Ξάνθη:Απολογισμός ενός έτους αλλά και προγραμματισμός για την αναπτυξιακή προσπάθεια για την διοίκηση ΑΜΘ από τον Παυλίδη

Toν απολογισμό του πρώτου χρόνου παρουσίας στην Περιφέρεια, με τη συμπλήρωση ενός έτους στο τιμόνι της ΑΜΘ, έκανε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο Elisso της Ξάνθης το μεσημέρι της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου. Στη συνέντευξη, όπου παρέστησαν όλοι οι χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες της ΑΜΘ καθώς και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας έγινε μια εκτενής ενημέρωση για τα πεπραγμένα και τους στόχους.

Ο διασυνδεδεμένος Αγρο-διατροφο-κτηνοτροφικός τομέας, με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η ΑΜ-Θ με τα προϊόντα και την ιστορία της, προκειμένου να αποκτήσει ταυτότητα, ικανή να προσελκύσει ρεύματα τουριστών από το εξωτερικό και το εσωτερικό, αποτελεί την αιχμή του δόρατος, αλλά και την καρδιά της αναπτυξιακής προσπάθειας στην ΑΜ-Θ.
Εκτίμηση του Γ. Παυλίδη είναι πως στο μέλλον το μεγαλύτερο μέρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος της περιοχής θα προέρχεται από τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τον Γ. Παυλίδη η Περιφέρεια έπρεπε να έχει αλλάξει το βηματισμό της και τα πρότυπά της και άφησε αιχμές για το σχεδιασμό του παρελθόντος. Σύμφωνα με την κατάσταση όπως την σκιαγραφεί, ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζεται αδόμητος χωρίς σύνδεση, ο τομέας της μεταποίησης αδρανής χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο ενώ ο τομέας των υπηρεσιών παρουσιάζει υστέρηση παρά τις τεράστιες δυνατότητες.
Όπως τόνισε, η Περιφέρεια διαμορφώνει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο ενώ παράλληλα ανασυγκροτεί και το παραγωγικό της πρότυπο με στόχο να μετασχηματιστεί σε «τουριστικό προορισμό αριστείας» ενώ άσκησε κριτική στις ακατανόητες απαγορεύσεις και περιορισμούς που συνεχίζουν να ισχύουν. Παράλληλα έθεσε ως στόχο της ΑΜΘ τη διασύνδεση της παραγωγής και τη συνέργεια πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, την λειτουργία της ως διαμετακομιστικού κέντρου αλλά και, παράλληλα, και ως ενεργειακού κόμβου.
Ειδικότερα για τον τουρισμό επανέλαβε τα πάγια αιτήματα της ΑΜΘ για τη βίζα των 72 ωρών με την επισήμανση ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο στο συνοριακό σταθμό των Κήπων και να παράσχει βίζα διασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας της Ε.Ε., απορρίπτοντας παράλληλα ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς που υπάρχουν από κάποιες πλευρές για την εθνική διάσταση . Όπως ανέφερε, η έκδοση μιας ανάλογης βίζας μπορεί να πληρεί τα εχέγγυα της συνθήκης Σένγκεν και τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσε να είναι προσωρινού χαρακτήρα και στη συνέχεια, στον βαθμό που δεν διαπιστωθούν προβλήματα, να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Όπως είπε στην Ευρώπη το θέμα έχει τεθεί επιτακτικά και δεν καταγράφεται καμία αντίδραση ενώ σύντομα αναμένεται να τεθεί ανάλογο αίτημα από τη Ρόδο.
Επίσης ζήτησε την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων με την καθυστέρηση έκδοσης βίζας στην Κων/πόλη την άρση των απαγορεύσεων για την είσοδο λεωφορείων από τη Νυμφαία «που δεν ερμηνεύεται σύμφωνα με τη λογική, όταν επιτρέπεται η διέλευσή τους από όλους τους άλλους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας».«Υπάρχει πληθώρα τουριστικών πρακτορείων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που θέλουν να φέρουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες αλλά εμείς τους παρεμποδίζουμε», κατέληξε. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τρία εκατομμύρια διελεύσεις από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας στο νομό Ροδόπης, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και περιέγραψε τις ενέργειες που γίνονται γίνονται για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών στο Τελωνείο των Κήπων. Σύμφωνα με τον Γ.Παυλίδη το μεγάλο βάρος πέφτει στη Βαλκανική αγορά επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι μετά το άνοιγμα, ιδίως προς τη ρουμανική αγορά, που επέφερε αύξηση αφίξεων κατά 30 %.
Σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό νόμο έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγών οριοθετώντας τις προτάσεις που υπάρχουν όπως η αποκατάσταση των διαπεριφερειακών ανισοτήτων σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες εντός και εκτός της χώρας, για αλλαγές στο καθεστώς των ΒΙΠΕ με άρση των παραλογισμών που υφίστανται και την προσπάθεια αναβίωσης για τα «κουφάρια» και τις εταιρίες που είναι σε φάση πτώχευσης κ.α.
Μιλώντας για το θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου ανέφερε ότι η ΑΜΘ θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος αλλά με ξεκάθαρη αξίωση για ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια μελετά την περίπτωση ο ΤΑΡ να έχει αποδώσει αντίστοιχα οφέλη στην Αλβανία προκειμένου να συζητήσει μια αντίστοιχη αντιμετώπιση. Ειδικότερα για τη χρήση του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση ανέφερε ότι στόχος είναι το 2020 και οι 5 μεγάλες πόλεις να έχουν συνδεθεί με το δίκτυο Φ.Α. με σχεδιασμό για 340 χλμ δικτύου ενώ αναφέρθηκε στους πόρους που εξασφαλίζονται από διάφορες πηγές για το στόχο αυτό.
Κατά τα άλλα στην εκτενή συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ειδικά για ομάδες στόχου που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εθνική παραγωγή, για το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ αλλά και τον πολιτισμό και τη φύση που αποτελούν ξεχωριστές ενότητές του, λόγω του βάρους που δίνεται στη δημιουργία ταυτότητας γι την ΑΜΘ, για τα δύο λιμάνια και τις προοπτικές τους παράλληλα με το σταθερό αίτημα για βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, περισσότερες συνδέσεις και είσοδο της ηλεκτροκίνησης, με το βλέμμα να βρίσκεται στους πόρους του αναπτυξιακού πακέτου Γιουνκέρ.
Επίσης μίλησε για την καταπολέμηση των κουνουπιών κάνοντας λόγο για πολύ ικανοποιητική χρόνια που είχε θετικά αποτελέσματα, αποσόβησε τους κινδύνους για τον τουρισμό αλλά και για την υγεία καθώς δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου. Για τον κάθετο άξονα Ξάνθης-Συνόρων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν είναι ένα έργο που έχει εγκαταλειφθεί, ότι υπάρχει η εξασφάλιση πόρων από διάφορες πηγές για το πρώτο μέρος, αλλά αυτό αφορά μόνο στα 10 πρώτα χιλιόμετρα από τα Σύνορα προς το Δημάριο καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα τεχνικά έργα της χώρας.
Τέλος μίλησε για τη μετανάστευση και σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη αρκετά κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας μεταναστών και ανέφερε ότι όλες οι συνέπειες που υπόκειται η ΑΜΘ ως διασυνοριακή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε λόγω μετανάστευσης, είτε λόγω πλημμυρών, είτε λόγω ζωονόσων είναι ζητήματα που η Περιφέρεια διεκδικεί να αναγνωρίζονται και να αποζημιώνονται άμεσα από την Ε.Ε.
Για το νέο πρόγραμμα Πολιτισμού στο δρόμο της Εγνατίας-via egnatia- το οποίο ξεκίνησε από τις 15Αύγουστο και διατρέχει τους πέντε νομούς της Περιφέρειας, τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια δόμησης περιφερειακής αντίληψης αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της ΑΜΘ
Τέλος για το σπίτι του Χατζηδάκι στην Ξάνθη δήλωσε πως τελειώνει και τον ερχόμενο Οκτώβριο θα είναι έτοιμο προς χρήση, με ειδικούς όρους, όπως είχε πει και στην ΕΡΑ Κομοτηνής παραχωρώντας συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στις 13 08 2015 , ήταν μία από τις ειδήσεις που έδωσε στο περιθώριο της Συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης Παυλίδης . Επίσης αναφέρθηκε στο αίτημα που πρόκειται για διατυπωθεί προς το Λούβρο για να εξαχθούν δύο αντίγραφα του γλυπτού της «Νίκης της Σαμοθράκης», ενδεχομένως και με τεχνολογία 3D εκτύπωσης. Εφόσον ευοδωθεί, το ένα θα βρίσκεται στο Μουσείο της Σαμοθράκης και το δεύτερο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος