Μεγάλη πυρκαγιά στη Ν.Α. Κεφαλονιά – Εκκενώθηκαν χωριά, απειλήθηκαν σπίτια

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η νύχτα για τη νοτιοανατολική Κεφαλονιά, καθώς έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Καμπιτσάτα το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής φαίνεται να σταμάτησαν τις φλόγες προτού επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου, με την περίφημη κεφαλληνιακή ελάτη. Εκκενώθηκαν προληπτικά το χωριό Καπανδρίτι και άλλοι 4 οικισμοί, αφού η φωτιά είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής. Δεν έχουν καεί σπίτια, ούτε έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Η φωτιά καίει σε δύσβατες περιοχές με πυκνή βλάστηση, ενώ προς το παρόν έχουν κοπάσει οι άνεμοι που δυσχέραιναν νωρίτερα το έργο της κατάσβεσης.

Μεγάλη πυρκαγιά στη Ν.Α. Κεφαλονιά – Εκκενώθηκαν χωριά, απειλήθηκαν σπίτια
Φωτογραφία: ΕΡΤ/Μιχάλης Βασιλάκης

Μπορεί οι τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να απέτρεψαν τις φλόγες να μπουν στο χωριό Καπανδρίτι, όμως αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στις περιοχές Μαρκόπουλο, Πάστρα, Κολαΐτη και Κρεμμύδι. Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο δήμαρχος Αργοστολίου, η απομάκρυνση του πληθυσμού γίνεται «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή».

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές, αν χρειαστεί, να εκκενωθεί και ο οικισμός Αργίνια.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται λεωφορεία του Δήμου ώστε να απομακρυνθεί ο κόσμος σε περίπτωση που χρειαστεί.

Κλειστός είναι ο δρόμος Πόρος – Αργοστόλι. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω Σκάλας ή από το Πυργί.

Μεγάλη πυρκαγιά στη Ν.Α. Κεφαλονιά – Εκκενώθηκαν χωριά, απειλήθηκαν σπίτια

Από την Πολιτική Προστασία έφτασε μήνυμα ALERT στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της νότιας Κεφαλονιάς, με το οποίο τους ζητείται να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Μεγάλη πυρκαγιά στη Ν.Α. Κεφαλονιά – Εκκενώθηκαν χωριά, απειλήθηκαν σπίτια

Μεγάλη πυρκαγιά στη Ν.Α. Κεφαλονιά – Εκκενώθηκαν χωριά, απειλήθηκαν σπίτιαΣτο μεταξύ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, σε δηλώσεις της σε Μέσα Ενημέρωσης, άφησε να εννοηθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από βοσκό της περιοχής κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Πυροσβεστική η οποία τώρα ασχολείται, κυρίως, με την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Μεγάλη πυρκαγιά στη Ν.Α. Κεφαλονιά – Εκκενώθηκαν χωριά, απειλήθηκαν σπίτιαΠαράλληλα με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μετέβη στην Κεφαλονιά για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις Πυρόσβεσης από την Κεντρική και Δυτική Ελλάδα. Από το λιμάνι της Κυλλήνης αναχώρησαν πέντε πυροσβεστικά με 16 πυροσβέστες, ενώ αεροπορικώς μεταφέρθηκαν ειδικές δυνάμεις της ΕΜΑΚ.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μιχάλης Βασιλάκης, Ανδρέας Παπαδημητρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος