Χίος: Απάντηση υφυπουργού Υποδομών σε Στ. Μιχαηλίδη για έργα στο αεροδρόμιο (video)

Το θέμα των εργασιών στο αεροδρόμιο της Χίου ήρθε στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Σταύρο Μιχαηλίδη. Για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν αλλά και το μπόνους που δόθηκε στον εργολάβο του έργου, απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, σημειώνοντας ότι είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η ολοκλήρωση των έργων.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για «απαράδεκτη πριμοδότηση από την κυβέρνηση ύψους 718.000 ευρώ του εργολάβου της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου όταν αυτό ουσιαστικά έχει σταματήσει κοντά ένα χρόνο τις εργασίες».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος σημείωσε ότι είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ολοκλήρωση του έργου, για δε το ποσό που εγκρίθηκε ως πριμ, σημείωσε ότι βασίστηκε πάνω σε ρύθμιση της προηγούμενης Κυβέρνησης (άρθρο 154 ν.4938/2022). «Είναι μία διάταξη που ήρθε για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ανόδου των τιμών των δημοσίων έργων». Οπότε για τυπικούς λόγους εγκρίθηκε και στην ανάδοχο εταιρεία, παρόλο που και ο ίδιος γνωρίζει ότι υπάρχει καθυστέρηση του έργου.

Χίος: Απάντηση υφυπουργού Υποδομών σε Στ. Μιχαηλίδη για έργα στο αεροδρόμιο (video)

Αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας
Επανερχόμενος στη δευτερολογία του ο Σταύρος Μιχαηλίδης επέμεινε ιδιαίτερα στη μεγάλη σημασία του έργου για την ανάπτυξη του νησιού και έκανε λόγο για αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την τοπική κοινωνία, εφόσον δεν προχωρήσει το έργο. Μάλιστα συνέστησε στον υφυπουργό να μην υποτιμά η Κυβέρνηση στις αντιδράσεις των Χιωτών, θυμίζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν με τον επέμβαση των ΜΑΤ σχετικά με τις δομές προσφύγων- μεταναστών (τον Φεβρουάριο του 2020).

Διπλό μήνυμα Υφυπουργού Υποδομών
Ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάος τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιστραφεί το πριμ σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο. Αυτό ήταν και το πρώτο μήνυμα του υφυπουργού προς τον εργοληπτικό κόσμο ότι «κανένας δεν θα καρπωθεί από το ελληνικό δημόσιο χρήματα τα οποία δεν δικαιούται σε μια αμοιβαία σχέση η οποία αφορούσε την έγκαιρη εκτέλεση του έργου το οποίο είχε αναλάβει». Αναφερόμενος ότι με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου των εταιρειών μέσα στο χρόνο τέτοια προβλήματα σιγά- σιγά θα εξαλειφθούν.

Σε ένα δεύτερο μήνυμα, που όπως είπε ήθελε να δώσει και να το μεταφέρει μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχαηλίδης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι
«Το μήνυμα αφορά εκείνες τις μικρές κοινωνίες και τους περιορισμένους χώρους όπου μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι μπορεί να δημιουργήσει ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις. Εδώ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσουμε ελέγχους, ώστε να διαπιστώσουμε εάν συντρέχουν επιχειρηματικές διαφορές σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες οδηγούν τα έργα, επειδή ακριβώς κάποιοι θέλουν να λειτουργήσουν μονοπωλιακά την αγορά σε ό,τι τους αφορά, εάν συντρέχουν λοιπόν λόγοι ώστε να επιβληθούν συγκεκριμένα πρόστιμα. Και αυτό το δουλεύουμε και με τις φορολογικές αρχές και με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι όταν έρχεται δημόσιο χρήμα για να επενδυθεί στη Χίο, είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί ένα αντικείμενο διελκυστίνδας, πολλών δε μάλλον, όταν έχει έρθει το Κράτος και έχει αναγνωρίσει ότι πραγματικά η ακρίβεια είναι αυτή η οποία πρέπει με κάποιον τρόπο να «θεραπευθεί» και γι’ αυτόν τον λόγο έχει δώσει παραπάνω τιμές».

Δήλωσε γνώστης της κατάστασης σχετικά με τα προβλήματα σχετικά με το θέμα της προμήθειας αδρανών υλικών, ενώ σε σχετική παρότρυνση του κ. Μιχαηλίδη σημείωσε ότι πολύ ευχαρίστως, μαζί και με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών μπορούν να επισκεφθούν τη Χίο και να εξετάσουν από κοντά την πορεία του έργου.

Δελτία τύπου από Στ. Μιχαηλίδη- Ν. Μηταράκη
Σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Σταύρος Μιχαηλίδης σε δελτίο τύπου αναφέρει ότι
«Αποδείχθηκε ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος ή πρόσκομμα, τα οποία να δικαιολογούν αυτήν την πρωτοφανή απόφαση. Εκ του γεγονότος ότι οι παρεμβάσεις μου έχουν αποκαλύψει την αδικαιολόγητη εκτροπή και στασιμότητα στα έργα του Αεροδρομίου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νικόλαος Ταχιάος δεσμεύτηκε να έρθει με τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα στην Χίο προκειμένου να επαναξιολογήσουμε την απαράδεκτη εκτροπή από το master plan του έργου αναβάθμισης και επέκτασης του Αεροδρομίου της Χίου».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης σχολιάζοντας επίσης σε δελτίο τύπου την συζήτηση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάος:
«…Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους εργολάβους ότι δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις και τόνισε ότι θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι, και φορολογικοί και από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε εταιρείες για να εξεταστεί αν δημιουργούν ολιγοπωλιακές συνθήκες που εμποδίζουν την εκτέλεση αναγκαίων έργων, καθώς οι δημόσιες επενδύσεις δεν πρέπει να είναι αντικείμενο επιχειρηματικής διελκυστίνδας.
Η προσπάθεια του κ. Σ. Μιχαηλίδη να δημιουργήσει ένταση για την εξέλιξη του έργου και εμπόδια στην αξιοποίηση του αεροδρομίου πέφτει στο κενό.
Η Κυβέρνηση με σχέδιο και σκληρή δουλειά επιλύει ζητήματα και ενισχύει την ανάπτυξη της Χίου», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος