Το ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ως η αρχή σχεδιασμού για το λιμάνι Μυτιλήνης

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου  ΤΑΙΠΕΔ, ορίζεται ως αρχή σχεδιασμού, για τους λιμένες Μυτιλήνης, Κύμης και Χαλκίδας σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ .

Σύμφωνα με την απόφαση «οι όροι συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής του ΤΑΙΠΕΔ, για τις υπηρεσίες που θα παράσχει, θα καθοριστούν με σύμβαση, που θα υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του κάθε φορέα διαχείρισης».

Το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι σήμερα λειτουργεί ως Αρχή Σχεδιασμού για 10 λιμάνια της χώρα, ειδικότερα τα λιμάνια Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας και σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων, κατέχει το 100% των μετοχών στις λιμενικές εταιρείες που έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης των αντίστοιχων λιμανιών έως το 2042.

Το Ταμείο συντονίζει τη διαδικασία για την έγκριση της ΣΜΠΕ για κάθε ένα από τους Οργανισμούς Λιμένων και συνδράμει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις διαδικασίες που αφορούν στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για την έγκριση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Μελετών Διαχείρισης (Master Plan) κάθε λιμανιού.

Το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να αναλάβει τον ίδιο ρόλο και για λιμάνια που δεν υπάγονται στο χαρτοφυλάκιό του, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως έγινε με το ΦΕΚ για την περίπτωση των λιμανιών Μυτιλήνης Κύμης και Χαλκίδας.

Στα 10 λιμάνια όμως που το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως Αρχή Σχεδιασμού, η προσέγγιση για την ανάπτυξη τους, είναι η προσέλκυση επενδυτών και η παραχώρηση σε ποσοστό από 67-100%. Όσον αφορά το λιμάνι της Μυτιλήνης οι όροι που θα προβλέπουν τι ακριβώς θα γίνει στο λιμάνι θα αποτυπωθούν στη σύμβαση που θα υπογραφεί με το ΤΑΙΠΕΔ και το δήμο Μυτιλήνης και το δημοτικό λιμενικό ταμείο.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και πρόεδρος του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου Λέσβου, σημείωσε σε ερώτηση της ΕΡΤ Αιγαίου ότι “η σύμβαση αυτή δε θα προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αλλά θα βοηθήσει με τεχνογνωσία το δήμο στην ολοκλήρωση του περιβόητου master plan. Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμά μας στο λιμάνι.  Με ποιους όρους όμως και ποια θα είναι η «αμοιβή» του ΤΑΙΠΕΔ; Ο δήμαρχος δεν είχε ενημέρωση γι αυτό ούτε και το πότε θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση”.

Στο θέμα παρενέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, ζητώντας διευκρινήσεις για την απόφαση αυτή σημειώνοντας ότι «Όσο λιγοστεύουν οι μέρες της Κυβέρνησης, τόσο επιχειρεί να εξοφλήσει γραμμάτια σε μεγάλα συμφέροντα. Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή παρατείνουν την υποβάθμιση του Λιμένα Μυτιλήνης και παραχωρούν τον σχεδιασμό εκμετάλλευσης του στο ΤΑΙΠΕΔ».

Το ΦΕΚ έχει ως εξής:

Το ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ως η αρχή σχεδιασμού για το λιμάνι Μυτιλήνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος