Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Χίος, η οποία συνεχίζει για δεύτερο 24ωρο να δίνει μάχη με τις φλόγες. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν χθες το μεσημέρι, σε δύο μέτωπα, σε Κοφινά και Βροντάδο και νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, εκδηλώθηκε ακόμα ένα μέτωπο στα βόρεια του νησιού, στα Λεπτόποδα. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης, ενώ μηνύματα εστάλησαν από το «112» για περισσότερους από 15 οικισμούς. Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής επιχειρεί με εναέρια και επίγεια μέσα. Στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν ριχτεί κάτοικοι και εθελοντές, ωστόσο, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες, σπίτια και υποδομές.
Η φωτιά κύκλωσε τον οικισμό Δαφνώνας έξω από την πόλη της Χίου και, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, πέρασε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούσης, όπου οι κάτοικοι στις 11.12 έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την πόλη. Η πυρκαγιά το μεσημέρι πέρασε στο νότιο κομμάτι οδεύει προς τα Νοτιοχώρια. Νέα προειδοποίηση από το “112” εστάλη στις 13.23 για τις περιοχές Βέσσα, Λιθί, Ελάτα και Αρμόλια. Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν, μέσω Κοντελόπου, προς το κλειστό γυμναστήριο Λιβαδίων. Για μεγάλες ζημιές σε σπίτια και μια ποτοποιία κάνουν λόγο οι κάτοικοι, σημειώνοντας πως δεν τους επιτράπηκε η πρόσβαση.
Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (μετά τις 3) η εικόνα είναι καλύτερη στην περιοχή των Ρεστών, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές εστίες, αλλά και στην Αγία Παρασκευή Καρυών, όπως και στον Δαφνώνα.
Την ίδια ώρα υπάρχει αναζωπύρωση στην περιοχή Μονοδενδρι, στην πόλη της Χίου, ενώ μαίνεται το μέτωπο από Άγιο Γιώργιο προς τη νότια Χίο και βρίσκεται πάνω από τη Βεσσα.
Το δύσβατο της περιοχής δεν επιτρέπει την προσέγγιση από επίγειες δυνάμεις και γίνονται ρίψεις από αέρος.
Βελτιωμένη ήταν την ίδια ώρα και η εικόνα στο μέτωπο που ξέσπασε το πρωί στη Χίο, στα βόρεια του νησιού στην περιοχή Λεπτόποδα. Για έλεγχο της πυρκαγιάς στο δάσος των Λεπτοπόδων, μίλησε και ο αντιδήμαρχος Αμανής ο οποίος κατάγεται από το χωριό Λεπτόποδα, Κώστας Ρυμικής. Παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις για σβήσιμο μικρό εστιών.
Έχουν αναφερεθεί μικροτραυματισμοί μιας πυροσβέστη και δύο εθελοντών κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης στην περιοχή των Καρυών.
Το νέο μέτωπο που εκδηλώθηκε στα Λεπτόποδα, σε εντελώς διαφορετική περιοχή, 55 χλμ από την πόλη της Χίου, καίει δασική έκταση (φωτογραφίες, βίντεο). Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι μήνυμα του “112” κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Στο σημείο επιχειρούν 4 πυροσβεστικά ελικόπτερα και 6 πυροσβεστικά οχήματα. Μέλη από τη Συντονιστική Επιτροπή Ενημέρωσης και Δράσης για το Αντιμόνιο υποστηρίζουν ότι η φωτιά στη συγκεκριμένη περιοχή εξυπηρετεί τα σχέδια για την εκμετάλλευση των μεταλλείων αντιμονίου.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, ωστόσο, το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι. Στο νησί καταφτάνουν ενισχύσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 20 πυροσβέστες και 20 δασοκομάντος.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Στο νησί ο Γ. Κεφαλογιάννης
Με απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Παπαευσταθίου, ο Δήμος Χίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 22 και 23 Ιουνίου. Η απόφαση ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα μήνα, έως και 22 Ιουλίου 2025.
Στο νησί μετέβη εκτάκτως και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος αρχικά βρέθηκε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος”, όπου ενημερώθηκε προήδρευσε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο της Χίου. Αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με 90 επιπλέον πυροσβέστες αναμένονται αεροπορικώς κατά τη διάρκεια της ημέρας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στο νησί ήδη βρίσκονται και επιχειρούν 190 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων 11 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα και 11 αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Διακοπές ηλεκτροδότησης
Από την πυρκαγιά, όπως ανέφερε η Μυρσίνη Τζινέλλη, προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου. Το δίκτυο στο σημείο έχει καταστραφεί και κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ από τη Μυτιλήνη επιχειρεί για την αποκατάστασή του. Διακοπές ηλεκτροδότησης γίνονται και για τη διευκόλυνση του έργου της πυρόσβεσης. Προβλήματα καταγράφονται και στην υδροδότηση, αλλά και σε υποδομές. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική περιμετρικά της πόλης της Χίου όπου έχουν καεί καλλιέργειες και καταγράφονται ζημιές σε αυλές σπιτιών.
Από νωρίς χθες το απόγευμα ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ έχει μεταβεί στο νησί και ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς, δεδομένου ότι ταυτόχρονα ξέσπασαν τρία μέτωπα και εκφράζονται υπόνοιες για εμπρησμό.
Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη, Γιώργος Κοβός, Θοδωρής Πυλιώτης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος