Tις πληγές της μετράει η Δυτική Λέσβος- Στο νησί την Τρίτη ο Σ. Πέτσας

Σε απόγνωση πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών, επιχειρήσεων, κτηνοτροφικών μονάδων  και καλλιεργειών για τις ζημιές που άφησε πίσω της η χθεσινή κακοκαιρία στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο αποκαταστάθηκαν στην πλειοψηφία τους ενώ συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Χωρίς ρεύμα παραμένει η περιοχή Κλειού- Τσόνια καθώς έσπασαν πολλές κολώνες της ΔΕΗ και ηλεκτροφόρα καλώδια αλλά και στην Άγρα.

Οι  μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις παραλιακές επιχειρήσεις, στα σπίτια και στις καλλιέργειες στην περιοχή της Πέτρας και της Ανάξου, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη μανία του φαινομένου με του Δυτικούς Βορειοδυτικούς ανέμους να φτάνουν στην περιοχή τα 11 μποφόρ.

Τον Δήμο Δυτικής Λέσβου αναμένεται να επισκεφτεί την  ερχόμενη Τρίτη 25 Μαΐου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος  Πέτσας, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Δυτικής  Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν  πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως να εξεταστεί ο τρόπος αποζημίωσης των ιδιωτών και των  επιχειρήσεων.

Ο Δήμαρχος είχε προσκαλέσει επίσημα τον Υπουργό και πριν από λίγες εβδομάδες όταν και συναντήθηκε μαζί του για υπηρεσιακά θέματα στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα. Στη σημερινή του απόκριση ο Υπουργός ανακοίνωσε πως θα έρθει την ερχόμενη Τρίτη αφού παραστεί στην ψήφιση του εκλογικού νόμου στη Βουλή και ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις
στο μέτωπο των πυρκαγιών της Αττικής.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου διαθέτει ελάχιστο προσωπικό και για να ανταπεξέλθει στην κατάσταση σύναψε απευθείας συμβάσεις με ιδιώτες που διαθέτουν και μηχανήματα .

Όπως σημείωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Αξής, «ο δήμος θα επιδιώξει να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών και δεδομένου ότι η καταγραφή αφορά τρεις διαφορετικές υπηρεσίες, η περιφέρεια για τις επιχειρήσεις, ο δήμος για τις κατοικίες και ο ΕΛΓΑ για τον αγροτικό τομέα, η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα για μην ταλαιπωρηθούν οι πληγέντες και να πάρουν γρήγορα κάποιες αποζημιώσεις”.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου μετά τις εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες, αποθήκες και ποιμνιοστάσια που δημιούργησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί , απαιτεί από τον ΕΛΓΑ να στείλει άμεσα κλιμάκιο ελεγκτών για την καταγραφή των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν γρήγορα οι αγροτοκτηνοτρόφοι . Καλεί τους αγροτικούς συλλόγους να σταθούν δίπλα σε όλους όσους επλήγησαν από τη θεομηνία και να βοηθήσουν για την πλήρη αποζημίωσή τους.

Σημερα το πρωί συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Μανώλη Κουτουλάκη είχε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου
Ταξιάρχης Βέρρος κα επισκέφτηκαν την Πέτρα, την
Άναξο και τον Μόλυβο που χτυπήθηκαν χτες από την ακραία κακοκαιρία
διαπιστώνοντας από κοινού τη μεγάλη έκταση των ζημιών. Η δημοτική αρχή βρέθηκε σήμερα και στα υπόλοιπα σημεία που χτυπήθηκαν από τη χθεσινή κακοκαιρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος