Χίος: 4η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας

Tην 4η γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας, πραγματοποιούν στο χωριό Πιτυός της Χίου από 14 έως 16 Ιουλίου.
Εχοντας στο επίκεντρο την ποιμενική και αγροτική ζωή του χωριού, στόχος της διοργανώτριας ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός» είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες της Γιορτής τα κρυμμένα μυστικά του βουνού, τους μύθους και τις δοξασίες του, την παραγωγική του συνεισφορά αλλά και τις σύγχρονες τάσεις αξιοποίησης του.

«Δοκιμάζουμε ένα πείραμα- πιλότο και για τα άλλα χωριά της Χίου. Συστήσαμε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕΠ) Πιτυός Προορισμός, με δυνατότητα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών και δυνατότητα απασχόλησης νέων ανθρώπων, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επισκεψιμότητα του τόπου μας» σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΚοινΣΕΠ Νίκος Γεωργούλης.

Μέσα από τη γιορτή κτηνοτροφίας γίνεται προσπάθεια να αναδειχτούν τα τοπικά προϊόντα αλλά και το πολιτισμικό απόθεμα που απορρέει από αυτά. Στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στα βουνά αναφέρθηκε ιδιαίτερα κατά την ίδια συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Χλωρός, που συμμετέχει επίσης στον ΚοινΣΕΠ, καθώς και στα περίπτερα με προϊόντα τοπικών παραγωγών.

Χίος: 4η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας
Ο Νίκος Γεωργούλης, η Καλλιόπη Λιαδή και ο Γιώργος Χλωρός μιλούν για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην 4η γιορτή βουνού και κτηνοτροφίας, στο χωριό Πιτυός της Χίου.

Συνδιοργανωτές της 4ης γιορτής είναι ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς «Ο Μάκελος» και ο Σύλλογος Ποιμένων Χίου «Ο Άγιος Μάμας». Μάλιστα κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα βραβευτεί ο γηραιότερος τσοπάνης του νησιού.
Αρωγός στην προσπάθεια είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Πλούσιες θα είναι και οι πολιτιστικές δράσεις, όπως σημείωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας Καλλιόπη Λιαδή.
Εκτός των εργαστηρίων για παιδιά, τον καραγκιόζη, την αφήγηση παραμυθιών αλλά και τις μουσικοχορευτικές βραδιές που θα μυρίζουν Αιγαίο, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις με κύριο άξονα τον ποιμενική ζωή.
Η ομαδική έκθεση εικαστικών φέρει τον τίτλο «ποιμενικά», η έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Κώστα Σταμούλη θα παρουσιάσει στιγμιότυπα από τη ζωή στο Πιτυός και από την κτηνοτροφική ζωή στη Χίο του 1980.
Θα γίνει έκθεση με παραδοσιακά αντικείμενα και εργαλεία παλαιών επαγγελμάτων από τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς, ενώ θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τσαμπούνες. Ενα μουσικό όργανο που είναι δεμένο με τις κτηνοτροφικές κοινωνίες και το συναντάμε στη Χίο ιδιαίτερα στο χωριό Αγιος Γεώργιος Συκούσης. Επίσης θα γίνουν προβολές ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ από τη σειρά για την εταιρεία «Ροδόπη».

Χίος: 4η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας

Να σημειωθεί ότι κατά τις ημέρες της τριήμερης γιορτής θα είναι επισκέψιμος ο Πύργος του Πιτυούς σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, ενώ οι διοργανωτές υπόσχονται πως θα προσφέρουν κατσικοπίλαφο στους επισκέπτες του χωριού!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος