Χίος: Ημέρα μνήμης για το Λεπροκομείο

Επί 6 αιώνες λειτουργούσε αδιάλειπτα στη Χίο το Λεπροκομείο (ή Λωβοκομείο όπως το ξέρουν οι Χιώτες) μέχρι και το 1958 όταν έκλεισε οριστικά απουσία τροφίμων.


Το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό κόσμημα κατά μήκος του ρέματος στην περιοχή της συνοικίας του Κοφινά, ιδρύθηκε το 1378 από τους Γενοβέζους, έδεσε την πορεία του με όλα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το νησί (κατάληψη από τους Οθωμανούς, σφαγή 1822, σεισμός 1881). Ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 1910, με χορηγίες των Χίων του Λονδίνου και των Παρισίων και με φροντίδα της «Εν Λονδίνω Επιτροπής», το συγκρότημα που αποτελείται από 17 κτήρια, που ήταν τα δωμάτια των ασθενών, μπάνια, κουζίνα, τραπεζαρία, αίθουσες για το προσωπικό.

Τα τελευταία 30 χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σήφι- Κοφινά πασχίζει να πείσει τους αρμόδιους πως το κτηριακό αυτό συγκρότημα πρέπει να διασωθεί και η περιοχή να αναδειχτεί και να αποτελέσει πόλο έλξης ως μια άλλη Σπιναλόγκα, με την οποία κρατούσε και δεσμούς.
Επί σημερινής Περιφερειακής Αρχής ξεκίνησε μια μελέτη, ανατέθηκε στον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Μωραϊτη και έγινε μια λεπτομερέστατη αποτύπωση των κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου», σημειώνει το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γιώργος Μανάρας.

Χίος: Ημέρα μνήμης για το Λεπροκομείο

Χρειάζεται να προχωρήσει η μελέτη και να γίνει μια σύμπραξη μεταξύ του Ιδρύματος Οίκου Αγάπης (σ.σ. όπου πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Χίου) στο οποίο και ανήκει, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Υπουργείου Πολιτισμού για να ενταχθεί στη συνέχεια σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Είναι επιτακτική η ανάγκη γιατί ότι πέφτει δεν ξανασηκώνεται», σημειώνει ο εικαστικός- μέλος επίσης του Συλλόγου του Κοφινά Μπάμπης Κοιλιάρης, «μας κάνει τη χάρη που δεν πέφτει ακόμα».
Και πραγματικά σε κάθε επίσκεψη στο Λωβοκομείο παρατηρεί κανείς ότι στη φθορά του χρόνου έχει προστεθεί και η μανία των νεοελλήνων αφού έχει αποτελέσει χώρο για βανδαλισμούς.

Χίος: Ημέρα μνήμης για το Λεπροκομείο

Αυτή την Κυριακή 13 Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο πριν τον Δεκαπενταύγουστο , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σήφι-Κοφινά προσκαλεί στη Θεία Λειτουργία που θα γίνει στον Ι.Ν. του Αγίου Λαζάρου που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Λωβοκομείου. (Η δεύτερη εκκλησία είναι της Αγίας Υπακοής στην άκρη του συγκροτήματος, είναι χωρίς σκεπή και στις τοιχογραφίες φαίνονται οι βανδαλισμοί των Οθωμανών το 1822).
Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις προοπτικές που υπάρχουν και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο χώρο.
Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά στο χώρο του Λωβοκομείου.

Χίος: Ημέρα μνήμης για το Λεπροκομείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος