Τραγική κατάσταση στην πυρασφάλεια της Ζακύνθου καταγγέλλει ο Διοικητής Πυροσβεστικής: “Με πιάνει κρύος ιδρώτας”

“Κραυγή αγωνίας” από πολίτες, εμπλεκόμενους φορείς, ακόμα και την διοίκηση της Πυροσβεστικής Ζακύνθου, για τις τεράστιες καθυστερήσεις σε καθαρισμούς και υποδομές για την πυρασφάλεια του νησιού.

Χαρακτηριστική της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί στη Ζάκυνθο, με ευθύνη του Δήμου, είναι η αποστροφή του Διοικητή της Πυροσβεστικής, Κ. Τσιώπου κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είπε, “δεν ξέρω πια πως να συμπεριφερθώ”, αναφερόμενος στην μεγάλη καθυστέρηση των έργων πυροπροστασίας. “Προχωράω στον δρόμο και με πιάνει κρύος ιδρώτας” τόνισε αναφερόμενος στις ελλιπείς εργασίες καθαρισμού στην Μπόχαλη, προσθέτοντας, εμφανώς αγανακτισμένος, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, Ν. Αρετάκη: “Βλέπω όλα τα υπολείμματα από τα κλαδέματα να τα έχουν ρίξει έξω από το κάστρο. Αντί να βελτιώσουμε την κατάσταση την κάνουμε χειρότερη”.

Του επισήμανε μάλιστα ιδιαιτέρως ότι “απαιτείται σχέδιο εκκένωσης των οικισμών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η εκκένωση μιας περιοχής είναι αρμοδιότητα του δήμου”.

Τραγική κατάσταση στην πυρασφάλεια της Ζακύνθου καταγγέλλει ο Διοικητής Πυροσβεστικής: “Με πιάνει κρύος ιδρώτας”

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής, έκρουσε για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας εκ νέου τη δημοτική αρχή να αναλάβει δράσεις για να καθαριστούν, πρανή κοινοτικών δρόμων και οικοπέδων, όχι μόνο γιατί υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αλλά και επειδή σε πολλά σημεία, δεν μπορούν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες. Το ίδιο ζήτησε και για 14 χωματερές τις οποίες έχει υποδείξει στον Δήμο, καθώς όπως τόνισε αποτελούν “πηγή αυτανάφλεξης”.

“Υπάρχουν πολλά υδροστόμια, που δεν λειτουργούν. Δεν μπορεί τα υδροστόμια μέσα στην πόλη της Ζακύνθου να μην λειτουργούν”, είπε τονίζοντας ότι “τα βασικά που θέλει ο πυροσβέστης είναι δρόμο και νερό”.

Ο κ. Τσιώπος έβαλε στο κάδρο και το Δασαρχείο Ζακύνθου, επισημαίνοντας ότι “μεγάλο κομμάτι του δασικού δικτύου παραμένει ακαθάριστο και αν συνεχίσουμε έτσι ο καθαρισμός δεν θα ολοκληρωθεί πότε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και ζήτημα πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Δέντρα που έπεσαν πριν δύο χρόνια από τον κυκλώνα «Ιανός», παραμένουν πεσμένα μέσα σε δασικές εκτάσεις. Το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί είναι ξερά και έχουν δημιουργήσει το ιδανικό προσάναμμα”.

Η Μαρία Μουζάκη, Προϊστάμενη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της αντιπεριφέρειας Ζακύνθου μίλησε για την ανάγκη κατάλληλης οργάνωσης για προληπτικές εκκενώσεις περιοχών, ενώ με τη σειρά της εξέφρασε την αγωνία της καθώς όπως επεσήμανε οι εργασίες καθαρισμού είναι ελλιπείς και ημιτελείς. Επέμεινε στο σοβαρότατο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού, το οποίο έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο και στην πυροπροστασία.

Η κ. Μουζάκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελλιπέστατη αποκομιδή των απορριμμάτων που έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη συγκέντρωση όγκων σκουπιδιών σε πλείστα όσα σημεία του νησιού, επισημαίνοντας, εκτός του κινδύνου για την δημόσια υγεία, ότι εάν η κακοκαιρία χτυπούσε τη Ζάκυνθο, θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα πλημμυρών καθώς τα σκουπίδια θα έφραζαν φρεάτια και ρέματα.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου αρκέστηκε στο να επαναλάβει υποσχέσεις για λύσεις και για “μελέτες που έχουν συνταχθεί”, ισχυριζόμενος ότι έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι “θα κάνουμε κατάλογο με βαθμό επικινδυνότητας ανά χωριό γιατί δεν είναι παντού ο ίδιος”, την ώρα που ο διοικητής της πυροσβεστικής του είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχει διαβάθμιση επικινδυνότητας στις πυρκαγιές.

Σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια, επανέλαβε πως: “Θα απομακρυνθούν όλοι οι κάδοι από τις δασικές περιοχές το σαββατοκύριακο. Θα κάνουμε χώρο συλλογής ογκωδών σε κάθε χωριό. Καθαρίσαμε όλη την Μπόχαλη όπως υπάρχουν ατέλειες και θα συνεχίσουμε τους καθαρισμούς”. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι “δεν υπάρχουν χωματερές σήμερα. Τις απομακρύναμε σε μια μέρα”.

Από την πλευρά του ο Δασάρχης είπε ότι μπορεί να διαθέσει μόνο 20.200 ευρώ για τους καθαρισμούς, γιατί τόσα έλαβε από το υπουργείο, “ξεχνώντας” ωστόσο να πει αν είχε ζητήσει εγκαίρως μεγαλύτερο κονδύλι, ή να απαντήσει γιατί η Ζάκυνθος δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα καθαρισμού δασών, μαζί με άλλες 60 περιοχές ανά την Ελλάδα.

Δήλωσε μάλιστα ότι δεν μπορεί να διαθέσει προσωπικά για νυχτερινές περιπολίες, γιατί η υπηρεσία του μεταφέρθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος