Περισσότεροι από 30 παραγωγοί και τοπικοί επιχειρηματίες από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου συμμετείχαν στην πρώτη Έκθεση «Προϊόντα του Βορείου Αιγαίου – Πρωτοπόρες Διαδρομές στην Παραγωγή και την Ανάπτυξη» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Ελαιόλαδο, τυροκομικά, κρασιά, προϊόντα μαστίχας, μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και προϊόντα μικρών και μεγαλύτερων τοπικών επιχειρήσεων, όπως και τοπικές εκδόσεις, συνέθεσαν μια ζωντανή εικόνα ενός τόπου που εξακολουθεί να παράγει, να εξελίσσεται και να επενδύει στη δική του ξεχωριστή ταυτότητα.
Ενταγμένη η έκθεση στις δράσεις του 5ου Chios Festival, πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» από τις 3 έως και τις 6 Σεπτεμβρίου 2026, και την επισκέφθηκε ένας σημαντικός αριθμός πολιτών.
Σηματοδότησε έτσι την αφετηρία μιας νέας πρωτοβουλίας για την οργανωμένη ανάδειξη του παραγωγικού και γαστρονομικού πλούτου των νησιών.
Για τέσσερις ημέρες, η έκθεση λειτούργησε ως σημείο συνάντησης των ανθρώπων της παραγωγής με το κοινό, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν όχι μόνο τα προϊόντα, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτά.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Δημοτικού Κήπου της πόλης Χίου, στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης κατέθεσε την πρόταση η έκθεση την επόμενη χρονιά να διοργανωθεί στο κέντρο της πόλης της Χίου, στο Δημοτικό Κήπο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, πρώην Υπουργός Οικονομικών και Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην τοποθέτησή του ανέδειξε τη δύναμη που κρύβεται πίσω από την τοπική παραγωγή, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους ανθρώπους, στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις που διατηρούν ζωντανή μια μακρά παραγωγική παράδοση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της σύνδεσης αυτής της γνώσης με την επιστήμη, την τεχνολογία και τη σύγχρονη επιχειρηματική αντίληψη, ώστε τα προϊόντα των νησιών να αποκτούν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και ισχυρότερη θέση στις αγορές.
Στα εγκαίνια χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Φώτης Μάγγος, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως και ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Προέδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Ξεχωριστή η συμμετοχή του Ηλία Μαμαλάκη, ο οποίος τιμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την πολυετή και σημαντική του προσφορά σον χώρο της γαστρονομίας, που με τη δική του παρουσία έδωσε μια ιδιαίτερη γαστρονομική διάσταση στην ημέρα. Μίλησε για προϊόντα με ισχυρή και αναγνωρίσιμη ταυτότητα, όπως η μαστίχα της Χίου και το ελαιόλαδο της Λέσβου, αλλά και για τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε ο γαστρονομικός πλούτος των νησιών να προβληθεί πολύ περισσότερο.
Οι καλεσμένοι της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν όλα τα περίπτερα, συνοδεία του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και της συζύγου του Δήμητρας Μουτζούρη, που ήταν και η επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του The Chios Festival.

Στο μαγειρικό μέρος συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Μυρωδάτη Χίος» και η ταβέρνα «Ο Χότζας» (που λειτουργεί από το 1882), παρουσιάζοντας στο κοινό γεύσεις και αρώματα της τοπικής κουζίνας.
Ξεχωριστό χρώμα στα εγκαίνια έδωσε ο Σύλλογος Κρητών Χίου «Ο Ψηλορείτης», που πλαισίωσε την έναρξη με μαντινάδες, ενώ δυναμικό το «παρών» έδωσαν επίσης ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Χίου «Άγιος Μηνάς» και ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Συκούση, συμβάλλοντας με την παρουσία τους στον εορταστικό και παραδοσιακό χαρακτήρα της ημέρας.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος