Χίος: Πρώτη εκδήλωση εύρεσης εργασίας και διασύνδεσης προσφύγων με τοπικούς εργοδότες

Με τη συμμετοχή 130 περίπου προσφύγων και αιτούντων άσυλο αλλά και 18 εργοδοτών από τη Χίο, πραγματοποιήθηκε στο νησί η πρώτη εκδήλωση εύρεσης εργασίας για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Χίου (ΒΙΑΛ).

Την πρώτη αυτή συνάντηση διοργάνωσε στις 18 Μαϊου 2023, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Υπατης Αρμοστείας, υπήρξε αρχικά ενδιαφέρον από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, περίπου 130 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Παλαιστίνη, τη Σιέρρα Λεόνε, τη Σομαλία, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και άλλες χώρες είχαν την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στην εργασία, τα απαιτούμενα έγγραφα, καθώς επίσης και τα σχετικά εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μάλιστα 30 ήταν οι πρόσφυγες με τους οποίους είχαν συναντήσεις 12 τοπικοί εργοδότες, από τομείς όπως ο αγροτικός, κυρίως σχετικά με την καλλιέργεια μαστίχας, ο κλάδος εστίασης, τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και κατασκευαστικές εταιρίες.

«…Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και την επιτυχημένη διεξαγωγή περισσότερων από 40 συνεντεύξεων, σε 12 άτομα προφέρθηκε θέση εργασίας ή υπήρξε ενδιαφέρον για πρόσληψη ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και επαφές που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω προσλήψεις. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, το οποίο δείχνει σαφώς ότι οι πρόσφυγες μπορούν να βρουν αξιοπρεπή απασχόληση, να συνεισφέρουν και να γίνουν αυτάρκεις, σύμφωνα και με την Εθνική Στρατηγική Ένταξης της Ελλάδας», εκτιμά η Υπατη Αρμοστεία που μεταφέρει και χαρακτηριστική δήλωση πρόσφυγα από τη Σιέρρα Λεόνε: «Μίλησα με μια κατασκευαστική εταιρεία και αναμένω να επικοινωνήσουν μαζί μου για να μου προσφέρουν θέση εργασίας. Μπορώ πια να ξεκινήσω να ονειρεύομαι τη ζωή μου στην Ελλάδα».

Στην συγκεκριμένε εκδήλωση εύρεσης εργασίας στη Χίο συνέβαλαν πολλοί φορείς και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι: ΜΕΤΑδραση, PRAKSIS, Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Χίου, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Χίου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Equal Rights Beyond Borders και Refugee Biriyani and Bananas.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος