Στον Άρειο Πάγο οι περιβαλλοντικές για τον Λίβα – Άμεση αυτοψία ζητά η “ΑΝΑΣΑ” από το τμήμα Περιβάλλοντος

Την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τον ΧΥΤΥ του Λίβα, ζητούν με αναφορά τους περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού, καταγγέλλοντας τις συνθήκες που επικρατούν, κάνοντας λόγο για “τεράστιο έγκλημα εις βάρος του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του νησιού, το οποίο συνιστά βραδυφλεγή βόμβα η οποία θα κινδυνεύει να προκαλέσει μόνιμη και μη επανορθώσιμη βλάβη, για τις παρούσες αλλά και για τις επόμενες γενεές”.

Η αναφορά είναι η εξής:

“Ενώπιον του Κυρίου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
ΑΝΑΦΟΡΑ
Των κατωτέρω περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Ζακύνθου, όπως νομίμως εκπροσωπούνται, ήτοι
«Βραχίωνας» (σωματείο),
«Καθαρά νερά στη Ζάκυνθο» (σωματείο), και
«Natura Di Zante» (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία),
Ζάκυνθος, 27 Σεπτεμβρίου 2021
________________
Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα
Τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο τελείται ένα τεράστιο έγκλημα εις βάρος του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του νησιού, το οποίο συνιστά βραδυφλεγή βόμβα η οποία θα κινδυνεύει να προκαλέσει μόνιμη και μη επανορθώσιμη βλάβη, για τις παρούσες αλλά και για τις επόμενες γενεές.
Πρόκειται ειδικότερα για το περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο τελείται στην τοποθεσία «Λίβας» του Δήμου Ζακύνθου, όπου θα κατασκευαζόταν -υποτίθεται- Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.).
Στην πραγματικότητα, όμως, στον ίδιο χώρο εγκαταστάθηκε η λεγόμενη «προσωρινή λύση», η οποία συνίσταται σε δεματοποίηση των απορριμμάτων προς μελλοντική επεξεργασία εκεί, όταν θα αποπερατωθεί ο Χ.Υ.Τ.Υ.
Ήδη, ο χώρος έχει υπερκαλυφθεί με τεράστιες ποσότητες από δέματα τα οποία πλέον επεκτείνονται και σε διπλανές εκτάσεις. Μάλιστα, τα εν λόγω δέματα έχουν εν πολλοίς σκιστεί με αποτέλεσμα να προκύπτουν στραγγίδια κ.λ.π. και δυστυχώς, λόγω της κακής διαχείρισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος Ζακύνθου και Περιφέρεια Ιονίων), και της απάθειας και αναλγησίας των αρμοδίων ελεγκτικών Αρχών, ο εν λόγω χώρος έχει εν τοις πράγμασι καταστεί Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.).
Σημειωτέον ότι η τοποθεσία, ευρισκόμενη σε οροπέδιο του όρους «Βραχιόνας», έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, είναι περιβαλλοντικά προστατευτέα και επιπλέον ο υδροφόρος ορίζοντας περνάει σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο, ενώ διάφορες λαγκαδιές ξεκινούν από εκεί και καταλήγουν σε γειτονικά χωριά, με συνέπεια όμβρια ύδατα να παρασύρουν στραγγίδια και στερεά απόβλητα. Εξάλλου, η μηδενική πυρασφάλεια του ως άνω χώρου εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο πυρπόλησης ολόκληρου του νησιού και απελευθέρωσης, σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα, επιβλαβών σωματιδίων.
Όλα αυτά συνιστούν τη θρυαλλίδα που δεν θα αργήσει να πυροδοτήσει περιβαλλοντική βόμβα μεγατόνων για ολόκληρο το νησί. Οι αρμόδιες Αρχές όμως σφυρίζουν αδιάφορα και περιορίζονται μόνο στο να σπρώχνουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί!
Η ανωτέρω φράση δεν έχει μόνο μεταφορική σημασία αλλά και κυριολεκτική καθώς σε πρόσφατη αυτοψία μας στις 30.7.2021 και στις 12.9.2021 (οράτε τις σχετικές Διαπιστώσεις μας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΣΧΕΤΙΚΟ 1) παρατηρήθηκε κρύψιμο στερεών αποβλήτων ανάμεσα στα ως άνω δέματα, ενώ χθες διαπιστώθηκε ΠΑΡΑΝΟΜΟ σκέπασμα στερεών αποβλήτων στο υπέδαφος οράτε σχετικό φωτογραφικό υλικό ΣΧΕΤΙΚΟ 2).
Κοντολογίς, αυτά που συμβαίνουν στο «Λίβα» είναι κυρίως τα εξής:
Η δεξαμενή για την συγκέντρωση των στραγγιδίων δεν είναι συνδεδεμένη με τους σωλήνες και εμφανώς δεν λειτουργεί. Τα στραγγίδια ρέουν και μολύνουν το περιβάλλον.
Δεν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας. Υπάρχει μόνο ένα όχημα γεμάτο νερό το οποίο, όπως μας εξήγησαν, λειτουργεί βοηθητικά για την πυροσβεστική όταν έρθει σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Υπάρχει συσσωρευμένο πολλής κακής ποιότητας κομπόστ ( γεμάτο κομματάκια πλαστικού) στοιβαγμένο μαζί με δέματα σε παράπλευρο οικόπεδο αριστερά από την είσοδο.
Υπάρχουν χιλιάδες συσσωρευμένα στη διάρκεια της πενταετίας δέματα, που χάσκουν και αποτελούν μαζί με τα φυτά που έχουν φυτρώσει πάνω τους εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό.
Δεν υπάρχει στέγαστρο, όπως προβλέπεται στην άδεια του εργοστασίου, το οποίο θα προστάτευε το χώρο από την βροχή που παρασέρνει τα στραγγίδια.
Έξω από την περιοχή των προσωρινών εγκαταστάσεων υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ισοπεδωμένο οικόπεδο, με μεγάλες πινακίδες του εργολάβου κ. Ξένου, στο οποίο πρόκειται να μεταφερθούν 30.000 δέματα για να αποσυμφορηθεί ο χώρος και να εγκατασταθούν τα μηχανήματα του νέου εργοστασίου. Η έκταση αυτού του οικοπέδου σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του δημάρχου είναι πέραν των 83 στρεμμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην αδειοδότηση του Λίβα. Εκεί υπάρχει προφανώς καταπάτηση δασικής έκτασης.
Μετά ταύτα, υποχρεωνόμαστε να προσφύγουμε σε Εσάς, για πρώτη φορά, τόσο λόγω του κύρους Σας, ως εκ της ιδιότητάς σας, αλλά και της προσωπικότητας με πρωτεύον στοιχείο την ευαισθησία σας για περιβαλλοντικά ζητήματα. Τούτο άλλωστε είναι ευρύτερα γνωστό ως εκ του χειρισμού από μέρους σας παρόμοιων υποθέσεων στο παρελθόν.
Μέχρι σήμερα, οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις μας, δυστυχώς αποτέλεσαν απλά «φωνή βωόντος εν τη ερήμω». Διότι τη σημερινή αδιέξοδη και εξόχως επικίνδυνη κατάσταση την είχαμε προβλέψει (οράτε ενδεικτικά την από 25.04.2016 εξώδικη δήλωσή μας ΣΧΕΤ. 3). Ουδείς ενδιαφέρθηκε όμως… Απεναντίας, οι αρμόδιες Αρχές, όλα αυτά τα χρόνια απαξίωσαν να απαντήσουν στις επισημάνσεις και ανησυχίες μας και επιπλέον δεν ανέλαβαν καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση μέτρων προς αποτροπή του σοβαρότατου κινδύνου ο οποίος ελλοχεύει.
Ενόψει των ανωτέρω
ΕΠΕΙΔΗ η κατάσταση έχει ενταθεί επικίνδυνα και η συνέχιση της απάθειας και της αδράνειας των αρμοδίων μπορεί να επιφέρει την καταστροφή.
ΕΠΕΙΔΗ κινδυνεύει δε, το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, η σωματική ακεραιότητα, η υγεία και η περιουσία των κατοίκων της Ζακύνθου.
ΕΠΕΙΔΗ είναι αναγκαίο κάτι να γίνει από μέρους σας, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα και να αποτραπεί κάθε κίνδυνος.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ
Να πράξετε τα δέοντα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας, προς επίλυση του προπεριγραφέντος προβλήματος και προς αποτροπή κάθε κινδύνου.
Με τιμή
Για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις”

Την ίδια ώρα η μείζονα αντιπολίτευση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κατέθεσε αίτημα στο τμήμα Περιβάλλοντος, με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και στην Χωρική Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου.

Στο αίτημά της, η «ΑΝΑΣΑ», αναφέρει:

“Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά από σχετική αυτοψία που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών ομάδων που δραστηριοπιούνται στο νομό Ζακύνθου έχουν περιέλθει στην αντίληψη μας εικόνες κακοδιαχείρισης που καθημερινά οδηγούν στην καταστρατήγηση των νόμων που διέπουν τη λειτουργία του ΧΥΤΥ που βρίσκεται στην περιοχή «Λίβας» αρμοδιότητας του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, αλλά και της κείμενης νομοθεσίας σχετικής με την προστασία του περιβάλλοντος

Παρακαλούμε όπως προβείτε σε επιτόπια αυτοψία και μας ενημερώσετε σχετικά με τα καταγγελλόμενα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικές με:
1.Την ύπαρξη ή μη στραγγιδίων και την τυχόν συλλογή τους
2.Την λειτουργία του μηχανήματος διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών
3.Την συσσώρευση κακής ποιότητας κομπόστ
4.Την επιχωμάτωση σύμμεικτων υλικών”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος