Χίος: «Παραμυθία: αφηγήσεις στο νησί του Ομήρου» (video)

Ενα δεκαήμερο παραστάσεων αφήγησης παραμυθιών και ιστοριών με τίτλο «Παραμυθία: αφηγήσεις στο νησί του Ομήρου», που φιλοδοξεί να καθιερώσει σε ετήσια βάση, διοργανώνει ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος».
Σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του νησιού, η «Παραμυθία» θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2024 σε 14 ξεχωριστές περιοχές- γωνιές του νησιού.
Πρόκειται για μια πιλοτική διοργάνωση αφηγήσεων που στόχο έχει τη διάδοσή της προφορικής παράδοσης και της προφορικότητας γενικότερα, τη συνάντηση με διαφορετικούς αφηγητές και τρόπους αφήγησης, την επικοινωνία και την παρηγορία που προσφέρουν οι ιστορίες και τα παραμύθια και ο κύκλος που δημιουργούν.
“Μακρινός και κοντινός εμπνευστής, ο παππούς όλων των αφηγητών, ο Όμηρος που, όπως οι τοπικές αφηγήσεις και μύθοι λένε, περπάτησε από το Βροντάδο στο Έπος και στη Βολισσό και δίδαξε τα παιδιά του βασιλιά της με τις αφηγήσεις του”, σημειώνουν οι διοργανωτές.

«Μέσα από την «Παραμυθία» δίνεται βήμα στην προφορικότητα, στην αφήγηση του παραμυθιού, σε μια εποχή της εικόνας και της απόστασης», σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια των εκδηλώσεων Καλλιόπη Λιαδή.
«Δίνει δύναμη στην απολησμονημένη δύναμη της Κοινότητας», σημείωσε η Στέλλα Τσιροπινά, που επίσης παίρνει μέρος στην παρουσίαση παραμυθιού, και αναφέροντας την καταγραφή των παραμυθιών που έχουν γίνει στη Χίο από τον 19ο αιώνα από τον Κωνσταντίνο Κανελλάκη και στη συνέχεια από το Στυλιανό Βίο και άλλους λόγιους και λαογράφους.
Την παρουσίαση παραμυθιών με χιώτικη ντοπιολαλιά, αλλά σε μια απλοποιημένη μορφή ώστε να γίνονται κατανοητά από το ευρύ κοινό σημείωσε η Ανεζούλα Κατσιμπίρη. Ταμίας στο Σωματείο Επαγγελματιών Αφηγητριών/των, Ιστορητριών/των Ελλάδας (που υπάρχει από το 2021), σημείωσε την προσπάθεια που γίνεται ώστε να κατοχυρώσουν το επάγγελμα του αφηγητή που σήμερα δεν υπάρχει.
Παρούσα στη συνέντευξη τύπου και η αφηγήτρια Γεωργία Φραγκάκη, που σημείωσε ότι μέσα από τις ιστορίες θα μπορέσουμε να δούμε τον Ανθρωπο, μνα τον εμπιστευτούμε και να συνδεθούμε με αυτή τη βαθιά καλοσύνη και αμοιβαιότητα που έχουν οι άνθρωποι».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Ομίλου “Λέοντα Αλλάτιου” Κώστας Τριαντάφυλλος, τόνισε αυτή τη διαφορετική βόλτα στο νησί, που γίνεται πιλοτικά φέτος και φιλοδοξία είναι να έχει την καλύτερη δυνατή συνέχεια για τα επόμενα χρόνια.
Συγχαρητήρια για αυτή την «εξαιρετική πρωτοβουλία» έδωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χίου Γιάννης Αμέντας, που στηρίζει την προσπάθεια.

Αφηγήτριες και αφηγητές
Συνολικά 11 είναι οι αφηγήτριες και μαζί με έναν αφηγητή είτε σαν άτομα είτε σαν ομάδες θα παρουσιάσουν κάποιο παραμύθι και συγκεκριμένα οι:
Σάσα Βούλγαρη, Σουσουράδες (Ελεάννα Χατζάκη, Αγγελική Αγαλιανού), Παραμυθολουσμένες (Μαρία Φαφαλιού, Καλλιόπη Λιαδή) Ανεζούλα Κατσιμπίρη, Στέλλα Τσιροπινά, Αφροδίτη Χαραλαμπάκη, Παραμυθοκαμώματα (Βιργινία Κοκκίνου, Ειρήνη Νικολακοπούλου) Γιώργο Ευγενικό και Γεωργία Φραγκάκη.

Χίος: «Παραμυθία: αφηγήσεις στο νησί του Ομήρου» (video)

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι το ακόλουθο:
Πέμπτη, 22/8/2024, στις 20.00, στο Κτήμα Στεφάνου, στον Κάμπο της Χίου: Η Σάσα Βούλγαρη στην παράσταση αφήγησης «Το περιβόλι με τα χρυσά κίτρα».
Παρασκευή, 23/8/2024, στις 18.30, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στον Μεσαιωνικό Οικισμό της Καλαμωτής, Η Σάσα Βούλγαρη αφηγείται «Κι έφυγα κι εγώ απ’ εκεί, μ’ ένα κόσκινο φακήν!»
Σάββατο, 24/8/2024 στις 11.00 Κάτω από τη σκιά των δέντρων στη δροσερή ΚΛΕΙΔΟΥ οι Σουσουράδες (Αγγελική Αγαλιανού και Ελεάννα Χατζάκη) θα μας πούνε για «Του νερού τα δώρα»
Σάββατο, 24/8 στις 18.30 Στον Πύργο στο ΠΥΡΓΙ οι Σουσουράδες θα μας αφηγηθούν «Παραμύθια λαϊκά με ουρές και με φτερά».
Κυριακή 25/8/2024, στις 17.30 Οι Παραμυθολουσμένες (Μαρία Φαφαλιού, Καλλιόπη Λιαδή) θα αφηγηθούν «Το μαντήλι της νεράιδας και άλλες ιστορίες»
Δευτέρα, 26/8/2024 στις 19.00. Η Ανεζούλα Κατσιμπίρη αφηγείται παραμύθια και ιστορίες σε ντοπιολαλιά στην πλατεία Πύργος στο ΝΕΟΧΩΡΙ στην παράσταση «Μια φορά και έναν καιρό…. στη Χιό»
Τρίτη 27/8/2024 στις 19.00. Η Στέλλα Τσιροπινά στο Μοναστήρι της Παναγίας Πλακιδιώτισσας στην Καλλιμασιά στην παράσταση αφήγησης “Ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να το πιστέψετε…”:
Τετάρτη 28/8 19.00 Η Αφροδίτη Χαραλαμπάκη η Αφροδίτη Χαραλαμπάκη στο γραφικό εκκλησάκι Αγίου Γεωργίου στον ΚΑΡΦΑ θα αφηγηθεί «Της τύχης το γραμμένο»
Πέμπτη 29/8/2024 στις 19.00 Η Αφροδίτη Χαραλαμπάκη στον αυλόγυρο του Σχολείου Βολισσού «Μιχάλης Παπαμαύρος» στη ΒΟΛΙΣΣΟ, θα αφηγηθεί «Της τύχης το γραμμένο»
Πέμπτη, 29/8/2024 στις 19.00 Παραμυθοκαμώματα (Βιργινία Κοκκίνου και Ειρήνη Νικολακοπούλου) ΕΛΑΤΑ στον όμορφο χώρο της αυλής του παλιού δημοτικού σχολείου θα μας προσφέρουν Παραμυθοπιτάκια!
Παρασκευή 30/8/2024 στις 19.30 Τα Παραμυθοκαμώματα (Βιργινία Κοκκίνου και Ειρήνη Νικολακοπούλου) στην αφηγηματική παράσταση «Πλατσουρίζοντας» στον αυλόγυρο της Παναγίας Υπαπαντής στα ΑΝΩ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ
Σάββατο 31/8/2024 στις 11.00 π.μ.. Η Γεωργία Φραγκάκη θα αφηγηθεί “Ιστορίες ιστοριών” στη φιλική και δροσερή αυλίτσα της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου “Αδαμάντιος Κοραής”.
Σάββατο, 31/8/2024 στις 17.30 Ο Γιώργος Ευγενικός και η Ειρήνη Νικολακοπούλου θα αφηγηθούν το παραμύθι «Η κυρά του κάτω κόσμου».
Μια περιπατητική αφήγηση που θα ξεκινήσει στον Άγιο Γεώργιο στο ΦΛΩΡΙ, θα συνεχίσει με εικοσάλεπτη πεζοπορία μέχρι να φτάσουμε στη Σπηλιά που θα γίνει η φυσική σκηνή μας. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε αθλητικά παπούτσια, να έχουν μαζί τους νερό και, αν επιθυμούν, πετσέτες ή μαξιλαράκια για να καθίσουν.
Κυριακή, 1/9/2024 στις 19.00 O Γιώργος Ευγενικός, ιστόρηση, και η Ειρήνη Νικολακοπούλου, μουσική, στην παράταση «Με τα μάτια της καρδιάς» στο πανέμορφο Κτήμα Περλέας, στον ΚΑΜΠΟ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος