Χίος: “Τον έλεγαν Θεόφιλο” ένα τραγούδι για το λαϊκό μας ζωγράφο

“Ο φίλος μου Γιάννης Μαρμαράς , πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανακασιάς «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», πριν λίγο καιρό μου πρότεινε να γράψουμε ένα τραγούδι για τον μεγάλο και ξεχωριστό ζωγράφο Θεόφιλο. Θα παίζαμε με την μπάντα μας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων των ‘’Θεοφιλείων 2023’’ που οργάνωνε ο σύλλογος, οπότε η σκέψη ήταν, το τραγούδι αυτό να είναι το κεντρικό σημείο της εκδήλωσης”, σημειώνει στην ανάρτησή του ο Βολιώτης τραγουδοποιός Θανάσης Κατεργάρης.

«Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα, γιατί σκεφτικά, πως το τραγούδι αυτό, δεν θα είναι ακόμη ένα τραγούδι, αλλά πως θα έχει μια ξεχωριστή αποστολή μιας και δεν υπάρχει κάτι ανάλογο από όσο γνωρίζω». «Η Ευγενία Ασλανίδη, προικισμένη με το ποιητικό της ταλέντο, έγραψε τους στίχους και εγώ έκανα την μουσική», σημειώνει ο Θανάσης Κατεργάρης.

Και πράγματι η Χιώτισα Ευγενία Ασλανίδη, πρώην συνάδελφος δημοσιογράφος, συνταξιούχος σήμερα, έγραψε τους ξεχωριστούς στίχους του τραγουδιού.

Στο χαιρετισμό της στο κοινό της συναυλίας την 19η Ιουλίου 2023, όταν για πρώτη φορά ακούστηκε το τραγούδι αφιερωμένο στον λαϊκό ζωγράφο από τη Λέσβο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ (1870-1934), η Ευγενία Ασλανίδη σημείωνε ότι χάρη στην πρόταση του Θ. Κατεργάρη και τις πληροφορίες που της έδωσε έγραψε τους στίχους της.

«Ανάμεσα στους υμνητές του Θεόφιλου, υπήρξε και ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης. «Τον έλεγαν Θεόφιλο», είναι μια φράση δική του πάνω στην οποία στήθηκε τούτο το πόνημα», ανέφερε η Ευγενία Ασλανίδη, ευχαριστώντας τα άλλα δύο «βολιώτικα παιδιά» την μουσικό Κατερίνα Κασιμάτη αλλά και τον Νίκο Παρθένη που ερμήνευσε το τραγούδι της.

Ο συνθέτης Θανάσης Κατεργάρης αναφέρει στην ανάρτησή του και τους υπόλοιπους συντελεστές του τραγουδιού: «Εξαιρετικοί φίλοι μουσικοί, ο Αλέξανδρος Καζίλας, ο Γιάννης Σακελλαρίου, η Νάνση Χατζή, ο Θάνος Κυρίδης, και ο Διονύσης Κωνσταντίνου στην ηχογράφηση, δημιούργησαν το οργανικό μέρος του τραγουδιού.

Ο Νίκος Παρθένης το ερμήνευσε μοναδικά. Στα φωνητικά έδωσαν το χρώμα η Περσεφόνη Χατζηνικολάου και ο Αλέξανδρος Καζίλας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από τη συναυλία στα πλαίσια των “Θεοφιλείων 2023”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος