Χίος: Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης με προτάσεις, παρατηρήσεις για έργα και πολιτικές

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη της περιφέρειας και δίκαιο και αναλογικό μοίρασμα του μερίσματος που υπάρχει στην οικονομία, επισήμανε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θάνος Κοντογεώργης, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου που βρέθηκε στη Χίο.

Αποτελώντας η Περιφερειακή Ενότητα Χίου τον 12ο σταθμό παρουσίασης του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το κυβερνητικό κλιμάκιο, που απαρτιζόταν από 6 υφυπουργούς και 5 γενικούς γραμματείς, είχε την ευκαιρία στην εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο να ακούσει τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τόνισαν ιδιαίτερα τα προβλήματα που υπάρχουν με τα «λιμνάζοντα έργα».

Ο κ. Κοντογεώργης στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης μέσα από αυτή την αναπτυξιακή πολιτική είναι να υποστηρίξει το δικαίωμα του κάθε πολίτη, εφόσον το επιθυμεί να παραμείνει στον τόπο που γεννήθηκε και να αισθάνεται ότι έχει ίσες και ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες.

«Αρκετοί πόροι σε αυτή την 25ετία έχουν δοθεί για την περιφερειακή ανάπτυξη αλλά ίσως τα αποτελέσματα δεν είναι και τα επιθυμητά ειδικά σε μια περιφέρεια, όπως το Βόρειο Αιγαίο, που επιβαρύνθηκε από τη μεταναστευτική κρίση και από την πανδημία. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε κάθε πόρο που δίνεται», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης.
Τόνισε πως στόχος είναι ένας πιο ορθολογικός σχεδιασμός, αλλά και ένας κοινός σχεδιασμός μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να έχουμε ετοιμότητα στα πλαίσια των αλλαγών που γίνονται και στην Ε.Ε. και ανανέωσε το ραντεβού για το τέλος του χρόνου και πάλι στη Χίο.


Χίος: Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης με προτάσεις, παρατηρήσεις για έργα και πολιτικές

Εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τη διαπίστωση ότι οι πόροι που έρχονται στην Περιφέρεια είναι πολλοί έκανε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί πρόκληση και για την Περιφέρεια η εκμετάλλευσή τους, ενώ ανέβασε πολύ υψηλά το ζήτημα αντιμετώπισης της λειψυδρίας στα νησιά.

Χίος: Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης με προτάσεις, παρατηρήσεις για έργα και πολιτικές

Ο δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ σημείωσε την ανάγκη οι Οινούσσες να αποκτήσουν πύλη Σένγκεν, λέγοντας ότι το στοίχημα είναι η εξωστρέφεια του νησιού. Εκανε λόγο για «γραφειοκρατικά αγκάθια» που εμποδίζουν την εκμετάλλευση των χρηματοδοτήσεων και πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες ειδικά στα νησιά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα έδωσε ο συνάδελφός του, δήμαρχος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών Κώστας Βρατσάνος, λέγοντας ότι από το οργανόγραμμα των 20 θέσεων ο δήμος έχει μόνο 5 υπαλλήλους και τόνισε ιδιαίτερα το δημογραφικό πρόβλημα. Στα θετικά ανέφερε την κατασκευή νέου ιατρείου που πρέπει όμως να στελεχωθεί, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη αδικία ότι έχουν υψηλότερο ΦΠΑ από τη Χίο. Δεν ειπώθηκε από το Δήμαρχο, αλλά αρκετοί στα “πηγάδάκια” σημείωσαν ότι θα έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και ο μηδενικός ΦΠΑ για νησιά όπως τα Ψαρά και τις Οινούσσες.
Ο δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής ξεκίνησε με αναφορά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είναι το νησί από τον Σεπτέμβριο του 2024 μετά την πλημμύρα που προκλήθηκε και λέγοντας ότι οι ζημιές στην αγροτική οδοποιία είναι πολύ μεγάλες και πως η αποκατάσταση των δρόμων αποτελεί επίσης μια σημαντική στήριξη των μαστιχοπαραγωγών.
Έθεσε τα γραφειοκρατικά εμπόδια στις χρηματοδοτήσεις και ζήτησε την άμεση επανεξέταση των Δασικών Χαρτών παραδίδοντας τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και για τις παρατηρήσεις επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Natura2000.

Χίος: Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης με προτάσεις, παρατηρήσεις για έργα και πολιτικές

Τη διαφορά που υπάρχει από το 2019, όταν παρέλαβε η ΝΔ, μέχρι σήμερα επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης. Τα «έργα της γενιάς μας», που όπως είπε ο ίδιος έθεσε σαν όρο και υιοθετήθηκε από όλες τις πλευρές, το 2019 «ήταν στα μυαλά μας» ενώ σήμερα προχωρούν ή έχουν ολοκληρωθεί και ζήτησε περισσότερα από τους υπουργούς, ώστε να μπουν οι στόχοι και για την επόμενη περίοδο.

Παρεμβάσεις Κυβερνητικών Στελεχών

Χίος: Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης με προτάσεις, παρατηρήσεις για έργα και πολιτικές

Αναφορά στους πόρους που έχουν διατεθεί στη Χίο και στα έργα τα οποία προχωρούν αναφέρθηκε η Γ.Γ. Προγραμματισμού Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Κατερίνα Οικονόμου, που επισήμανε και την εντυπωσιακή αύξηση των δημόσιων πόρων από το 2019 μέχρι σήμερα.

Χίος: Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης με προτάσεις, παρατηρήσεις για έργα και πολιτικές

Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος αναφέρθηκε στα έργα του αεροδρομίου, τονίζοντας ότι σήμερα έγινε και η πρώτη πτήση με χρήση της νέας αίθουσας υποδοχής επιβατών. Σχετικά με το διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης τόνισε ότι πρέπει να ελεγχθεί το θέμα των λατομικών ζωνών στο νησί και πως θα πρέπει οι ίδιοι οι Χιώτες να δείξουν ότι επιθυμούν το έργο.
Για το φράγμα Κόρης Γεφύρι, προσομοιάζοντας το με το «γεφύρι της Αρτας», ανέφερε ότι έγινε η εκταμίευση 5 εκ. ευρώ και ότι είναι ζήτημα ημερών να γίνει η σύμβαση για να συνεχίσει το έργο. Πάντως, στην παρέμβαση που υπήρξε προς το τέλος της εκδήλωσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή να τρέξει πιο γρήγορα, ο κ. Ταχιάος ήταν κατηγορηματικός πως το έργο παραπέμπεται για το 2027.

Χίος: Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης με προτάσεις, παρατηρήσεις για έργα και πολιτικές


Με ενδιαφέρον αναμενόταν η τοποθέτηση του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Νίκου Τσάφου σχετικά με το θέμα των μεταλλείων αντιμονίου. Αφού δήλωσε ότι ήρθε κυρίως να ακούσει, σημείωσε πως από τη μια πλευρά έχουμε τη «σπίθα» που είναι το αντιμόνιο και από την άλλη εύλογα ερωτήματα των πολιτών.
Μεταξύ της «σπίθας και των ερωτημάτων είναι η έρευνα» σημείωσε ο κ. Τσάφος, χωρίς να σχολιάσει το αίτημα κατοίκων και φορέων να σταματήσει ο διαγωνισμός για την έρευνα – εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Χίος: Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης με προτάσεις, παρατηρήσεις για έργα και πολιτικές


Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη των εργασιών υπήρξε συγκέντρωση από το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ και από τη Συντονιστική Επιτροπή Δράσης και Ενημέρωσης για το αντιμόνιο κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις όποιες εξορυκτικές διαδικασίες.

Μέχρι το επόμενο ραντεβού

Χίος: Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης με προτάσεις, παρατηρήσεις για έργα και πολιτικές

Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων από το κυβερνητικό επιτελείο και πριν πάρουν το λόγο εκπρόσωποι φορέων, ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε ότι το master plan για το λιμάνι θα παραδοθεί σε 20 ημέρες στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση σημείωσε ότι έχει δοθεί βαρύτητα στο Αιγαίο και δη στο Βόρειο Αιγαίο. Αναφορικά με το δικαστικό μέγαρο είπε πως θα γίνουν οι εργασίες και το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα μπορέσει να παραδοθεί, επίσης θα προχωρήσουν οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, ενώ θα επιμείνουν στα θέματα συγκράτησης πληθυσμού και στα θέματα υγείας.
«Σε αδρές γραμμές από πλευράς αυτοδιοίκησης, Νότη Μητάρακη, περιφερειάρχη αποτυπώθηκαν οι βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις, πάνω τις οποίες θα δουλέψουμε στη βάση του κοινού σχεδιασμού και σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία», κατέληξε ο κ. Κοντογεώργης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος