9.

Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από το Λιμενικό στον Δήμο, μόνο για τους ναυαγοσώστες, για όλη την καλοκαιρινή περίοδο είναι 281! Για την πρώτη εβδομάδα της σαιζόν και για κάθε κενή θέση ναυαγοσώστη ο Δήμος πληρώνει πρόστιμο 2.000. Από τη στιγμή που τα κενά ήταν 34 το ποσό ανέρχεται περίπου στις 70.000 για μία εβδομάδα.

Από την δεύτερη εβδομάδα και μετά, η δημοτική αρχή θεωρείται υπότροπη, αφού δεν κάλυψε τα κενά και το ποσό διπλασιάζεται φτάνοντας τις 4.000 για κάθε κενό πόστο ναυαγοσώστη. Έτσι για 14 εβδομάδες το πρόστιμο ανέρχεται περίπου στο 1.400.000 ευρώ, τα οποία και καλείται να πληρώσει ο Δήμος Ζακύνθου, δηλαδή οι δημότες.

Ένα άλλο ερώτημα που γεννάται είναι που πήγαν τα 240.000 ευρώ της κρατικής επιχορήγησης που έλαβε ο Δήμος για πρόσληψη ναυαγοσωστών, αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν γι΄αυτόν τον σκοπό.

Η Ζάκυνθος το περασμένο καλοκαίρι ήταν τελευταία σε αριθμό ναυαγοσωστών και μέσα στις πρώτες περιφέρειες της Ελλάδας σε περιστατικά πνιγμών.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, σε δηλώσεις του στα τέλη Ιουλίου και μετά από τις αντιδράσεςι που είχαν προκληθεί από τον θάνατο λουόμενου, ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει “εκατοντάδες προσπάθειες με εταιρίες και διαγωνισμούς” αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος