Απεργεί το Βόρειο Αιγαίο- Μαζικές συγκεντρώσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Απεργεί το Βόρειο Αιγαίο- Μαζικές συγκεντρώσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Όλο το Βόρειο Αιγαίο κινητοποιείται σήμερα για να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα νησιά δεν αντέχουν άλλες νέες δομές και άμεσα πρέπει να μετακινηθούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού στην ενδοχώρα και να προχωρήσει απρόσκοπτα η αποσυμφόρηση.

Μαζικό κάλεσμά στους κατοίκους της Λέσβου από Περιφερειάρχη και τους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου  για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι στο δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ενώ θα ακολουθήσει πορεία στη ΓΓ Αιγαίου.

Η Περιφερειακή Παράταξη Συμπαράταξη Πολιτών και οι δημοτικές Παρατάξεις Μυτιλήνης «Πυξίδα» και «Επανεκκίνηση» κατέθεσαν τις διαφοροποιήσεις τους  συμφωνώντας ότι οι πολίτες πρέπει να διαμαρτυρηθούν για να δώσουν το μήνυμα στην κυβέρνηση της ανάγκης αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί γιατί δεν είναι μόνο εις βάρος των προσφύγων αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Κάλεσαν τους πολίτες να συνταχτούν κάτω από τα λογικά μηνύματα και συνθήματα , προαναγγέλλοντας ότι στις 10:30 το πρωί θα προχωρήσουν σε προσυγκέντρωση στην περιφέρεια για να ενωθούν στη συνέχεια με την κινητοποίηση.

Άλλοι μια προσυγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 10.30 το πρωί διοργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο στην οποία θα συμμετέχουν φορείς και σωματεία της Λέσβου.

Αύριο ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου θα επιδώσουν στο Μέγαρο Μάξιμου τα αιτήματα των νησιών (ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στο εξωτερικό), ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβούν στη Βουλή, στον Υπουργό Εσωτερικών και θα καταλήξουν στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Με το κάλεσμα της περιφέρειας συντάσσεται σχεδόν το σύνολο φορέων και συλλόγων.

Κάλεσμα για μαζική συγκέντρωση των πολιτών στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Βουνακίου απευθύνουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Χίου καθώς και οι επαγγελματικές και συνδικαλιστικές ενώσεις που παίρνουν μέρος στις διήμερες κινητοποιήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Αιτήματα που προσδιορίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αυτά της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού από πρόσφυγες- μετανάστες, άμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ και όχι σε νέο ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά δημιουργία Κέντρου μόνο καταγραφής και ταυτοποίησης δυναμικότητας 500 ατόμων, αποτελούν το διεκδικητικό πλαίσιο της συγκέντρωσης. Παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα της καλύτερης φύλαξης των συνόρων, από το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο.

Στη Σάμο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Πυθαγόρα. Κλειστές θα είναι οι υπηρεσίες του δήμου Ανατολικής Σάμου την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, ενώ την Πέμπτη θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και η υπηρεσία καθαριότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, με την οποία καλεί όλους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Μεταναστευτικό.

Και οι Οινούσσες συμμετέχουν στον αγώνα των Αιγαιοπελαγιτών «για την εξεύρεση λύσης οριστικής, κοινά αποδεκτής, ρεαλιστικής και βιώσιμης στο σοβαρό πρόβλημα, που ταλανίζει τις κοινωνίες των νησιών μας», αναφέρει ο Δήμαρχος Γιώργος Δανιήλ σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

The post Απεργεί το Βόρειο Αιγαίο- Μαζικές συγκεντρώσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος