Χίος: Επιμένει η ΔΕΥΑΧ στα περιοριστικά μέτρα για αρδευτικά ρολόγια παρά τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα

Επιμένει η ΔΕΥΑ νήσου Χίου στα περιοριστικά μέτρα για τα αρδευτικά ρολόγια των μαστιχοπαραγωγών.
Παρά τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισε η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ζητώντας να μην γίνει διακοπή των αρδευτικών ρολογιών στων μαστιχοπαραγωγών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η ΔΕΥΑΝΧ μην περιμένοντας την τελική δικαστική απόφαση, αποφάσισε χθες περιορισμένη κατανάλωση νερού και υψηλά πρόστιμα για την συγκεκριμένη κατηγορία μαστιχοπαραγωγών.
Αναφέροντας ότι οφείλει ως υπηρεσία να λάβει “όλα τα κατάλληλα μέτρα και να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον”, παρέχει μόλις 10 κ.μ. νερού μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για κάθε μαστιχοπαραγωγό που αναφέρεται στα ασφαλιστικά μέτρα.
Σε περίπτωση που υπερβεί κάποιος καταναλωτής την ποσότητα αυτή θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με 10 € ανά κυβικό μέτρο της υπερβάλλουσας κατανάλωσης!

Μια… σύκλα νερό, σχόλιο Προέδρου ΕΜΧ
Απάντηση με… χιούμορ από τον Πρόεδρο της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου όπου χρησιμοποιώντας σε ανάρτησή του την τοπική διάλεκτο σχολιάζει:
“Βρε πανάγκασμασας εκεί στην ΔΕΥΑΝ Χίου είτε από γέλια, είτε από πνιγμό θα μας πάτε.
Μα 10 κυβικά νερό, για κάθε Μαστιχοπαραγωγό, μέχρι τον Σεπτέμβρη, τόσα πολλά?
Μια σύκλα νερό όλο το καλοκαίρι, και πολύ μας είναι, άλλωστε έχετε να γεμίσετε και τις πισίνες.

Χίος: Επιμένει η ΔΕΥΑΧ στα περιοριστικά μέτρα για αρδευτικά ρολόγια παρά τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα
Ανάρτηση Προέδρου Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΔΕΥΑΝΧ

Η ΔΕΥΑΝΧ, σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός φορέας διαχείρισης και παροχής νερού ύδρευσης στο νησί μας.
Έχει το δικαίωμα, όταν το νερό δεν επαρκεί, να προβαίνει σε τμηματικές διακοπές του δικτύου ή να παρέχει νερό σε ορισμένες ώρες κατά την κρίση της. Μπορεί ακόμα να ορίσει ανώτατο όριο κατανάλωσης για χρήση.
Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και έως την έκδοση απόφασης της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχει οριστεί για τις 5 Ιουλίου 2023, οφείλουμε να προβούμε στις κατάλληλες ρυθμίσεις ως Διοικητικό Συμβούλιο για να προστατέψουμε κατά το δυνατό τους δημότες μας από πιθανές ελλείψεις νερού ύδρευσης σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως την δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο με τον πολύ αυξημένο αριθμό τουριστών και επισκεπτών στο νησί μας.
Η καλοκαιρινή περίοδος ήδη έχει ξεκινήσει, τα αποθέματα νερού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κινδυνεύουν περιοχές, χωριά και δημότες να μην έχουν το απαιτούμενο νερό κατά το υπόλοιπο διάστημα έως τις επόμενες βροχοπτώσεις. Οφείλουμε ως υπηρεσία να λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα και να προστατέψουμε το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 8 Ιουνίου 2023 αποφάσισε:
Όλοι οι αιτούντες που αναφέρονται στα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Χίου, θα υδροδοτούνται μέχρι 10 κμ από την λήψη της απόφασης έως τις 30 Σεπτεμβρίου, για να καλύψουν τις ανάγκες τους όπως τις περιέγραψαν στην εκδίκαση της προσωρινής διαταγής της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.
Σε περίπτωση που υπερβεί κάποιος καταναλωτής την προαναφερθείσα ποσότητα θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με 10 € ανά κυβικό μέτρο υπερβάλλουσας κατανάλωσης, για κάθε κυβικό που θα υπερβαίνει το όριο αυτό.
Με έγγραφο μας προς την ΕΜΧ και όλους τους αιτούντες ζητούμε να μας χορηγήσουν τα στοιχεία των μελών τους, για να υλοποιηθεί η απόφασης μας με τον καλύτερο τρόπο.
Ως ΔΕΥΑΝΧ θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διαχειριστούμε με προσοχή και υπευθυνότητα όλο το σύστημα ύδρευσης, ούτως ώστε να μην λείψει από κανένα το πολύτιμο αυτό αγαθό, το νερό. Παράλληλα εκτελούμε όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα τα οποία προσθέτουν συνεχώς ποσότητες νερού στο υδρευτικό μας ισοζύγιο.
Όπως φροντίσαμε από τη αρχή της θητείας να υπάρχει επάρκεια νερού σε όλο το Δήμο Χίου, το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και σε αυτή την δύσκολη περίοδο με τα πολύ μικρά αποθέματα νερού που βρίσκονται σε όλους τους ταμιευτήρες του νησιού μας.
Το ΔΣ εκτιμώντας όλα τα δεδομένα, θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις και ζητά την συνεργασία και κατανόηση όλων για να εξασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος