Θ. Γαλιατσάτος: Η ΠΙΝ στις πρώτες θέσεις απορρόφησης ΕΣΠΑ

«Όπως είναι γνωστό, στις 31/08/2014 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) βρισκόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας ως προς την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και ιδίως του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013. Με ένταση προσπαθειών επετεύχθησαν υπερδιπλάσιοι ρυθμοί απορρόφησης των πόρων σε ετήσια βάση και η παρούσα Περιφερειακή Αρχή οδήγησε την 31/12/2015 στην πλήρη αξιοποίηση της κοινοτικής συνδρομής για το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με υπερκάλυψη 105,9%», ενημερώνει η ΠΙΝ.

«Στις 31/12/2016 η ΠΙΝ υπερκάλυψε τον εθνικό στόχο του 7% που είχε τεθεί στην απορρόφηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020. Με ποσοστό 7,7%, κατατάχθηκε στην 6η θέση ευρισκόμενη πάνω από τον εθνικό μέσο όρο των 13 περιφερειακών προγραμμάτων, αποδεικνύοντας ότι – παρά τη δυσχερή θέση από την οποία ξεκίνησε – υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για επωφελή αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων στον βαθμό που επιτευχθεί συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών», επισημαίνει.

«Σήμερα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παρά τη διαπιστωμένη δυσχέρεια σε πολλές περιπτώσεις των δικαιούχων των προγραμμάτων, να αντεπεξέλθουν και να ανταποκριθούν στην κατάθεση προτάσεων εντός των καθοριζομένων χρονικών πλαισίων, κατάφερε εντείνοντας τις προσπάθειες και συντονίζοντας κινήσεις και προτεραιότητες να αναρριχηθεί στην 3η θέση ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρα, αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ»,
υπογραμμίζει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΠΙΝ, σύμφωνα με τα στοιχεία της πορείας του ΕΣΠΑ 2014 -2020, στις 31/12/2017, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατατάχθηκε στην 3η θέση με ποσοστό απορρόφησης 15,92%. Αναλυτικά τα ποσοστά απορρόφησης ανά Περιφέρεια είναι:
1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 18,70%
2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 18,47%
3. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 15,92%
4. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 14,74%
5. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 14,68%
6. Περιφέρεια Αττικής 14,65%
7. Περιφέρεια Πελοποννήσου 13,54%
8. Περιφέρεια Ηπείρου 12,51%
9. Περιφέρεια Κρήτης 12,07%
10. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 11,66%
11. Περιφέρεια Θεσσαλίας 11,06%
12. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 10,88%
13. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 10,13%.

«Οι προσπάθειές μας και οι πρωτοβουλίες μας για τον συντονισμό των δικαιούχων του ΕΣΠΑ 2014 -2020 αλλά και η ανάληψη ευθυνών από την πλευρά μας, με προγράμματα και δράσεις που αναλάβαμε εμείς ως δικαιούχοι, απέδωσε καρπούς και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε τα νησιά μας να πρωτοστατούν στην αξιοποίηση πόρων και προγραμμάτων για την υλοποίηση έργων και δράσεων, που θα αλλάξουν την εικόνα μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Παράλληλα επανέλαβε ότι θα πρέπει οι δικαιούχοι (Δήμοι, ΝΠΔΔ κλπ) να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να δράττονται των ευκαιριών ένταξης σε προγράμματα, αποφεύγοντας τη συνεχή κατάθεση αιτημάτων για παρατάσεις του χρόνου υποβολής προτάσεων, οι οποίες αποφέρουν αρνητικό αποτέλεσμα στη συνολική προσπάθεια.

«Τα επίσημα αποτελέσματα απορρόφησης του ΕΣΠΑ αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε εκείνους που, παρά το γεγονός ότι με την αδράνειά τους έφεραν τα Ιόνια Νησιά στις τελευταίες θέσεις, συνεχίζουν να κινδυνολογούν για δήθεν κινδύνους απώλειας κονδυλίων. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά με στήριγμά μας τους πολίτες των Ιόνιων Νησιών και αφήνουμε τη στείρα και αποδεδειγμένα ψευδή ρητορική σε όσους δεν έχουν τίποτα άλλο να επιδείξουν. Άλλωστε όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και εμείς μιλάμε με πράξεις και στοιχεία», σχολίασε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος