Βροχή αστεριών από ρουκέτες – Κρατήθηκε ζωντανό το έθιμο στο Βροντάδο Χίου

Σαν μια βροχή αστεριών που ευλογούσε τις γειτονιές του Βροντάδου και κυρίως αυτές του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής, έμοιαζε ο φετινός ρουκετοπόλεμος.


Οι νεαροί στις δύο ενορίες του Βροντάδου κράτησαν ζωντανό το έθιμο για μια ακόμη χρονιά. Ένα έθιμο, που έρχεται από την τουρκοκρατούμενη Χίο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Οι ρουκετατζήδες με το χτύπημα των ρολογιών των εκκλησιών, που σήμαναν μεσάνυχτα, άρχισαν να ρίχνουν εκατοντάδες ρουκέτες με τοποθετημένους έτσι τους σύρτες, ώστε οι βολές να σημαδεύουν ψηλά, τον μαγιάτικο ουρανό του Βροντάδου… και όχι, όπως συνήθως, τον τρούλο του Αγίου Μάρκου και το καμπαναριό της Παναγιάς Ερειθιανής. Με αυτό τον τρόπο προστάτεψαν τους κατοίκους αλλά και τις περιουσίες τους, αφού δεν υπήρχαν προστατευτικά πλέγματα γύρω από εκκλησίες και σπίτια.

Λιγότερες ρουκέτες αλλά μοναδικό και πάλι το έθιμο…
Βροχή αστεριών από ρουκέτες – Κρατήθηκε ζωντανό το έθιμο στο Βροντάδο Χίου

Και αντί να έχουμε τη διασταύρωση των ρουκετών, ανάμεσα στην Παναγιά και στον Άγιο Μάρκο, στον ιδιότυπο αυτό πόλεμο, να έχουμε το σχηματισμό μιας βροχής από τα φωτεινά σημάδια, που άφηναν οι ρουκέτες πέφτοντας στη γη.

Λιγότερο εντυπωσιακό το θέαμα και με πολύ- πολύ μικρότερο αριθμό, όμως εξίσου όμορφο, έβγαλε εκατοντάδες κατοίκους του Βροντάδου αλλά και κατοίκους από την πόλη της Χίου στους δρόμους να παρακολουθούν το θέαμα.
Αντίθετα στις 9.00 το βράδυ του Μ. Σαββάτου που ψάλθηκε το Χριστός Ανέστη, λόγω των ειδικών μέτρων για την πανδημία, μόνο μεμονωμένοι ρουκετατζήδες έριξαν μερικές ρουκέτες. Όπως και πλήθος από βεγγαλικά και κροτίδες που συνόδεψαν την Ανάσταση του Κυρίου.
Με τη μη ρίψη ρουκετών προστάτεψαν έτσι τους πιστούς που εκείνη την ώρα είχαν πάει στις εκκλησίες, παρακολουθώντας την Αναστάσιμη Λειτουργία και στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών.

Ανάσταση στην Ευαγγελίστρια

Βροχή αστεριών από ρουκέτες – Κρατήθηκε ζωντανό το έθιμο στο Βροντάδο Χίου

Στις 11.00 το βράδυ σήμανε η καμπάνα για την Ανάσταση στον Ι.Ναό Ευαγγελιστρίας Χίου, με τον παπά Χριστοφόρο να ψάλλει το Χριστός Ανέστη στο προαύλιο χώρο, παρουσία δεκάδων πιστών.

Ο ιερέας γνωστός από τον τρόπο με το οποίο φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης το πρωί του Μ. Σαββάτου στους ενορίτες του- όπου με ένα καλάθι δάφνες αγκαλιά εξέρχεται… “ιπτάμενος” από την Ωραία Πύλη- προχώρησε στη θεία Λειτουργία με τον εθιμοτυπικό τρόπο, παρά τις οδηγίες, που είχαν δοθεί από την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Να σημειώσουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας. Ενώ στο Βροντάδο βρίσκονταν σε επιφυλακή οχήματα και προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, χωρίς να χρειαστεί πάντως να επέμβουν για τυχόν εστίες πυρκαγιάς λόγω της ρίψης των ρουκετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος