Τρίτη χρονιά χωρίς «μαξούλι» ο Λεσβιακός ελαιώνας – Ξεκίνησε η δακοκτονία (ηχητικό)

Ξεκίνησε σήμερα η δακοκτονία με ψεκασμούς εδάφους στον ελαιώνα στην ανατολική Λέσβο και συγκεκριμένα από Παναγιούδα μέχρι Μανταμάδο. Η ανάπτυξη της ελιάς και οι ποσότητες ελαιόκαρπου είναι μεγαλύτερες σε αυτή την πλευρά του νησιού και σε ορεινά σημεία της Λέσβου, ωστόσο δεν είναι καλά τα πράγματα φέτος για τον υπόλοιπο ελαιώνα όπου οι παραγωγοί περίμεναν μια μαξουλοχρονιά αλλά οι καιρικές συνθήκες και οι έντονες καιρικές μεταβολές είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Αυτή η κατάσταση σημειώνεται για τρίτη χρονιά φέτος και όχι μόνο στη Λέσβο , γενικότερα στη χώρα αλλά και τη λεκάνη της Μεσογείου» όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Λαγουτάρης. Ήδη έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξής να αναθέσει την εκπόνηση μιας μελέτης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον ελαιώνα και τον  τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, αίτημα που δεν έχει γίνει προς το παρόν αποδεκτό από το Υπουργείο.

Εν τω μεταξύ το θέμα αυτό έθεσε στo δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης  ο πρόεδρος της κοινότητας Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης, το οποίο συγκρότησε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία συνεδρίασε χθές και με επιστολή της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά εκπόνηση μελέτης για τον λεσβιακό ελαιώνα, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κατάθεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Η επιτροπή θα έρθει σε επαφή με τους τρεις βουλευτές του Νομού προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα που δεν θα έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις στους παραγωγούς αλλά θα οδηγήσει και στην εγκατάλειψη του λεσβιακού ελαιώνα» όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κος Μαμώλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος