Χίος: Συλλαλητήριο για το ναυάγιο της Πύλου -“Η τραγωδία είναι τεράστια και πρέπει να σταματήσει”

«Κι ως είδαν τους ξένους, έτρεξαν κοντά του μαζωμένοι
και τους καλωσορίζανε, τους έδειχναν να κάτσουν.
Κι απ’ όλους ο Πεισίστρατος, ο γιος του γέρου, πρώτος
πήγε κοντά τους κι έπιασε τους ξένους απ’ το χέρι
και στο τραπέζι στη σειρά τους έβαλε να κάτσουν,
απάνω σ’ απαλές προβιές, στης θάλασσας την άμμο,
κοντά με τον πατέρα του και με το Θρασυμήδη
τον αδερφό του κι έκοψε δυο μερδικά απ΄τα σπλάχνα
κι ευτύς κρασί τους κέρασε σ’ ένα χρυσό ποτήρι”.


Με αυτούς τους στίχους ο Όμηρος περιγράφει στην Οδύσσεια (ραψωδία γ, στίχοι 34-64) πως ο Νέστορας και ο γιος του Πεισίστρατος έκαναν δεκτούς τους ξένους, τον Τηλέμαχο και τον Μέντη (Αθηνά) που φθάνουν στην Πύλο για να ρωτήσουν για τον Οδυσσέα.

Μόνο που αυτοί οι στοιβαγμένοι πάνω στο μοιραίο καϊκι ξένοι, δεν είχαν την ίδια τύχη… Ναυάγησαν ανοικτά της Πύλου , όπου έμελλε πολλών εξ αυτών, άγνωστο πόσων, να γίνει αυτή η θάλασσα ο τάφος τους …

Οι διαδηλωτές στη Χίο, την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2023, μας θύμισαν ότι για άλλα πράγματα είναι γνωστή η Πύλος και ότι αυτό που συνέβει είναι έγκλημα…

Ένα έγκλημα που το καταδίκασαν ζητώντας μια Ευρώπη που να είναι αλληλέγγυα και να μην είναι η Μεσόγειος ο υγρός τάφος απελπισμένων ανθρώπων.

Χίος: Συλλαλητήριο για το ναυάγιο της Πύλου -“Η τραγωδία είναι τεράστια και πρέπει να σταματήσει”

Ο συνταξιούχος δάσκαλος Μπάμπης Σαχτούρης, κρατά σαν… παιδί την πικέτα στην αγκαλιά του, μας λέει πως πρέπει να αντιδράσουμε. “Πρέπει να έρθουμε όλοι εδώ. Είναι ανάγκη, είναι υποχρέωσή μας. Ακόμα και αν έχουμε ελάχιστη ευαισθησία, να την εκφράσουμε. Να συμπαρασταθούμε γιατί αυτό που γίνεται είναι τραγικό. η τραγωδία είναι τεράστια και πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή…“.

«Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κυβερνήσεων και των κομμάτων τους σπρώχνουν τους κολασμένους όλης της γης στα ταξίδια του τρόμου που καταλήγουν σε τραγωδίες. Όχι δεν θα συμβιβαστούμε με αυτήν τη βαρβαρότητα… Το κυνήγι της FRONTEX και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύει την ασύδοτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και τα επικίνδυνα δρομολόγια. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους και διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους στο Άσυλο στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι συμφωνίες της καταστολής και του εγκλωβισμού», σημείωσε η Ξένια Παπουρτζή, εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ (του φορέα που διοργάνωσε και τη συγκέντρωση το απόγευμα της Τετάρτης, 15/6/2023.

«Θέλουν να περιγράψουν την προσφυγιά ως φυσικό φαινόμενο…κάτι σαν τον άνεμο. Γι’ αυτό αναρωτιούνται στα ρεπορτάζ, αν φύσαγε», σημείωσε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου Κώστας Ψαρούδης.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι το Μνημείο της Αντίστασης, δίπλα στο λιμάνι της Χίου, όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων έριξαν ένα γαρύφαλλο στη θάλασσα, στη μνήμη των προσφύγων- μεταναστών που χάθηκαν ανοικτά της Πύλου…

Χίος: Συλλαλητήριο για το ναυάγιο της Πύλου -“Η τραγωδία είναι τεράστια και πρέπει να σταματήσει”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος