Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, την οποία διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.
Η εκδήλωση είχε τρία επίπεδα: Την Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, Την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την Προοπτική της καλλιέργειας της Βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, για την οποία προχθές βγήκε και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ο στόχος των τριών επιπέδων της εκδήλωσης ήταν η καταπολέμηση της ανεργίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το Δυναμικό Παρόν του έδωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αναφέροντας τη λειτουργία για δύο περασμένα καλοκαίρια θερινού σχολείου επιχειρηματικότητας, με πολλές καινοτομίες όπως επιταχυντές επιχειρηματικότητας, θερμοκήπιο ιδεών και συμβουλευτική νέων επιχειρηματιών. Ανακοινώθηκε δε και η πραγματοποίηση και του τρίτου θερινού σχολείου επιχειρηματικότητας στις αρχές Ιούλη στην Ξάνθη.
Σε ότι αφορά την κοινωνική οικονομία, η οποία στην Ελλάδα είναι κάτω του 1% του ΑΕΠ και η οποία θα πρέπει φυσικά να αυξηθεί, περιμένοντας εδώ και το Νομοσχέδιο που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς και το περιμέναμε να εγκριθεί στους δύο πρώτους μήνες του χρόνου.
Παρουσιάστηκε το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ ένα από τα τρία δίκτυα στην Ελλάδα, εκτός αυτό της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στόχος των δικτύων είναι η ενημέρωση και η διάχυση των καλών πρακτικών. Οκτώ ΚοιΝΣΕΠ στην ΑΜ-Θ και οι περισσότερες ενεργές ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλη την Ελλάδα, είναι συλλογικού και κοινωνικού σκοπού.
Παρουσιάσθηκε και ο καταναλωτικός συνεταιρισμός Ξάνθης, με την λειτουργία ενός παντοπωλείου, με στήριξη των τοπικών παραγωγών και σύνθημα «Η τροφή στα χέρια μας».
Τώρα σε ότι αφορά το τρίτο άξονα την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης ή καλύτερα την βιομηχανική κάνναβη, η οποία μετράει ακούστε 25.000 χρήσεις, στα τρόφιμα-είχαι και χωρίς γλουτένη- στα ρούχα, στα παπούτσια, στα μονωτικά υλικά, στο χαρτί, στο αυτοκίνητο.
Να πούμε ότι καλλιεργούνταν παλιά στην Χώρα μας η βιομηχανική κάνναβη και μάλιστα εδώ στην Ξάνθη, αλλά απαγορεύθηκε το 1957.
Αυτό που τονίστηκε είναι ότι μπορεί να δώσει εισόδημα και 105 ευρώ το στρέμμα, σε σχέση με τα 62 ευρώ στο Βαμβάκι και 91 ευρώ στο καλαμπόκι.
Η Βιομηχανική κάνναβη ενεργοποιεί δικαιώματα, αλλά δεν υπόκειται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων –όπως το βαμβάκι-και χρειάζεται ο καλλιεργητής που θα το αποφασίσει να σπείρει βιομηχανική κάνναβη, θα πρέπει να πάρει άδεια από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Χώρα μας έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την καλλιέργεια, ωστόσο απαιτούνται πολλές εκτάσεις για την μεγάλη παραγωγή, που λόγω του ότι έχουμε κατά μέσο όρο κλήρο 47 στρέμματα ο κάθε Αγρότης, χρειάζεται να προχωρήσουν σε συνεργατικά εγχειρήματα οι Αγρότες και οι Παραγωγοί.
Βέβαια κουλτούρα του συνεργάζεσθαι στην Ελλάδα δεν προκύπτει από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται ενημέρωση, προκειμένου να σχηματισθεί η κρίσιμη μάζα, που θα επιφέρει αυτές τις αλλαγές και εδώ η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ρόλο, ερχόμενη ακόμα πιο κοντά στην Κοινωνία και υποστηρίζοντας τρόπους που θα μας βγάλουν από το καθεστώς κρίσης μέσα από την παραγωγή και την μεταποίηση.
Τέλος λόγος έγινε λόγος και για τις θαυμαστές χρήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης, για όλες τις ασθένειες ακόμα και για τον καρκίνο, καθώς πολλοί την χαρακτηρίζουν ως Ιησού των βοτάνων.
Αυτή τη στιγμή πάντως στη Χώρα μας δεν είναι νομιμοποιημένη η χρήση της.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος