Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών. 842 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Παρασκευή μέχρι χθες βράδυ από τη Μυτιλήνη στην ενδοχώρα , οι 795 με τα δύο αρματαγωγά την Παρασκευή και το Σάββατο και 47 άνθρωποι χθες το βραδύ με το πλοίο της γραμμής . Άλλοι 134 πρόσφυγες μετακινήθηκαν χθες το βράδυ από τη Χίο και 100 από τη Σάμο. Νωρίτερα στη Χίο, κατά τη μεταφορά τους από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στο λιμάνι, στήθηκε γιορτή από τους ομοεθνείς τους και τους φίλους για το γεγονός ότι πήραν το πολυπόθητο χαρτί για μετακίνηση.
Ο πληθυσμός όμως των ΚΥΤ αυξήθηκε τόσο πολύ τους τελευταίους τρεις μήνες , αφού οι ροές ήταν αυξημένες ενώ οι μετακινήσεις είχαν σταματήσει εντελώς με αποτέλεσμα να φαίνεται αδύνατο να ανακουφιστούν στο παραμικρό τα νησιά. Χθες στη Λέσβο σε 7 περιστατικά έφτασαν 244 πρόσφυγες , με τον πληθυσμό στο ΚΥΤ να φτάνει και πάλι τις 14,5 χιλιάδες πρόσφυγες, 5 χιλιάδες στη ΒΙΑΛ της Χίου και πάνω από 6 .000 στη Σάμο. Στη Λέσβο έγινε μια καλή αρχή με τη μετακίνηση του τριημέρου, όμως για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να μετακινούνται πάνω από 2.000 άτομα την εβδομάδα για να υπάρξει μερική ανακούφιση μέχρι τέλος Νοεμβρίου που έχει θέσει ως στόχο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αποσυμφόρηση των νησιών.
Εν τω μεταξύ οι ακροδεξιές κορώνες που όλο το προηγούμενο διάστημα δημιουργούνταν και κατασκευάζονταν και από αυτοδιοικητηκούς επιτείνουν το κλίμα σε ολόκληρη την Ελλάδα που αντιδρούν στην ισοκατανομή των βαρών , και στην ανακούφιση των νησιών. Κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της χώρας διαμαρτυρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη μετακίνηση προσφύγων από τη Μυτιλήνη σε δομές ή ξενοδοχειακές μονάδες των περιοχών τους
The post Συνεχίζεται η προσπάθεια, αποσυμφόρηση όμως δε φαίνεται στο Βόρειο Αιγαίο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος