Στην τοποθέτηση 10 σύγχρονων στεγάστρων της δημοτικής συγκοινωνίας συνολικού προϋπολογισμού 54.460,80 ευρώ, προχώρησε ο Δήμος Ζακύνθου, στοχεύοντας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και την ενίσχυση της βιώσιμης μετακίνησης.
Τα νέα «έξυπνα» στέγαστρα διαθέτουν μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά, βελτιώνοντας την αναμονή και την εμπειρία των επιβατών:
- Φωτοβολταϊκά πάνελ, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτονομία και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία
- Φωτισμός, ενισχύοντας την ασφάλεια κατά τις βραδινές ώρες
- Ηλεκτρονικές πινακίδες LED, με δυνατότητα προβολής πληροφοριών πραγματικού χρόνου για τα δρομολόγια
- Θύρες USB, επιτρέποντας στους επιβάτες να φορτίζουν τις συσκευές τους
- Παροχή Wi-Fi, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο σε επιλεγμένα σημεία
- Προβλεπόμενος χώρος για ΑμεΑ, με ειδική θέση για αναπηρικά αμαξίδια
- Παγκάκι ανάπαυσης και κάδος απορριμμάτων, διασφαλίζοντας άνεση και καθαριότητα.
Ωστόσο αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η αστική συγκοινωνία στη Ζάκυνθο, αν δεν υπολειτουργεί, λειτουργεί στοιχειωδώς, καθώς το ΚΤΕΛ που έχει αναλάβει τα δρομολόγια και τη σύνδεση της πόλης της Ζακύνθου με κάποια – μόνον – από τα περισσότερα από 40 χωριά του νησιού, εξυπηρετεί με ένα δρομολόγιο το πρωί και ένα μόνο το μεσημέρι, ανά προορισμό. Ο Δήμαρχος Ζακυνθου, Γιωργος Στασινόπουλος δήλωσε: “Η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί μια απόδειξη της αφοσίωσής μας στην αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών. Η καινοτομία και η τεχνολογία βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας, και μέσω αυτών των δράσεων δημιουργούμε έναν Δήμο πιο φιλικό, πιο σύγχρονο και πιο βιώσιμο για όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων λύσεων, που θα κάνουν την καθημερινότητα των δημοτών μας καλύτερη και πιο εύκολη”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος