Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στη Χίο, όπου η μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φωτιά που, αργά το απόγευμα της Τρίτης, εξακολουθεί να καίει στην περιοχή των Αρμολίων, στα νότια του νησιού, αλλά και τις πολλές μικρές εστίες που, χωρίς να αποτελούν ενιαίο πύρινο μέτωπο, εγκυμονούν τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων.
Πυροσβέστες και κάτοικοι αγωνίζονται να γλυτώσουν τους οικισμούς αλλά και την παραγωγή της μαστίχας. Οι δυσκολότερες εστίες, σήμερα, τρίτη ημέρα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε διαφορετικές εστίες, εντοπίστηκαν στις περιοχές Άγιος Γεώργιος Συκούσης και Λιθί με τις φλόγες να φτάνουν μία ανάσα από τα σπίτια.
Νωρίτερα, το απόγευμα, η κρίσιμη μάχη για τις δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν στην περιοχή του Κοντύλοφου, όπου κατέβηκε το πύρινο μέτωπο από τον Άγιο Γεώργιο Συκούσης. Στόχος, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης, ήταν να μην περάσουν οι φλόγες στην «καρδιά» των Μαστιχοχωρίων, με κίνδυνο να προχωρήσει στη συνέχεια προς την Καλαμωτή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή τριών ελικοπτέρων που επιχειρούν στο σημείο, δίνουν τη μεγάλη μάχη ώστε να ανακόψουν τη φωτιά και να σβήσει.
Στο νησί παραμένουν πάνω από 450 πυροσβέστες, οι οποίοι δίνουν αγώνα να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις στις διάσπαρτες εστίες που υπάρχουν.
Παραμένει στο “κίτρινο” το νησί – Επικίνδυνο κοκτέιλ ζέστης και βορειάδων
Το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο, δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί, το οποίο θα βρίσκεται και αύριο στο “κίτρινο” σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στο νησί πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, με πιθανότητα μικρής εξασθένισης το βράδυ. Όμως, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, μέχρι και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι βόρειοι άνεμοι θα επιμένουν με ένταση 5 μποφόρ και περαιτέρω ενίσχυση το Σαββατοκύριακο. Προ των πυλών είναι και ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού, χωρίς ακρότητες. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, σε ευάλωτες στη ζέστη περιοχές (Λακωνία, Αργολίδα, Σέρρες, Θεσσαλία, Αγρίνιο), ο υδράργυρος θα δείξει 40 βαθμούς. Ο καύσωνας κορυφώνεται την Παρασκευή με 41 πιθανώς και 42 βαθμούς και το Σαββατοκύριακο θα υποχωρήσει. Όχι, όμως και ο κίνδυνος της πυρκαγιάς, καθώς θα πνέουν πολύ ισχυροί βορειάδες στο Αιγαίο, κάτι που απαιτεί μεγάλη προσοχή.
Κάηκαν πάνω από 60.000 στρέμματα
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έχουν καεί πάνω από 60.000 στρέμματα.
Όπως περιέγραψε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Κοβός, η Αγία Μαρίνα, οι Καρυές, ο Κοφινάς, είναι στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πύρινη λαίλαπα. Ζημιές έχουν γίνει σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, υποδομές. Το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης καταστροφών Copernicus κατέγραψε την εικόνα της καταστροφής.
🔥 #EMSR806 – Wildfires on #Chios Island 🇬🇷
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) June 24, 2025
The Greek island has declared a state of emergency after major wildfires broke out. Our #MappingTeam spotted 28 active fires across a front of 0.9 km, and a total burnt area of 2,221.5 ha in the #AOI.
🔗 https://t.co/OdjhLAtIfO pic.twitter.com/hR3sjqJDy1
«Συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ύφεση του μετώπου. Ακόμα τα πράγματα είναι δύσκολα» δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Μαλαφής.
Στο Λιθί σήμερα το πρωί η κατάσταση ήταν δραματική, όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος της κοινότητας Νεκτάριος Καβακάκης. Όπως είπε, η φωτιά έφτασε στον παραλιακό οικισμό και χρειάστηκε να φύγουν από ξενοδοχείο της περιοχής οι τουρίστες. «Υπάρχουν ζημιές και στο Λιθί σε μαστιχοκαλλιέργειες, ενώ κάηκαν και δύο λυόμενα οικήματα πάνω από την παραλία», σημείωσε.
Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης, Γιώργος Κοβός
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος